• lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 19 lutego 2019, 11:09
marcin79 napisał(a):Nóżki sprawdzone wszystko w porządku, na zdjęciu dziwne kolory z winy aparatu.
Podłączę płytę pod zasilacz serwisowy czyli napięcie 20V i prąd ,jak doczytałem w szkoleniu, ograniczyć do 15mA w trybie ST-BY z założonym procesorem ?

Tak.
Zmierz jeszcze rezystancje oraz napięcie na cewkach względem masy.

Re: Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2019, 11:09

#22 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 19 lutego 2019, 19:14
Założyłem procesor, podpiąłem płytę pod zasilacz ustawiłem 20V i 18mA słychać jakby przetwornica chciała się załączyć ale zasilacz niepuści prądu i wyłącza płytę i tak w koło dioda na płycie zamruga w czasie załączenia napięcia. Ustawiłem na zasilaczu 20mA i włączyłem ochronę OCP i zadziałała więc dałem sobie spokój z podnoszeniem prądu.
Napięcia na głównej przetwornicy nie zmierzę bo zanim miernik złapie wartość to zasilacz się wyłącza.
Rezystancja na cewkach głównej przetwornicy (nr cewek jak na 1 zdjęciu w 1 poście):
cewka nr 1 = 6,6 kom po obu stronach cewki
cewka nr 2 = 23 kom po obu stronach cewki
Jedyne co poza procesorem mam wpięte to taśma z włącznikiem.
Zasilacz jaki używam to Korad KD3005 a jego specyfikacja to :
Regulacja obciążenia:
Napięcie: ≤ 0.01% +2mV
Natężenie: ≤ 0.1% +5mA

Dokładność nastawienia parametrów
Napięcia: 10 mV
Natężenia: 1 mA

Dokładność ustawień
Napięcia ≤ 0.5% +20mV
Natężenia ≤ 0.5% +10mA

Może za niskie natężenie ustawiłem ale boję się trochę dźwigać żeby coś niepotrzebnie nie upalić.

#23 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 19 lutego 2019, 19:45
Masz jeszcze inne cewki na płycie, podaj rezystancje względem masy.
Przetwornice narazie zostaw.
Zmierz napięcie na cewkach.

#24 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 19 lutego 2019, 22:00
Najpierw zdjęcie całej płyty:
Obrazek

Rezystancja względem masy po obu stronach zawsze miałem taką samą:
1 - 1,2 Mom
2 - 290 om
3 - 66 om
4 - 66 om
5 - 66 om
6 - 76 om
7 - 15,6 om
8 - 15,6 om
9 - 4,4 kom
10 - 6,6 kom
11 - 23 kom
Jedyne napięcie jakie miernik trzymał w miarę stabilnie to na nr 1 było tam 2,7V reszta skacze.
Zmierzyłem jeszcze napięcia na mosfetach A,B,C o oznaczeniu 4835D
A - wszystkie nóżki 19,9V
B - nóżki po prawej stronie około 19,4V po lewej skacze bardziej od 10 do około 17V na zasadzie najpierw 10V potem 13V potem 15V itd
C - z prawej strony napięcia skaczą ale około tych 17V z lewej strony trzyma 2,7V
Pomiary jakie udało mi się wychwycić przy ciągle wyłączającym się zasilaczu bo prąd przekraczał ustawione 18mA.
Z tego samego powodu nie udało się pomierzyć napięć na cewkach miernik wskazywał jakieś 0.2V na zasadzie jest niema ;)

#25 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez yasiu83 20 lutego 2019, 13:34
Może się wyłączać przy takim ograniczeniu prądowym ponieważ po wyjęciu baterii CMOS płyta startuje Ci samoczynnie.

#26 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Vogelek23 20 lutego 2019, 17:27
Musisz wpuścić na płytę co najmniej 2A - z uwagi na to, że płyta (jak powyżej wspomniał kol. yasiu83) może startować samoczynnie po odłączeniu baterii RTC, ustawione ograniczenie nie pozwoli na jej pełne włączenie.

#27 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 20 lutego 2019, 21:33
Czyli trzeba zaryzykować że oprócz tego KBC nic więcej nie uszkodzone, i niema jak zabezpieczyć się przed ewentualnym ponownym uszkodzeniem?

#28 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 20 lutego 2019, 22:02
Zrób jak koledzy wyżej piszą. KBC nie koniecznie jest uszkodzone.

#29 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 21 lutego 2019, 15:31
Podłączyłem płytę pod zasilacz serwisowy pobór prądu 0,95A płyta pracuje przez około 10 sekund następnie reset i odnowa. Na płycie zamontowany tak jak w czasie pomiarów w poście nr 24 procesor i włącznik.
Pomiar napięć w tym momencie w czasie gdy płyta pracuje dioda świeci:
1 - 2,66 V
2 - 1,35 V
3 - 1,76 V
4 - 1,7 V
5 - 1,7 V
6 - 1 V
7 - 0,9 V
8 - 0,9 V
9 - 1,5 V
10 - 3,3 V
11 - 5 V
Zamontowałem wentylator ale nie startuje, napięcie na płytce włącznika jest 3,3 V.

#30 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 21 lutego 2019, 20:01
Przeprogramuj bios w programatorze.

#31 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 21 lutego 2019, 20:44
Lesio23 napisał(a):Przeprogramuj bios w programatorze.

Niestety brak programatora i wiedzy na ten temat na chwilę obecną.
Czyli do laptopa zamontować wszystkie części jak nie ruszy to kolejny krok zabawa z biosem ? Liczyłem że brak pamięci lub dysku blokuje start płyty a tu kolejne schody :frustry:

#32 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik  [ROZWIĄZANY]

przez Lesio23 21 lutego 2019, 21:02
Programator po jedno z podstawowych narzędzi w serwisie. Wiedzę zdobędziesz tu na forum :)

#33 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 21 lutego 2019, 21:48
Masz rację, tylko że ja nie prowadzę serwisu ot taki samouczek na zasadzie a dlaczego by nie spróbować jeszcze tego nie robiłem :D . Laptop naprawiam dla kolegi trochę dla zabicia czasu trochę udowodnić sobie że jednak coś tam potrafię ale bokiem mi już wychodzi :lol: . Spróbuję zapytać w lokalnych serwisach może ktoś zaprogramuje kość jak przyniosę wylutowaną
Jak je dobrze odczytałem to:
Winbond 25Q32 FVSIQ
Winbond 25Q16 DVSIQ
Podłączyłem wszystko do płyty startuje na parę sekund za pierwszym razem pobór prądu około 0,85A potem reset start od nowa tym razem słychać start dysku twardego pobór prądu 1,3A kilka sekund i reset . Monitor czarny nie podłączałem baterii. Po chwili takiej pracy nagrzewa się procesor i grafika - czuć że robią się ciepłe nie gorące.

Tak trochę się przestraszyłem kosztów programatora a to tylko 30zł za CH341a który ma obsłużyć te kości więc jednorazowo można jeszcze zaryzykować, a samo programowanie nie wygląda tak strasznie więc może sobie poradzę 8-) .
Co do wsadu znalazłem tutaj na forum który ma działać: post129391.html#p129391
A jako że nigdy tego nie robiłem to pytanie czy po ściągnięciu i rozpakowaniu archiwum będą tam pliki do programowania 25Q32 oraz 25Q16 czy programuję się tylko jedną kość ??

#34 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez yasiu83 22 lutego 2019, 20:45
Programujesz obie kości odpowiednimi wsadami, dla 25Q32 wsad będzie miał ok 4MB, a 25Q16 ok 2MB.

#35 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 5 marca 2019, 21:15
W oczekiwaniu na nowe kości bios zgodne z oryginałem zrobiłem eksperyment i zaprogramowałem dwie (które posiadałem) kości z końcówką G zamiast Q. Dioda zasilania świeci wentylator nie pracuje, słychać tylko twardy dysk, na monitorze żadnej reakcji, pobór prądu zatrzymuje się na 0,67A ale już nie restartuje się może to wina biosu albo kości. Samą kość mogę chyba wyeliminować wgrywając na te z końcówką G oryginalny wsad i sprawdzić czy płyta znowu zacznie pobierać 1,3A i się resetować - czy to głupi pomysł? :mrgreen:

edit

Bawiąc się programem HxD odczytałem ze zgranego wsadu że oryginalnie siedział bios o nr :
7FCN35WW
7FEC22WW

#36 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez drill 6 marca 2019, 09:29
Na płycie zamontowany tak jak w czasie pomiarów w poście nr 24 procesor i włącznik.

Może głupio to zabrzmi ale o pamięci RAM pamiętałeś?

#37 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 6 marca 2019, 10:14
Jak robiłem pomiary z postu nr 29 to wydaje mi się że nie miałem wsadzonej pamięci, później dołożyłem pamięć, dysk i :
marcin79 napisał(a):Podłączyłem wszystko do płyty startuje na parę sekund za pierwszym razem pobór prądu około 0,85A potem reset start od nowa tym razem słychać start dysku twardego pobór prądu 1,3A kilka sekund i reset . Monitor czarny nie podłączałem baterii.

#38 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez drill 6 marca 2019, 10:30
Mam u siebie ten sam model, ta sama płyta o tej samej rewizji. Bios z tego tego postu uruchamia płytę. Należy tylko uzupełnić niektóre dane.

#39 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 6 marca 2019, 10:45
Może trochę nie ten dział ale zapytam jak zgrałem bios z kości i zweryfikowałem, wszystko się zgadzało żadnych błędów to mogę być pewny że wszystko się zgrało i śmiało kasować kość przed wgraniem nowego wsadu?
Zamówiłem obie nowe kości, ale zanim przyjdą to bym przeprogramował oryginalne.

#40 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 10 maja 2019, 17:48
Witam ponownie, nareszcie dotarła przesyłka z nowymi kośćmi pamięci bios.
Po wgraniu biosu na nowe pamięci laptop się uruchomił, pobór prądu 1,5A , ekran zatrzymał się na komunikacie "EFI Network 0 for IPv4 (00-13-74-00-00-00) boot failed"

edit 2
Po zmianie w biosie botowania z uefi na legacy komp ruszył pozostało dopisać SN oraz UUID :mrgreen: gdy się dowiem jak to zrobić to temat zamknę i kliknę pomógł :D

edit3
Czy jest możliwe zmienić SN i UUID w ideapad za pomocą botowalnego usb tak jak się to robi przy thinkpad?? Próbuję ale nie chce wystartować z usb, czy będę musiał wylutować pamięć i wgrać bios uzupełniony o powyższe dane??
Uruchomiłem z usb niestety przy próbie wejścia w opcję zmiany SN otrzymałem komunikat że bios zabezpieczony. :frustry:

Ostatnia edycja tematu. Laptop naprawiony, SN oraz nazwa komputera przekopiowana ze starego wsadu bios, niestety nie udało mi się odnaleźć nr UUID ale jak doczytałem nie wpływa on na pracę komputera więc laptop wraca do kolegi.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, szkoda że można tylko jednemu forumowiczowi kliknąć pomógł ;)

Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 10 maja 2019, 17:48