• lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 26 stycznia 2019, 10:38
Witam to mój pierwszy post na forum jak coś robię źle to proszę nie linczować :) Kolega dał mi do naprawy laptop jak w temacie całkowicie martwy żadna dioda nie świeci nie mruga. Naprawa na zasadzie jak się uda będzie fajnie .
Płyta główna DUMBO 2 Rev 2.1
Przetwornica główna TPS51225C
KBC IT8528E FXA
Po podłączeniu zasilacza napięcie na płytę dochodzi 20V ( nie mam jeszcze zasilacza serwisowego ) w zasilaczu od lapka niema diody więc nic nie przygasa nic nie mruga w nim. Brak napięcia na włączniku. Zauważyłem że grzeje się główna przetwornica TPS51225C. Pomierzyłem wszystkie cewki względem masy brak zwarć.
Obrazek
cewka nr 1 - rezystancja około 10k om
cewka nr 2 - rezystancja około 23k om
nr 3 główna przetwornica która się grzeje brak napięcia 3V niepamiętam jak z 5V
Rozlutowałem zworkę JP8101(na schemacie JP8111) ponieważ do masy jest około 0,3 om taki sam opór jest na kbc na nóżkach 3,127,121,114,92,50,25 wymieniłem KBC na nowy niestety nic nie pomogło po rozlutowaniu od strony przetwornicy rezystancja około 1Mom zwarcie jest gdzieś po drugiej stronie
na zworce JP8102 (na schemacie JP8110) jest około 1Mom
zdjęcie okolic kbc:
Obrazek
zaniepokoił mnie kondensator nad kbc:
Obrazek
ale nie wiem jaki wlutować w zamian
posiłkuje się schematem VA70HW bo ta sama przetwornica i kbc :
Obrazek
oraz kbc w 2 częściach:
Obrazek

Obrazek

I jeszcze takie pytanie czy przy rozlutowanej zworce JP8101 mogę bezpiecznie włączyć zasilacz od laptopa i pomierzyć napięcia? oraz sprawdzić czy się nie grzeje przetwornica?

Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 26 stycznia 2019, 10:38

#2 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez przemko21 26 stycznia 2019, 19:04
Podaj wszystkie napięcia jakie występują na przetwornicy głównej TPS51225C

#3 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 26 stycznia 2019, 19:49
Ok mogę pomierzyć tylko że zwarcie jest poza przetwornicą w gałęzi vreg3 na pinie 2 zworki JP8111 patrząc na schemat który jest wyżej.
Na rozlutowanej zworce mam je zmierzyć? bo po zlutowaniu przetwornica w kilka sekund parzy w palec.

-- Posty scalono --

Pomierzyłem napięcia na głównej przy rozlutowanej zworce:
n1- 1,43
n2 - 0
n3 - 3,29
n4 - 0
n5 - 1,47
n6 - 0,7
n7 - 0
n8 - 0
n9 - 4,88
n10 - 0
n11 - 0
n12 - 20,3
n13 - 5
n14 - 0
n15 - 0
n16 - 0
n17 - 4,8
n18 - 0
n19 - 0
n20 - 0

#4 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez gofer 26 stycznia 2019, 22:01
Przeprowadź próbę zwarciową na PJ8101.

#5 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez yasiu83 27 stycznia 2019, 00:24
Ten kondensator nad KBC ewidentnie do wymiany. Wygląda jakby był zalany jakąś cieczą.

#6 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 28 stycznia 2019, 09:52
yasiu83 kondensator do wymiany tylko jaki tam wlutować, bo nie mam pojęcia, a brak schematu.
gofer chętnie bym zrobił próbę zwarciową, tylko tak jak pisałem w pierwszym poście nie mam dostępu do zasilacza serwisowego, a szkoda bo mam dostęp do kamer termowizyjnych.

#7 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 28 stycznia 2019, 11:27
tylko tak jak pisałem w pierwszym poście nie mam dostępu do zasilacza serwisowego

Bez tego naprawa płyty głównej będzie niemalże niemożliwa. Więc sugeruję aby zaopatrzyć się w taki zasilacz, to koszt ok 200zł.

#8 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez drozda86 28 stycznia 2019, 13:44
Może mnie wzrok zawodzi, ale wydaje mi się że nóżki KBC niektóre są połączone.

#9 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 28 stycznia 2019, 14:27
Nóżki KBC sprawdzałem kilka razy pod lupą więc raczej jest dobrze przylutowane, a takie pytanie próbę zwarciową jak już będą robił to lepiej ściągnąć KBC czy razem z układem?

#10 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 28 stycznia 2019, 16:04
Poczytaj w dziale szkolenia o próbie zwarciowej żebyś nie narobił więcej szkód.

lepiej ściągnąć KBC czy razem z układem?

Tylko z układem.

#11 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 28 stycznia 2019, 16:45
Dział szkolenia już czytałem kilka razy i ciągle do niego wracam. Ale mam problem ponieważ zwarcie występuje na zworce JP8101 ale nie od strony przetwornicy tylko z drugiej. Jak widać na zdjęciu nr 1 nie ma za bardzo gdzie się tam wlutować, a raczej do całej zworki nie powinienem lutować tylko do części gdzie jest zwarcie.

#12 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Vogelek23 28 stycznia 2019, 21:21
marcin79 napisał(a):nie ma za bardzo gdzie się tam wlutować
Zdrap lakier z tej grubej ścieżki, dochodzącej do zworki, pocynuj miedź i podlutuj się przewodem.

#13 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 14 lutego 2019, 18:54
Witam po długiej przerwie, w końcu udało się wykonać próbę zwarciową. Na kamerze termowizyjnej wyszło że grzeje się kondensator przy kbc lub rezystor obok tego kondensatora (zdjęcie poniżej ). Sprawdziłem oba elementy i wyszła rezystancja około 0,2 oma - wlutowane w płytę więc czasem mogą być równolegle.
Niestety brak schematu i niewiem o jakich parametrach wlutować.
Zdjęcie z zaznaczonymi elementami które się grzeją podczas próby zwarciowej :
Obrazek

#14 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez matic 14 lutego 2019, 21:23
marcin79 napisał(a):Niestety brak schematu i niewiem o jakich parametrach wlutować.
Replace the highlighted capacitor with the value 10µF/10V, package 0805.

#15 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Vogelek23 14 lutego 2019, 21:46
marcin79 napisał(a):Sprawdziłem oba elementy i wyszła rezystancja około 0,2 oma
O ile górny element to dławik i jego rezystancja jest prawidłowa, to kondensator poniżej (brązowy) nie może mieć takiej rezystancji. Wylutuj go i sprawdź, czy nadal ma zwarcie poza układem. Jeśli nie, zmierz rezystancję na padach kondensatora na płycie - jeśli nadal będzie 0.2Ω, prawdopodobnie zwarty będzie KBC. Przed wykonaniem pomiarów popraw lutowanie górnego rzędu nóżek KBC - nie wygląda to za dobrze.

Obrazek

#16 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 18 lutego 2019, 20:30
Vogelek23 napisał(a): Przed wykonaniem pomiarów popraw lutowanie górnego rzędu nóżek KBC - nie wygląda to za dobrze.

Poprawiłem lutowanie przeglądnąłem wszystkie nóżki jeszcze raz zwarcie było nadal, ściągnąłem kondensator okazał się być dobry więc w złości jeszcze raz odlutowałem KBC zwarcie ustąpiło. Wlutowałem ponownie nowe KBC tym razem bardziej się starałem po wlutowaniu zwarcie nie występuje choć nadal muszę się uczyć lutowania takich elementów i zmienić grot na coś lepszego bo to męka a nie praca.
Obrazek
Rezystancja teraz pomiędzy masą a JP8101 wynosi około 1,8Moma więc zworkę zlutowałem.
Posprawdzałem jeszcze raz piny które na zdjęciu wyglądają jakby było zwarcie czyli:
121-122 ok
112-113-114-ok
101-102-ok
65-66 -ok
ok czyli że rezystancja ponad 200 omów
I teraz mam pytanie czy wpiąć procesor oraz baterię i pomierzyć napięcia na przetwornicy czy jeszcze trzeba coś sprawdzić ?

#17 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 18 lutego 2019, 23:43
Lewy górny róg, wygląda jakby laminat był uszkodzony? Sprawdź te nóżki, zanim podepniesz zasilanie.

#18 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 19 lutego 2019, 00:14
Lesio23 napisał(a):Lewy górny róg, wygląda jakby laminat był uszkodzony? Sprawdź te nóżki, zanim podepniesz zasilanie.

Chodzi o nóżki KBC? Patrząc na zdjęcie górna lewa to nr 1 i w dół lecimy do nóżki nr 32. Mógłbyś podać które Cię zaniepokoiły bo ja już oczopląsu dostaję patrząc przez lupę.

#19 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Lesio23 19 lutego 2019, 01:42
1,5,9, 11, 12,29 i 30

#20 Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez marcin79 19 lutego 2019, 10:34
Nóżki sprawdzone wszystko w porządku, na zdjęciu dziwne kolory z winy aparatu.
Podłączę płytę pod zasilacz serwisowy czyli napięcie 20V i prąd ,jak doczytałem w szkoleniu, ograniczyć do 15mA w trybie ST-BY z założonym procesorem ?

Re: lenovo Z710 brak reakcji na włącznik

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2019, 10:34