Witam to mój pierwszy post na forum jak coś robię źle to proszę nie linczować
Kolega dał mi do naprawy laptop jak w temacie całkowicie martwy żadna dioda nie świeci nie mruga. Naprawa na zasadzie jak się uda będzie fajnie .
Płyta główna DUMBO 2 Rev 2.1
Przetwornica główna TPS51225C
KBC IT8528E FXA
Po podłączeniu zasilacza napięcie na płytę dochodzi 20V ( nie mam jeszcze zasilacza serwisowego ) w zasilaczu od lapka niema diody więc nic nie przygasa nic nie mruga w nim. Brak napięcia na włączniku. Zauważyłem że grzeje się główna przetwornica TPS51225C. Pomierzyłem wszystkie cewki względem masy brak zwarć.

cewka nr 1 - rezystancja około 10k om
cewka nr 2 - rezystancja około 23k om
nr 3 główna przetwornica która się grzeje brak napięcia 3V niepamiętam jak z 5V
Rozlutowałem zworkę JP8101(na schemacie JP8111) ponieważ do masy jest około 0,3 om taki sam opór jest na kbc na nóżkach 3,127,121,114,92,50,25 wymieniłem KBC na nowy niestety nic nie pomogło po rozlutowaniu od strony przetwornicy rezystancja około 1Mom zwarcie jest gdzieś po drugiej stronie
na zworce JP8102 (na schemacie JP8110) jest około 1Mom
zdjęcie okolic kbc:

zaniepokoił mnie kondensator nad kbc:

ale nie wiem jaki wlutować w zamian
posiłkuje się schematem VA70HW bo ta sama przetwornica i kbc :

oraz kbc w 2 częściach:

I jeszcze takie pytanie czy przy rozlutowanej zworce JP8101 mogę bezpiecznie włączyć zasilacz od laptopa i pomierzyć napięcia? oraz sprawdzić czy się nie grzeje przetwornica?

Płyta główna DUMBO 2 Rev 2.1
Przetwornica główna TPS51225C
KBC IT8528E FXA
Po podłączeniu zasilacza napięcie na płytę dochodzi 20V ( nie mam jeszcze zasilacza serwisowego ) w zasilaczu od lapka niema diody więc nic nie przygasa nic nie mruga w nim. Brak napięcia na włączniku. Zauważyłem że grzeje się główna przetwornica TPS51225C. Pomierzyłem wszystkie cewki względem masy brak zwarć.

cewka nr 1 - rezystancja około 10k om
cewka nr 2 - rezystancja około 23k om
nr 3 główna przetwornica która się grzeje brak napięcia 3V niepamiętam jak z 5V
Rozlutowałem zworkę JP8101(na schemacie JP8111) ponieważ do masy jest około 0,3 om taki sam opór jest na kbc na nóżkach 3,127,121,114,92,50,25 wymieniłem KBC na nowy niestety nic nie pomogło po rozlutowaniu od strony przetwornicy rezystancja około 1Mom zwarcie jest gdzieś po drugiej stronie
na zworce JP8102 (na schemacie JP8110) jest około 1Mom
zdjęcie okolic kbc:

zaniepokoił mnie kondensator nad kbc:

ale nie wiem jaki wlutować w zamian
posiłkuje się schematem VA70HW bo ta sama przetwornica i kbc :

oraz kbc w 2 częściach:

I jeszcze takie pytanie czy przy rozlutowanej zworce JP8101 mogę bezpiecznie włączyć zasilacz od laptopa i pomierzyć napięcia? oraz sprawdzić czy się nie grzeje przetwornica?