• Jaki kupić pirometr

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

Re: Jaki kupić pirometr

Google Adsense [BOT] 3 Березня 2011, 22:26

#2 Re: Jaki kupić pirometr

kamilj 3 Березня 2011, 22:37
greg1987gt написав:Witam zastanawiam się nad zakupem pirometru tylko jaki wybrać z ty tych : http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=HQ-WI ... szukaj%3D+

Generalnie jak chcesz odczytać przybliżoną temperaturę i nic więcej, każdy pirometr powyżej 200 zł będzie w porządku.

Ale jeśli masz przy jego pomocy lutować bga, to lepiej zainwestuj w coś w termometr z termoparą.

#3 Re: Jaki kupić pirometr

michallus 3 Березня 2011, 22:38
Przede wszystkim musisz napisać do czego będziesz go wykorzystywać.

#4 Re: Jaki kupić pirometr

Pawelbul 3 Березня 2011, 22:41
Mnie podoba się EX42560. A tak poważnie sam używam taniego chińskiego CA380 ze znanego portalu i nie narzekam.

#5 Re: Jaki kupić pirometr

greg1987gt 3 Березня 2011, 23:03
Wiec tak posiadam Jovy RE-7500 i ma ona termopare ale chcę także pirometr żeby co jakiś czas sprawdzać czy termopara dobrze mierzy temperature .

Chodzi mi o pirometr do max koło 300zł tak myśle ze to będzie dobra cena i mi wystarczy .

#6 Re: Jaki kupić pirometr

DjDave 3 Березня 2011, 23:42
Również zaopatrzyłem się w chiński i nawet gdyby był porządny, dobrej firmy to i tak by leżał i się kurzył. Nie jestem pewien ale chyba w Jovy tak jak w ACHI też jest dolna i górna termopara, więc usterkę termopary łatwo wychwycić na podstawie dużej różnicy temperatur.

#7 Re: Jaki kupić pirometr

chprzemo 3 Березня 2011, 23:51
A czy nie lepiej/taniej zakupić multimetr na alledrogo za 50zł z termoparą? W pirometrze trzeba pamiętać o emisyjności mierzonego materiału.

#8 Re: Jaki kupić pirometr

DjDave 4 Березня 2011, 09:50
A właśnie, zapomniałem dodać że przy włączonej stacji pomiar pirometrem będzie przekłamany ze względu na emisje promienników. W dodatku pomiar musi być dokonywany na gładkiej, matowej powierzchni. Trochę to absurdalne ale w instrukcji jest napisane że jeżeli powierzchnia jest błyszcząca należy ją przed pomiarem pomalować na czarny mat.

#9 Re: Jaki kupić pirometr

greg1987gt 4 Березня 2011, 11:30
Heh mam jeszcze pomalować na czarny mat . W Jovy jest tylko jedna termopara która przykłada się do układu , multimetr mam z pomiarem temperatury ( kupiłem kiedyś za 120zł ) ale jakoś nie jestem przekonany do tego .
Byłem przekonany ze pirometr to dobre rozwiązanie .

Ale jak mówicie ze mam zrezygnować z pirometru i zastąpić to multimetrem to ok . Szczerze długo w tym nie siedzę , moja specjalnością są serwer Linux i windows .

#10 Re: Jaki kupić pirometr

DjDave 4 Березня 2011, 13:25
Do multimetru można dokupić termoparę Omega i pomiar będzie precyzyjny.

#11 Re: Jaki kupić pirometr

greg1987gt 4 Березня 2011, 14:03
Gdzie taka termoparę kupić ??

Strasznie droga aż 120zł i to bez wtyku nie ma czegoś tańszego i także dobrego . :D

#12 Re: Jaki kupić pirometr

DjDave 4 Березня 2011, 14:51
Ostatnio była na znanym serwisie aukcyjnym na a za 120zł. Można też wysłać zapytanie do Renexu bo swego czasu też takie mieli.

#13 Re: Jaki kupić pirometr

michallus 4 Березня 2011, 17:59
Mają trochę grubszą (mówimy tutaj o 0,08mm) jednak w podobnej cenie.
W Twoim przypadku zewnętrzny miernik temperatury będzie dużo lepszym rozwiązaniem. Mierniki temperatury które są w multimetrach mają często problem z precyzyjnym pomiarem.

#14 Re: Jaki kupić pirometr

gts 5 Березня 2011, 12:20
Czy ktoś wie, gdzie można kupić jakiś dokładny i niedrogi termometr do 300 stopni?

#15 Re: Jaki kupić pirometr

greg1987gt 7 Березня 2011, 12:12
To co mam kupić . Szczerze porównywałem pomiar mojej termopary w stacji do termopary zewnętrznej na kabel w multimetrze . I pomiar zawsze różni się o 5 C . Jest tylko warunek nie można zamoczyć termopary w topniku . Wtedy pomiar wariuje czasem .

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей