• Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez mrKoval 1 marca 2011, 19:07
Trafił do mnie Dell E6410 zalany winem.
Efekt zalania:

Obrazek

A po wyczyszczeniu okazało się, że wino wyżarło jedną z nóg scalaka przetwornicy:

Obrazek

Jak dorobić taką nogę? Cienkie są jak włos i strach cokolwiek dotykać lutownicą...

Re: Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez Google Adsense [BOT] 1 marca 2011, 19:07

#2 Re: Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez greg464 1 marca 2011, 19:13
Ten scalak nie ma nóg tylko pady.
Trzeba wylutować układ i zobaczyć czy coś z pada jeszcze zostało.

#3 Re: Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez digix 1 marca 2011, 19:17
Kilka razy zdarzyło mi się regenerować nogi w układach scalonych. Dużym ułatwieniem będzie mikroskop lub naprawdę dobra lupa. Ja robiłem to tak, że dremelem z frezem stożkowym zdzierałem trochę obudowy dookoła pozostałości po nodze i cynowałem. Sam mostek pomiędzy pcb a układem lutowałem w chwili gdy układ był już wlutowany w pcb. Najczęściej skręcałem dwie pojedyncze żyły miedziane z najcieńszego przewodu jaki udało mi się zdobyć, skręcone pokrywałem cyną, ucinałem odpowiednią długość i cieniutkim grotem lutowałem pod mikroskopem, oczywiście trzeba użyć topnika.
W przypadku układu z padami być może wystarczy zregenerować pad na pcb.

#4 Re: Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez grisza69 1 marca 2011, 19:19
Nie przesadzaj że takie , cienkie, ja to robie tak :
sposób pierwszy :

- ściągam układ , zeskrobuje izolacje z scieżki kłade drucik np 0,5mm tak oby koniec nie zwarł masy dodatkowo konieć drutu robie płaski za pomocą młotka i kowadełka .

Sposób drugi :

- izolacja ściągam zabielam koniec drutu tak aby na końcu powstała kropelka , drut przysuwam do padu kontrolera i grzejąc lutownica drut automatycznie lutuje się .
Sposób pierwszy gwarantuje w miarę przyzwoite parametry obciążeniowe ( np linia ładowania) sposób drugi jest wykorzystywany tylko do transmisji sygnałów ( małe obciążenie prądowe).

Do taki zabaw mile widziany mikroskop.

#5 Re: Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez mrKoval 1 marca 2011, 20:09
Mam tylko mocną lupę, może da radę.
Jak ściągnę scalak hot airem, to oczyścić pady i wlutować go potem na taką pastę z cyną?

62Sn/36Pb/2Ag

Obrazek

Pytanie bardziej pasuje do działu warsztat ale jaką silną lupę lub kamerkę polecacie do takich spraw?

#6 Re: Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez Usunięty Użytkownik 402 1 marca 2011, 20:23
Przed demontażem układu pocynuj normalną cyną do okoła ten układ i wtedy dopiero grzej za pomocą Hot-air. Obstawiam jednak że układ jest do wymiany. W tych układach ścieżka wchodzi do środka na krawędzi układu, a nie pod spodem. U ciebie widać że jest kompletnie zjedzony na krawędzi i jeżeli udało by się doskrobać do czegokolwiek co da się pocynować to jest szansa że zadziała. Wszystko wyjaśni się po zdjęciu go z płyty, oczyszczeniu i sprawdzeniu czy cokolwiek tam zostało do czego można się przylutować.
Pasta z cyną to nie jest dobry pomysł, wystarczy zwykła pasta lutownicza średnio aktywna.

#7 Re: Po zalaniu - jak zregenerować nogę scalaka?

przez mrKoval 1 marca 2011, 21:47
Pastę rozumiem - żeby lepiej cyna przywierała ale skąd wziąć cynę do lutowania jak wcześniej zdejmę ją wickiem z padów?
Pady będą puste, położę scalak i co dalej?