Cześć naprawiam właśnie laptopa HP na płycie DAG71MB16D0 REV.D
Klient wieczorem wyłączył laptopa, a rano się już nie uruchomił.
Sprawdzając cewki napięcia 3V i 5V występują.
Na dwóch cewkach mam podejrzaną rezystancje do masy 0.1 Ohm (jednej obok usb-c i na drugiej zaraz pod grafiką od strony procesora podają na nie 0.9V pobór około 2.5A)
Rezystancje na pozostałych cewkach wydają się być ok.
Na zdjęciu zaznaczyłem podejrzane cewki.
Wgrałem bios pobrany z elvikom, jednak programator EZP2010 nie wykrył tej kości, ale udało się mi ją zaprogramować i zweryfikować na sztywno ustawiając SST25VF064C.
Dodam że nie mam możliwości zaprogramowania EC gdyż nie posiadam programatora do ITE
Co jeszcze zauważyłem to brak napięć na kości bios. Jest tylko jakieś marne 0.7V na jednym pinie.
Na włączniku 3V zanikają podczas próby uruchomienia.
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie.

Klient wieczorem wyłączył laptopa, a rano się już nie uruchomił.
Sprawdzając cewki napięcia 3V i 5V występują.
Na dwóch cewkach mam podejrzaną rezystancje do masy 0.1 Ohm (jednej obok usb-c i na drugiej zaraz pod grafiką od strony procesora podają na nie 0.9V pobór około 2.5A)
Rezystancje na pozostałych cewkach wydają się być ok.
Na zdjęciu zaznaczyłem podejrzane cewki.
Wgrałem bios pobrany z elvikom, jednak programator EZP2010 nie wykrył tej kości, ale udało się mi ją zaprogramować i zweryfikować na sztywno ustawiając SST25VF064C.
Dodam że nie mam możliwości zaprogramowania EC gdyż nie posiadam programatora do ITE
Co jeszcze zauważyłem to brak napięć na kości bios. Jest tylko jakieś marne 0.7V na jednym pinie.
Na włączniku 3V zanikają podczas próby uruchomienia.
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie.