• HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

przez koko115 26 czerwca 2018, 17:30
Cześć naprawiam właśnie laptopa HP na płycie DAG71MB16D0 REV.D

Klient wieczorem wyłączył laptopa, a rano się już nie uruchomił.
Sprawdzając cewki napięcia 3V i 5V występują.
Na dwóch cewkach mam podejrzaną rezystancje do masy 0.1 Ohm (jednej obok usb-c i na drugiej zaraz pod grafiką od strony procesora podają na nie 0.9V pobór około 2.5A)
Rezystancje na pozostałych cewkach wydają się być ok.
Na zdjęciu zaznaczyłem podejrzane cewki.
Wgrałem bios pobrany z elvikom, jednak programator EZP2010 nie wykrył tej kości, ale udało się mi ją zaprogramować i zweryfikować na sztywno ustawiając SST25VF064C.
Dodam że nie mam możliwości zaprogramowania EC gdyż nie posiadam programatora do ITE
Co jeszcze zauważyłem to brak napięć na kości bios. Jest tylko jakieś marne 0.7V na jednym pinie.
Na włączniku 3V zanikają podczas próby uruchomienia.
Bardzo proszę o pomoc w diagnozie.

Obrazek

Re: HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2018, 17:30

#2 Re: HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

przez Lesio23 26 czerwca 2018, 17:36
Czy kość BIOS zaprogramowała się bez błędów? Czy po wgraniu innego BIOSu nastąpiły jakieś zmiany? Jaki masz pobór prądu?

#3 Re: HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

przez Type5 26 czerwca 2018, 17:53
koko115 napisał(a):Na dwóch cewkach mam podejrzaną rezystancje do masy 0.1 Ohm (jednej obok usb-c i na drugiej zaraz pod grafiką od strony procesora podają na nie 0.9V pobór około 2.5A)
0,1Ω to jest zwarcie i wgrywanie BIOSu nic tu nie pomoże.
Rozumiem, że zrobiłeś próbę zwarciową na tych cewkach i był pobór 2,5A?
Czy zdjąłeś przedtem radiator?
Jeśli nie wyczujesz grzejącego się elementu, to zwiększ ograniczenie prądowe do 5A.

koko115 napisał(a):Co jeszcze zauważyłem to brak napięć na kości bios.
A czy na KBC jest zasilanie?
Możliwe, że płyta startuje z programu zawartego w KBC, a dopiero potem włącza zasilanie na główny BIOS.

#4 Re: HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

przez koko115 26 czerwca 2018, 18:26
Pobór prądu na zasilaczu serwisowym to 0.00A na ite jest 3V. Po wgraniu bios nic się nie zmieniło, weryfikacja była ok. Radiatora do próby zwarciowej nie odkręciłem.
Rozumiem że cewki na których jest 0.1ohm są od procesora i/lub grafiki skoro do pomiaru polecacie zdjąć radiator ?

#5 Re: HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

przez Type5 26 czerwca 2018, 18:37
Możesz wylutować cewki i sprawdzić po której stronie występuje zwarcie.

Re: HP Pavilion 15-cc501nw brak możliwości uruchomienia.

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2018, 18:37
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).