• PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.

#1 PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

maciek1221 1 Листопада 2017, 21:21
Cześć,
jakiś czas temu kupiłem uszkodzoną PS4, nigdy nie rozbierana. Usterka polegała na tym,że obraz nie był wyświetlany.
Pierwsze co zauważyłem, to gniazdo HDMI, wyglądało na naruszone, więc je wymieniłem. Obraz nie wrócił, na serwisowym TV samsung obraz wyświetlał się w trybie awaryjnym. Po ustawieniu rozdzielczości od 480p do 1080i obraz był poprawnie wyświetlany. Po Ustawieniu 1080P na telewizorze wyświetlały się kolorowe kropki/szum jak w starych TV, raz na jakiś czas pokazywał się fragment obrazu na górze ekranu.
Na telewizorze Sony nie wyświetlał się w ogóle obraz, nawet w trybie awaryjnym.
Na telewizorze Manta obraz wyświetlał się tylko w rozdzielczości 480p a na ekranie wyświetlało się dużo zielonych kropek.

Postanowiłem wymienić enkoder HDMI czyli układ Panasonic MN86471A. Po tej naprawie obraz na serwisowym samsungu wyświetlany jest na wszystkich rozdzielczościach.
Na TV sony bez zmian.
Na telewizorze Manta obraz wyświetlany jest maksymalnie na 1080i i czasami zanika obraz/na sekundę pojawia się kolorowy szum i później zanika na 2-3 sekundy.

Wersja konsoli to CUH-1003A. Próbowałem szukać pomocy na drugim forum, ale tam jedyne co mają w zanadrzu to włącz i wyłącz konsolę, ewentualnie wymień kabel HDMI (testowałem 3 różne).

Czy ktoś ma pomysł co z tym fantem zrobić?

Na youtube jest film

[youtube]iAcGIQjWL1I&t=1353s[/youtube]

gdzie mierzony jest rezystor testem diody. Zmierzyłem ten rezystor i nie miał przejścia w teście diody, jednak po wymianie rezystora brak przejścia pozostaje. Na diodzie obok przejście jest tylko w jedną stronę, na tym rezystorze nie ma w ogóle. Rezystancja rezystora na płycie to 26K.
Chciałbym, żeby konsola działała na wszystkich odbiornikach, ale bardziej niepokoją mnie szumy, które czasami występują.

Pozdrawiam

Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

Google Adsense [BOT] 1 Листопада 2017, 21:21

#2 Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

damian87ew 14 Грудня 2017, 21:41
Powymieniałeś filtry przeciwzakłóceniowe HDMI ?
Зображення

#3 Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

maciek1221 15 Грудня 2017, 13:38
Nie zmieniałem, według pomiarów są sprawne.

#4 Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

matic 15 Грудня 2017, 21:50
Clean the HDMI port with isopropyl alcohol, and dry it well.
If it does not solve the issue, the HDMI port is probably bad, so replace it again with a new one from another vendor.

Note that, the new PS4 HDMI ports are Chinese counterfeits. Some has misaligned solder pins, others has video issues (no video, noise in the video, ...).

Once I bought a set of 5 pieces PS4 HDMI ports. Only two of them worked correctly.

#5 Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

FrozenHaxor 9 Січня 2018, 22:19
Reflow APU najprawdopodobniej rozwiąże problem.

#6 Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

hussam 24 Березня 2018, 22:43
Do not reflow the apu.
The problem is with the port. You did not solder it properly. Buy an original port and replace it again. After replacing solder every pin with soldering iron and make sure there is no contact between each two pins in the port.
I had replaced hundreds of those ports

#7 Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

maciek1221 29 Березня 2018, 21:21
Od 1.11.2017r testuję konsolę.
Czasami jest tak, że obraz znika 2-5 razy w ciągu godziny grania na konsoli. Innym razem jest tak, że obraz w ogóle nie zanika. Podstawiałem inny enkoder HDMI oraz gniazdo HDMI, problem dalej występuje. Nie chcę robić reflow APU ponieważ może wyjść gorzej niż jest.
Temat zamykam, konsola mimo tych wad cieszy i niech tak będzie do zezłomowania.

Re: PS4 CUH-1003A zaniki obrazu, niepełna rozdzielczość, szumy

Google Adsense [BOT] 29 Березня 2018, 21:21

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість