• Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez Vogelek23 20 stycznia 2018, 12:13
adamex - ściągnij aplikację Coconut Battery (pod Mac OS) i pokaż zrzut ekranowy. Druga sprawa - baterię kup w ReplaceBase.co.uk. Od dłuższego czasu zaopatruję się u nich w baterie i dotąd nie miałem jeszcze zwrotu.

Re: Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2018, 12:13

#22 Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez adamex 20 stycznia 2018, 13:55
Dziękuję za namiary na sprawdzony sklep. Na nodze SYS_DETECT_L mam 9.9K Ohm Poniżej zrzut z coconut. Teraz bateria się naładowała do 5% :(

Obrazek

#23 Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez Vogelek23 20 stycznia 2018, 14:29
Podłącz zasilacz serwisowy i odczytaj pobór prądu przy wyłączonym komputerze.

#24 Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez adamex 20 stycznia 2018, 15:54
Napięcie na zasilaczu ustawione na 16.5V. Sama wtyczka pobiera 6mA. Po podłączeniu wtyczki, macbook pobiera 23mA w stanie wyłączonym z "naładowaną" baterią podpiętą.

#25 Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez adamex 23 stycznia 2018, 23:50
Nowa bateria dotarła ze sklepu który zasugerował kolega Łukasz. Jak narazie wszystko dobrze, bateria się ładuje ponad 100% i dioda na magsafe świeci się na zielono. Bateria ma 2.5 roku ale powinno być dobrze. Ma tylko jeden cykl. Przetestuję przez kilka dni i zamknę temat. Pozdrawiam.

#26 Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez pawel80 24 stycznia 2018, 01:26
Będzie działać, ;) tak to już jest z tymi bateriami.

#27 Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez adamex 25 stycznia 2018, 23:45
HAHA, nie wierzyłem. Po pierwszym ładowaniu bateria siadła, ładowała sie do 28% i lipa to samo co wcześniej ale doszedłem do sedna sprawy!!! Problemem okazała się temperatura pomieszczenia w ktrórej ładowałem tą baterię!!! W garażu jest około 6 stopni na plusie i to powodowało cały cyrk. Przyniosłem zasilacz warsztatowy do domu, 20 stopni i bateria poszla do 100% jak malina :)

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, wydawało mi się, że bateria i ładowanie powinno operowac od 0 stopni?

Re: Apple MacBook Pro A1502 820-3536-A - Nie ładuje baterii.

przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2018, 23:45
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).