• Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez RadekM 14 stycznia 2018, 16:26
Witam
W laptopie wymieniona została kość biosu Winbond 25Q64FVSIQ i zaprogramowana nowa 25Q64VSIG wsadem z tego forum. Wcześniej laptop nie uruchamiał się. Po wymianie na nową kość laptop ożył i wszystko działa jak trzeba tylko te długie uruchamianie się biosu, tzn. do logo Dell trwa ok. 20s, system sam ładuje się w 15s. Update biosu na najnowszy nic nie dał. Po odłączeniu dysku i 1 kości ram dalej to samo. Próbowałem różnych konfiguracji w biosie, aktualnie mam zainstalowany Windows 8.1 w trybie UEFI. Wgrałem także modbios ale to tylko daje możliwość wyłączenia grafiki intel, brak opcji fastboot, brak launch CSM.

Płyta LA-9984P rev.1.0

Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez Google Adsense [BOT] 14 stycznia 2018, 16:26

#2 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez matic 14 stycznia 2018, 16:36
Hello!

It is a typical BIOS ME-region issue.
You need to clean the ME-region, if it does not solve the issue the ME-region should be moved from old BIOS to the new one.

You can upload the BIOS file in appropriate department on the forum, and request for a cleaning of the ME-region.

Topic about the BIOS ME-region: ***click***

#3 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez RadekM 14 stycznia 2018, 17:13
Tak dobry w tym to nie jestem. Plik biosu pobrałem z tego forum i był wielokrotnie sprawdzany przez innych użytkowników. Czy problem istnieje w tym wsadzie?

Plik pobrany stąd: bios-dell-inspiron-17-3737-la-9984p-t28871.html
Nikt nie zgłaszał problemów.

#4 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez matic 14 stycznia 2018, 17:32
RadekM napisał(a):Tak dobry w tym to nie jestem. Plik biosu pobrałem z tego forum i był wielokrotnie sprawdzany przez innych użytkowników. Czy problem istnieje w tym wsadzie?

Plik pobrany stąd: bios-dell-inspiron-17-3737-la-9984p-t28871.html
Nikt nie zgłaszał problemów.
Yes, it is almost 100% a BIOS ME-region issue. The ME-region from one working laptop does not have to be appropriate for another laptop.
The Dell Laptops are one of the more "demanding" about that.

#5 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez RadekM 14 stycznia 2018, 17:43
Czy jest jakiś sposób aby podmienić plik biosu na właściwy z usuniętym ME-region z poziomu Windowsa?
Czy ktoś może wyczyścić ME-region z podanego pliku bios?

#6 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez mmike 14 stycznia 2018, 17:44
Winbond 25Q64FVSIQ i zaprogramowana nowa 25Q64VSIG

Te kości nie są zamienne.

#7 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez RadekM 14 stycznia 2018, 17:49
Nie zauważyłem istotnej zmiany w aplikacji tego układu.

#8 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez matic 14 stycznia 2018, 18:04
RadekM napisał(a):Czy jest jakiś sposób aby podmienić plik biosu na właściwy z usuniętym ME-region z poziomu Windowsa?
Czy ktoś może wyczyścić ME-region z podanego pliku bios?
For cleaning (or moving) the BIOS ME-region you need to have a proper software, which runs on Windows. For example: ***click***.

There are also some videos of the BIOS ME-region cleaning on the YouTube.

#9 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez RadekM 14 stycznia 2018, 22:09
Na You Tube jest pokazane jak wgrać odpowiedni ME-region. Nie jak wyczyścić. Trzeba wiedzieć jaki powinien znajdować się w moim laptopie.

#10 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez mmike 15 stycznia 2018, 08:29
Nie zauważyłem istotnej zmiany w aplikacji tego układu.

Domyślam się iż nie zauważyłeś bo byś nie zamienił. :D

Posłużę się cytatem kolegi z forum.

No, the only difference between the G and Q endings is the following:
G -> Chip works in QSPI mode (Quard Serial Peripheral Interface).
Q -> Chip works in QPI mode (Quad Peripheral Interface).

#11 Re: Dell Inspiron 5737. Płyta LA-9984P rev.1.0 Długie uruchamianie biosu.

przez RadekM 23 stycznia 2018, 19:33
W aplikacji trochę to inaczej widzę:

Obrazek

#12 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez matic 23 stycznia 2018, 21:55
RadekM napisał(a):W aplikacji trochę to inaczej widzę:

Obrazek

Obrazek

The chips with G and Q endings are not the same. @mmike has right about the differences between these endings.

However in this particular case, these is more than likely not the problem.
I'm 95% sure that the issue is with the BIOS ME-region. Like I said, you need to reflash the BIOS with cleaned ME-region.

#13 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.  [ROZWIĄZANY]

przez RadekM 31 stycznia 2018, 17:55
Więc sprawa jasna literki na końcu nazwy nie mają znaczenia jeżeli chodzi o mój przypadek. Po wgraniu biosu z wyczyszczonym ME-region laptop przyśpieszył. Uruchamia się w 15s. Logo Dell praktycznie w kilka sekund.

#14 Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez Vogelek23 1 lutego 2018, 09:15
Sprawa jest jasna także w kontekście ostrzeżenia, które przyznaję autorowi za zignorowanie mojej prośby z pierwszego postu.

Re: Dell Inspiron 5737. Długie uruchamianie biosu.

przez Google Adsense [BOT] 1 lutego 2018, 09:15