• DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da danielb406 1 novembre 2017, 14:59
Witam. Tytułowy laptop z procesorem i5 4310u ma problemy z wydajnością. Okazuje się, że procesor pracuje na 0,8GHz i tyle.
BD PROCHOT po wyłączeniu w programie ThrottleStop przywraca wydajność, jednak to tylko półśrodek.
BIOS wgrywałem od samego początku A01 i w górę aż do tego z przed kilku dni, żaden nie pomógł. Sterowniki najnowsze, system też przerobiłem kilkakrotnie zanim doszedłem do tych wniosków. Nawet narzędzia INTELA nie radzą sobie z tym problemem. Pod obciążeniem laptop temperatury ma normalne, czy pracuje po odblokowaniu, czy na ćwierć mocy.
Czy ktoś już wygrał z tym problemem? Pewnie bym dał sobie spokój z tym, lecz ThrottleStop nie jest idealny, bo nie mogę za nic zapisać tego w autostarcie, do tego jeszcze jak był październik (wieczorem patrzyłem to działała najnowsza wersja obsługująca ten procesor), dzisiaj mamy listopad i już nie odpala (zmiana czasu wstecz tylko pomaga co uniemożliwia korzystanie z kompa).
Proszę o pomoc, czemu w innych laptopach E7440 działa to normalnie a tu jest na -60%? Problem pewnie też występuje u ninnych producentów, lecz skupiłbym się na tym modelu. Pzdr

Re: DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da Google Adsense [BOT] 1 novembre 2017, 14:59

#2 Re: DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da pawel80 1 novembre 2017, 15:59
Czy był on wcześniej naprawiany jaka jest historia tej maszynki, może masz problem z ME-Region we wsadzie bios. Próbowałeś wgrać wsad z czystym regionem?
Zasilacz, na którym testujesz, oczywiście oryginalny i dedykowany do tego sprzętu?

#3 Re: DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da Vogelek23 1 novembre 2017, 16:06

#4 Re: DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da danielb406 1 novembre 2017, 18:06
Dziękuję za odpowiedzi. Tak, zasilacz mam oryginalny 130W (a nawet kilka sztuk). Laptop kupiłem używany za małą kwotę stąd liczyłem się ze stanem, chociaż raz na 100 lat zdarza się w biznesówkach trafić na jakiś większy problem, który wyjdzie mimo szybkiego testu przed kupnem. Podczas aktualizacji niektórych wersji BIOS'u chyba rzuciło mi się, że gdzieś był error, lecz nie we wszystkich (jednak zawsze powodzeniem operacja się kończyła). Możliwe, że chodzi faktycznie o ME-region. Mam już ściągnięty plik z ME-region (.rgn), w jaki sposób to "ugryźć"?

#5 Re: DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da Vogelek23 1 novembre 2017, 20:27
danielb406 ha scritto:Mam już ściągnięty plik z ME-region (.rgn), w jaki sposób to "ugryźć"?
jak-wyczyscic-me-region-t50522.html

#6 Re: DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da danielb406 10 novembre 2017, 04:04
Całkowita klapa. EC zaprogramowałem od nowa, przy kości BIOS'u nie spojrzałem na temperaturę na stacji i upaliłem 3 pola lutownicze - wszystko na marne. To nie technologia przewlekana, tu nie dam sobie rady by to jakoś "załatać". Ktoś się takim czymś zajmuje? Zostaje chyba poszukać płyty głównej. Tym razem wyszła całkowita amatorka.

Re: DELL E7440 LA-9591P pracuje tylko na 0,8GHz

da Google Adsense [BOT] 10 novembre 2017, 04:04