• Modyfikacja JOVY RE-7500

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Modyfikacja JOVY RE-7500

Rufio 8 Лютого 2011, 04:42
Witam!

Ponieważ pod koniec zeszłego roku skończyła mi się gwarancja na to urządzenie - a przez ten czas nabyłem nieco doświadczenia z pracą na nim - stwierdziłem, że czas jest na podjęcie pewnych modyfikacji tego urządzenia i uleczenie go z „niewielkich wad”, które niestety posiada…

Stacja poszła więc dzisiaj na stół…

Po pierwsze.
Nie wiem czy u wszystkich użytkowników tego urządzenia, ale u mnie na pewno występowała dość często nie kontrolowana utrata połączenia z komputerem poprzez kabel USB, jeżeli w pobliżu stacji pojawiało się jakieś inne urządzenie z dość dużym poborem prądu lub powodujące zakłócenia w sieci energetycznej. Np. czasami podczas uruchomionego profilu traciłem kontrole nad stacją, kiedy włączyłem pochłaniacz oparów umiejscowiony bezpośrednio nad stacją - tragiczne doświadczenie, bo tracisz wówczas całkowicie kontrole nad procesem. Na komputerze nie ma połączenia ze stację, a na wyświetlaczu LCD stacji wciąż istnieje komunikat o połączeniu USB. Aby odzyskać kontrolę nad stacją i odczytać aktualną temperaturę trzeba było odłączyć kabel USB i szybko ją wyłączyć i ponownie włączyć…

Próbowałem różnych rozwiązań, podłączając stację i pochłaniacz do osobnych gniazdek zasilających, stosując listwy zasilające z filtrami itp. - problem nadal występował.

Po analizie przyczyny problemów stwierdziłem, że problemem leży po stronie zastosowanego wewnątrz stacji kabla USB łączącego tylne gniado z płytą. Po pierwsze kabel jest za cienki, po drugie jest położony w wiązce zasilającej obie grzałki i nie posiada na obu końcach filtrów ferrytowych.

Założyłem wiec dodatkowy filtr ferrytowy bezpośrednio na przewód w miejscu łączenia z układem sterującym - widoczny na zdjęciu. Oryginalny przewód USB zastąpiłem również na tej samej długości innym przewodem posiadającym po obu końcach filtr ferrytowy. Może jest za krótko na 100% stwierdzenie, że to wyeliminowało problem - ale po całodniowych testach stwierdzam, że stacja nie straciła ani razu połączenia z komputerem, mimo iż robiłem wszystko aby się to stało…

Зображення

Po drugie.
Zamierzam wymienić dolny podgrzewacz na znacznie większy montując go w konstrukcję stacji (a nie na zewnątrz jak zrobili to już inni) i zamiast jednego promiennika ceramicznego T-HTS 600W - zastosować 3 promienniki ceramiczne SHTS/1 lub 3 szt. podobnej wielkości promienniki kwarcowe - zrobiłem już rozeznanie, gdzie w pobliżu mogę wykonać laserową usługę ciecia blachy... Standardową termoparę planuję zastąpić też w przyszłości pomiarem optycznym - ale ze wzgladu duże koszty tej zamiany - są to bardziej odległe plany. Kolejną modyfikacją bedzie też sposób montowania płyt PCB w dodatkowy stelaż - ale jak już wspomniałem nie wszystko na raz i do razu.

Wszystko oczywiście będzie udokumentowane odpowiednimi zdjęciami i opisami, tak aby inni koledzy mieli również możliwość modyfikacji tego urządzenia… Liczę zatem na pomoc kolegów w realizacji przedsięwzięcia i przezwyciężeniu potencjalnych problemów technicznych...

Na dzień dzisiejszy potrzebuję pomocy od któregoś z kolegów, który siedzi w programowaniu, aby na podstawie pliku wykonawczego oprogramowania rozeznał się jak w tej stacji kontrolowana jest temperatura podczas zadanego profilu - bo ja niestety jestem w tej dziedzinie zupełnym laikiem.

Z pobieżnej analizy sterownika urządzenia wynika, że w oryginale w dolnej grzałce jest termopara podłączona ze sterownikiem poprzez gniazdo DT+/DT- oraz zewnętrzna termopara podłączona poprzez gniazdo FT+/FT-. Jednak w sterowniku jest również gniazdo niewykorzystane o oznaczeniach AT+/AT-, które można wykorzystać do termopary górnej grzałki lub dodatkowej termopary !!!

Зображення

Зображення

Ponieważ powszechnie wiadomo, że JOVY RE-7500 jest chińskim klonem ERSA 500, to być może jego możliwości są znacznie większe niż standartowo oferowane przez chińskiego producenta i uda nam się wycisnąć z niego wszystkie soki…

Mam też parę innych praktycznych spostrzeżeń dotyczących tego sprzętu, które nie wątpliwie przydadzą się nowym nabywcom tego urządzenia, o których napiszę później w tym wątku…

pzdr
Rufio

Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

Google Adsense [BOT] 8 Лютого 2011, 04:42

#2 Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

oneeye 8 Лютого 2011, 07:40
Rufio написав:Zamierzam wymienić dolny podgrzewacz na znacznie większy montując go w konstrukcję stacji (a nie na zewnątrz jak zrobili to już inni) i zamiast jednego promiennika ceramicznego T-HTS 600W - zastosować 3 promienniki ceramiczne SHTS/1 lub 3 szt. podobnej wielkości promienniki kwarcowe - zrobiłem już rozeznanie, gdzie w pobliżu mogę wykonać laserową usługę ciecia blachy...

Próbowałem umieścić moje 4 HTS'y wewnątrz obudowy, co skończyło się fiaskiem z kilku powodów. Oglądnij dokładnie rozmieszczenie na przykład pompki oraz trafa, to raz, a dwa, już teraz mogę Ci powiedzieć, że grzałki na zewnątrz są "zdrowsze dla stacji" - wcześniej przy standardowej grzałce cała obudowa wewnątrz była rozgrzewana, podniesienie grzałek ponad poziom górnej obudowy rozwiązało sprawę chłodzenia w stacji w 100%. Obudowa jest wręcz zimna. Pomyśl zatem co będzie działo się w obudowie jeśli uda Ci się upchać tam 2,4kW.

#3 Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

Rufio 8 Лютого 2011, 12:30
oneeye написав:Próbowałem umieścić moje 4 HTS'y wewnątrz obudowy, co skończyło się fiaskiem z kilku powodów. Oglądnij dokładnie rozmieszczenie na przykład pompki oraz trafa, to raz, a dwa, już teraz mogę Ci powiedzieć, że grzałki na zewnątrz są "zdrowsze dla stacji" - wcześniej przy standardowej grzałce cała obudowa wewnątrz była rozgrzewana, podniesienie grzałek ponad poziom górnej obudowy rozwiązało sprawę chłodzenia w stacji w 100%. Obudowa jest wręcz zimna. Pomyśl zatem co będzie działo się w obudowie jeśli uda Ci się upchać tam 2,4kW.

Tak, zastanawiałem się nad tym, dlatego wstępnie postanowiłem, że umieszczę nie 4 a 3 grzałki w poziomie. Taka powierzchnia w zupełności powinna wystarczyć. Przy tym rozwiązaniu, trafo nie przeszkadza, a co do pompki - to wystarczy ją nieco przesunąć do góry.

Odnośnie temperatury w środku stacji... Myślę, że i oryginalnie stacja mocno się nagrzewa, a to w głównej mierze poprzez zastosowane tego czarnego szkła - sprawdzone w praktyce. Oczywiście metalowy reflektor będzie koniecznością (może z izolacją termiczną), ale ja coraz bardziej skłaniam się do montażu tej samej wielkości reflektorów kwarcowych a nie ceramicznych. Głównie ze względu na gotową do montażu konstrukcję, większą wydajność energetyczną i mniejszą bezwładność cieplną - co szczególnie powinno być ważne przy kontrolowaniu procesu. Środkowy reflektor wraz z termoparą będzie włączany na stałe, a 2 pozostałe będzie można wyłączyć w razie potrzeby..

Teraz najważniejsze jest jednak dla mnie zrozumienie jak stacja kontroluje temperaturę.

Oneeye możesz zamieścić fotkę jak zamontowałeś te 4 HTSy

pzdr

Re: Modyfikacja JOVY RE-7500

Google Adsense [BOT] 8 Лютого 2011, 12:30
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість