• Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Rathma 26 giugno 2017, 16:38
Witajcie.

W grudniu pisałem już na temat tej Toshiby i wtedy sprawa wydawała się rozwiązana, ale od początku. Toshibka przyszła z początkowym objawem - brak reakcji na power. Na zasilaczu serwisowym maksymalny pobór prądu - zwarcie. Wymieniony został IOR F8707 (JP8800) w zabezpieczeniu przeciwzwarciowym oraz dwa tranzystory SA14 T34M na AON7408 (gdyż nie miałem dostępu do oryginalnych RJK03E2DNS). Po tym notebook zaczął się uruchamiać i działać stabilnie pod pełnym obciążeniem. Niestety, po ok 3 miesiącach laptop wrócił, dokładnie te same tranzystory popalone, nowo wlutowane AON7408 oraz IOR F8707. Sprowadziliśmy więc oryginalne RJK03E2DNS w miejsce AON7408 i wymieniliśmy IOR F8707 na nowy. Znów notebook działał stabilnie przez 3 miesiące. Teraz laptop wrócił z tą samą usterką, czyli spalony jeden tranzystor w zabezpieczeniu przeciwzwarciowym i oryginalne RJK03E2DNS. Doradźcie proszę, co sprawdzić bądź wymienić? Nie mam obecnie pomysłu co może po długim czasie działania palić te tranzystory. Zasilacz był zmieniany na inny.

Oznaczenia:
notebook:
Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q
płyta:
VGFG MB REV:2.1
Hannstar J MV-4 94 V-0
E89382

Poprzedni temat o tej Tośce: https://www.elvikom.pl/toshiba-satellite-pro-l50-a-12q-vgfg-mb-rev-2-1-pali-mosfety-t47271.html

Pozdrawiam
Rath

Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Google Adsense [BOT] 26 giugno 2017, 16:38

#2 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Vogelek23 26 giugno 2017, 17:06
JP8800 to nie tranzystor, lecz zwora w obwodzie pomiaru prądu zasilania płyty. Czy pojemności na wyjściu tej przetwornicy też były wymieniane? Jak wyglądają oscylogramy na wyjściu? Czy napięcie zasilania przetwornicy (dren górnego tranzystora) jest wolne od zakłóceń?

#3 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da grzewoj 27 giugno 2017, 07:58
Wałkowaliśmy ten temat, wymienialiśmy na różne tranzystory, wymienialiśmy PWM, wymienialiśmy dolne mosfety. Prawie zawsze laptopy wracają z uszkodzonym jednym z górnych tranzystorów. Sam jestem ciekaw czy ktoś skutecznie usunął przyczynę tej usterki.

#4 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Vogelek23 27 giugno 2017, 08:20
Wyedytowałem post #2.

#5 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Rathma 28 giugno 2017, 10:30
Vogelek23: Niestety ale nie mamy oscyloskopu żeby to sprawdzić.

grzewoj: Ciężka sprawa, bo laptop jest już u nas trzeci raz. U nas przez tydzień testów (non stop pełne obciążenie procesora i grafiki) działa idealnie, bez zająknięcia, natomiast klientowi wysiada akurat jak wyjeżdża w delegację...

#6 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Rathma 4 agosto 2017, 11:36
Proszę o pomoc w identyfikacji elementu:

OZ=FD
F3F

Immagine

#8 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da ichtiamber 16 settembre 2017, 12:21
Witam
Proszę wymienić w parze z SA14 T34M na 2x AON7408.
Powinno rozwiązać problem.

#9 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da marcin4xm 16 settembre 2017, 21:56
Kiedyś miałem taki sam problem okazało się że klient używał na wyjeździe jakiegoś taniego zasilacza samochodowego który "iskrzył" przy podłączaniu - ale przyznał się dopiero po 3ciej wizycie w serwisie.

#10 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da grzewoj 18 settembre 2017, 14:34
ichtiamber ha scritto:Witam
Proszę wymienić w parze z SA14 T34M na 2x AON7408.
Powinno rozwiązać problem.

Robiliśmy tak, i niektóre też wracały, ale możesz spróbować.

#11 Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Krzys 8 dicembre 2017, 13:36
Czy problem został rozwiązany, jak nie to czy te tranzystory, które się uszkadzają nie sa w układzie zasilania grafiki ?. Niestety nie mam schematu ani podobnej płyty ale miałem podobny przypadek w toshibie L50 płyta VGSG. Co wymieniłem tranzystory zasilające grafikę to laptop wracał po misesiącu i ponownie te tranzystoty były uszkodzone aż do momentu wymiany układu graficznego, laptop pracuje już ponad rok i wszystko OK. Może u was jest podoby przypadek.

Re: Toshiba Satellite Pro L50-A-12Q VGFG MB REV:2.1 dalej pali mosfety

da Google Adsense [BOT] 8 dicembre 2017, 13:36
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).