• Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

kmkm2 28 Січня 2011, 14:33
Witam
W pccenter są karty testowe do cpu i ram czy warto kupić?

Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Google Adsense [BOT] 28 Січня 2011, 14:33

#2 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Rufio 28 Січня 2011, 15:25
Są różne opinie na ten temat. Ja mam zestaw 12szt kart testowych do CPU i sobie chwalę. W przypadku napraw powodujących trudności, eliminuję za ich pomocą potencjalne uszkodzenie gniazda CPU. Wszystko kwestia ceny. Po ile są w PCCenter, bo ja swoje kupowałem w Chinach...

Karty testowe RAM też mam, ale je używam znacznie rzadziej…
Podaj link chętnie zobaczę co i po ile tam mają...

pzdr
rufio

#5 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Rufio 28 Січня 2011, 15:45
No to ładnie sobie wołają. Nie pamiętam dokładnie, ale zdaje się że w Chinach za karty testowe CPU od sztuki płaciłem ok. 6$, do pamięci były droższe, na pewno powyżej 10$ ale dokładnie nie pamiętam.

#7 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

DjDave 29 Січня 2011, 00:46
Czy mógłby ktoś pokrótce wyjaśnić zasadę działania takiej karty?

#8 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

gabik001 1 Лютого 2011, 04:59
Właśnie niedawno dostałem taką kartę (na miniPCI) z tej strony: http://www.dealextreme.com/
Tania jak barszcz.
Karta pokazuje wszystkie kolejne kroki uruchamiania POST . Jest do tego lista z poszczególnymi kodami w zależności od BIOS-u. Jeżeli komputer się nie uruchamia (lub uruchamia się częściowo) odczytujesz ostatni kod i szukasz go na liście - wiesz na czym POST się zatrzymał. Szukasz przyczyny. Możesz również prześledzić wszystkie kroki POST podczas uruchamiania przełaczając przyciskami < >.

#9 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

leinado 1 Лютого 2011, 07:23
gabik001 - chyba nie o takich kartach tu mowa. Karty POST oczywiście warto mieć, ale tu dyskusja toczy się na temat kart testowych CPU i RAM.

#10 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

gabik001 2 Лютого 2011, 04:30
leinado написав:gabik001 - chyba nie o takich kartach tu mowa. Karty POST oczywiście warto mieć, ale tu dyskusja toczy się na temat kart testowych CPU i RAM.

No fakt...
h3nry написав:Zapewne są warte zakupu ale te ceny raczej zniechęcają http://computers.shop.ebay.com/Motherboard-Diagnostic-Cards-/168060/i.html

Tym się zasugerowałem

#11 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

pit85 2 Лютого 2011, 14:19
Ja będę robił zamówienie niebawem w tym sklepie, więc jeśli ktoś chce się "podłączyć" do zamówienia to zapraszam :)

#12 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

p4p 2 Лютого 2011, 14:51
pit85 написав:Ja będę robił zamówienie niebawem w tym sklepie, więc jeśli ktoś chce się "podłączyć" do zamówienia to zapraszam

Podlinkuj no te swoje zakupy to może się taż zdecyduje ;)

#13 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Usunięty Użytkownik 402 2 Лютого 2011, 14:52
willyvmm написав:34$ za 24 sztuki. http://www.shopsintech.com/product_info ... cts_id=291
Jakiś czas temu znalazłem i się zastanawiam czy nie zamówić.

Ja bym reflektował taki zestaw.

#14 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

h3nry 2 Лютого 2011, 14:59
Ja także .

#15 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

pit85 3 Лютого 2011, 01:51
p4p написав:
pit85 написав:Ja będę robił zamówienie niebawem w tym sklepie, więc jeśli ktoś chce się "podłączyć" do zamówienia to zapraszam

Podlinkuj no te swoje zakupy to może się taż zdecyduje

Dałem link do sklepu:) Będę kupował między innymi ten zestaw: http://www.shopsintech.com/product_info ... cts_id=291
LAZY написав:Ja bym reflektował taki zestaw.
h3nry написав:Ja także .

Niech zbierze nas się kilku, ja zrobię zamówienie w Pon. 7 stycznia. Na PW podeślijcie co zamówić i w jakich ilościach. Rozliczymy się dokładnie z wartości towaru * cena dolara jaką zapłaciłem + (koszt przesyłki / ilość zamawiających) + koszt wysyłki ode mnie do każdego z zainteresowanych. Myślę że to uczciwa propozycja:)

#16 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

gabik001 3 Лютого 2011, 06:03
Zamawiając w dealextreme należy pamiętać że od momentu zakupu do otrzymania towaru mija sporo czasu (ok. miesiąca) . Miesiąc temu kupiłem dwie karty jak na razie dostałem jedną ...

#17 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Usunięty Użytkownik 402 3 Лютого 2011, 09:36
pit85 написав:
p4p написав:

Podlinkuj no te swoje zakupy to może się taż zdecyduje

Dałem link do sklepu:) Będę kupował między innymi ten zestaw: http://www.shopsintech.com/product_info ... cts_id=291
LAZY написав:Ja bym reflektował taki zestaw.
h3nry написав:Ja także .

Niech zbierze nas się kilku, ja zrobię zamówienie w Pon. 7 stycznia. Na PW podeślijcie co zamówić i w jakich ilościach. Rozliczymy się dokładnie z wartości towaru * cena dolara jaką zapłaciłem + (koszt przesyłki / ilość zamawiających) + koszt wysyłki ode mnie do każdego z zainteresowanych. Myślę że to uczciwa propozycja:)

Jak mamy czekać do 7 Stycznia to jest sporo czasu. :lol:

#18 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Remigiusz 3 Лютого 2011, 12:10
Czy można się dołączyć do zakupów?

#19 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

h3nry 3 Лютого 2011, 12:14
Po dacie wnioskuję, ze tak ;D
Widzę tylko jeden mankament takich zakupów - duża paczka duże prawdopodobieństwo , ze trafi w rączki UC;/

#20 Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Remigiusz 3 Лютого 2011, 13:51
Wątpliwe...

Paczka musi być duża...

Re: Czy warto kupić karty testowe cpu i ram?

Google Adsense [BOT] 3 Лютого 2011, 13:51

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей