• Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez pit85 27 stycznia 2011, 01:36
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Li1705
Płyta VA250MB ver 0.4

Potrzebuję fragmentu schematu z gniazdem zasilania i najbliższymi elementami. Na gnieździe mam 3Ω, przy próbie zwarciowej "pali" się gniazdo, więc może jest zwarcie międzywarstwowe.

-- czwartek, 27 stycznia 2011, 01:33 --

Zwarcie ominąłem wlutowując się za pierwszą cewką tuż za gniazdem zasilania. Laptop się uruchamia, wszystko wydaje się być ok. Jeśli to nie najlepszy pomysł proszę o krytykę.

Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez Google Adsense [BOT] 27 stycznia 2011, 01:36

#2 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez oneeye 27 stycznia 2011, 09:00
Co to znaczy, że wlutowałeś się? Opisz dokładnie co zrobiłeś z pinem gniazda.

Obrazek

#3 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez pit85 27 stycznia 2011, 11:22
Wylutowałem podwójną cewkę i pin gniazda (+ zasilania). Omijając pierwsze 5 kondensatorów wlutowałem się za cewką - w linii z bezpiecznikiem. W miejscu gdzie biegła masa przez cewkę wstawiłem zwykłą zworę.

#4 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez h3nry 27 stycznia 2011, 14:36
I tak to zostawisz , na tym polega naprawa?

#5 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez pit85 27 stycznia 2011, 19:15
Nie, dlatego pytam:) Wylutowałem wszystkie kondensatory i zwarcie nie ustąpiło. Mogę ominąć kondensatory i wlutować się przed cewką, na pewno będzie lepiej... co myślicie?

#6 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez opelr 27 stycznia 2011, 19:44
Gniazdo trzeba wylutować, czasem z zewnątrz nie widać a pod gniazdem jest wyraźny zwęglony laminat, można to spróbować usunąć.

edit, swoją drogą ciekawe jak odlutowałeś tylko "+" gniazda , chyba ten pin się wyłamał, a jak nie to się złamie po próbie zamontowania spowrotem.
Ta cewka to dławik od zakłóceń, tak myślę.

#7 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez Vogelek23 27 stycznia 2011, 19:56
h3nry napisał(a):I tak to zostawisz , na tym polega naprawa?

A dlaczego nie?
Ponadto, jeśli Kolega uważa, że jest to zły sposób, proszę o podanie innego sposobu naprawy zwarcia w laminacie.

opelr napisał(a):swoją drogą ciekawe jak odlutowałeś tylko "+" gniazda , chyba ten pin się wyłamał

Niekoniecznie - czasami wystarczy obciąć pin tuż przy laminacie i podgiąć go do góry - bez potrzeby wylutowywania całego gniazda.

#8 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez h3nry 27 stycznia 2011, 23:33
Tak się składa, że jestem hobbystą elektronikiem i krótkofalowcem przy okazji . Następstwa pomijania filtrów LC w zasilaczach impulsowych znam .Podyktowane jest to między innymi kosztami produkcji. Często zmuszony jestem chodzić i namierzać źródło kolejnych zakłóceń w swojej okolicy, które uniemożliwia mi przyzwoity odbiór radiowy . Pominięcie dławików
w tym przypadku nie musi skutkować odczuwalnym dla mnie wzrostem szumu czy pojawieniem się kolejnych prążtków na paśmie ale może. Jest taki parametr jak EMC http://pl.wikipedia.org/wiki/Kompatybilno%C5%9B%C4%87_elektromagnetyczna , niewiele urządzeń spełnia tak naprawdę normy i jest coraz gorzej. Wymiana zwartego dławika , pominięcie metalizacji czy krosowanie ok ale usunięcie zestawu LC zdecydowanie nie .

#9 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez Vogelek23 28 stycznia 2011, 01:35
I to jest to, co miałem nadzieję przeczytać, Kolego h3nry!
Poruszyłeś tutaj bardzo istotne, z punktu widzenia jakości naprawy, zagadnienie generowania zakłóceń w.cz. przez pracujące w laptopach przetwornice impulsowe.
Nierzadko sam miałem okazję przekonać się o złym wpływie owych zakłóceń na kulturę pracy odbiorników radiowych.

Za powyższe wyjaśnienie celowości stosowanych w laptopach filtrów, otrzymujesz ode mnie 50 punktów.

"Offtopując" nieco - na jakim paśmie pracujesz?
Ja przez kilka lat pracowałem na "dwójce", obecnie w przygotowaniu transceiver własnej konstrukcji 2m/80cm (nie chodzi oczywiście o wymiary transceivera :D ).

#10 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez katar83 28 stycznia 2011, 02:02
Wracając do tematu,
W przypadku zwarć pod gniazdem w laminacie w ciężkich przypadkach, najlepiej usunąć stare gniazdo i w jego miejsce zamontować gniazdo montowane na kablach. Gniazdo przykleić/zamontować/etc - kable polutować gdzie najbliżej się da. Gniazda takie można znaleźć w IBMach, Toshibach czy Acerach.

#11 Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez h3nry 28 stycznia 2011, 11:23
Dziękuję za punkty Kolego Vogelek23, temat rozwiązany więc kolejny "offtop" nie powinien wyprowadzić z równowagi psychicznej forumowiczów . Aktualnie jedynie słucham na kilku pasmach ,najchętniej na tej konstrukcji http://sp-hm.pl/thread-75-post-589.html#pid589. Pomijając przygodę z CB w latach 80-tych zaczynałem od 2m i 1 transwertera .Po kilku latach przerwy zdecydowanie "osiadłem" na 3.7MHz. Sporo frajdy daje mi zabawa w ESSB http://www.icycolors.com/nu9n/home.htmldo której SDR jest idealnym narzędziem .
73" Grzegorz SQ4CTK.

Re: Fujitsu Siemens Amilo Li1705 - zwarcie gniazda zasilania

przez Google Adsense [BOT] 28 stycznia 2011, 11:23