• Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 24 sierpnia 2016, 08:11
Witam, laptop jak w temacie płyta ACLU9/ACLU0 NM-A311 Rev:1.0. Uszkodzeniu uległ zasilacz a konkretnie wtyczka łącząca laptopa z zasilaczem (powstało zwarcie). Kupiłem zamienny zasilacz i przełożyłem samą wtyczkę. Teraz jest 19,7V podstawowe napięcie zasilające a na bolcu wewnętrznym (napięcie kontrolne) 0V. Myślę że w oryginalnym zasilaczy był dzielnik rezystancyjny podające jakieś napięcie na szpilkę zasilacza. Nie wiem jakie tam ma być napięcie oraz jaki dzielnik rezystancyjny zasosować. Proszę o podpowiedź.

Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2016, 08:11

#2 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez Bosman 24 sierpnia 2016, 08:40
Witam
Jeżeli zwarty był środkowy pin do 19V możesz mieć uszkodzony KBC. 50-30 startuje bez napięcia na środkowym pinie.
Pozdrawiam.
Bosman

// Proszę pamiętać o Regulaminie p. 9.9 - poprawiłem.
// Vogelek23

#3 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 24 sierpnia 2016, 08:59
W oryginalnym masz rezystor łączący pin ID z masą - wartość zależna od mocy zasilacza - możesz wstawić 560Ω - taki jest chyba w 60W. W 120W jest 1,5kΩ.
Sprawdź czy nie ma rezystora we wtyczce zasilacza (pomiar rezystancji).
Bosman napisał(a):50-30 startuje bez napięcia na środkowym pinie
- Nie każda. Podejrzewam, że to kwestia wersji biosu, choć nie prowadziłem żadnego dochodzenia w tej sprawie.
Pomiar nie jest czasochłonny - warto takie podstawy sprawdzić.

P.S. Co do zasilacza - kup oryginał. Lepszy oryginał używany niż zamiennik.

#4 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 25 sierpnia 2016, 08:44
Z relacji klienta, powiedział że we wtyczce pojawiło się zwarcie "było widać dym" kupił zamiennik i wymienił wtyczkę i teraz jest tak jak napisałem napięcie 19,7v a na rdzeniu 0v i nie startuje. Może proszę o fragment schematu ze złączem zasilającym w laptopie.

#5 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 25 sierpnia 2016, 08:50
Zmierz tą rezystancję - to już sporo wyjaśni.
Co do schematu to jest powszechnie dostępny w całości.

#7 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 4 września 2016, 17:29
Teraz kupiłem oryginalny zasilacz lenowo 20V 2,65A ale na środkowym też jest 0V. Kiedyś miałem podobny problem w innym laptopie hp i na środkowym musiało być ok. 4V żeby zastartował (bez tego napięcia nie reagował) dlatego pytam. Może ktoś ma taki pod ręką i mógłby sprawdzić. To jest mało spotykana wtyczka prostokątna kształt jak usb.

#8 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 4 września 2016, 20:18
W HP jest inaczej - w zasilaczu pin jest podwieszony do +.
W Twoim przypadku pin ID jest ściągany do masy w zasilaczu - poniżej fragment odpowiedzialny za pojawienie się napięcia na tym pinie.

Obrazek

Przeanalizuj ten układ i pewnie znajdziesz problem.

#9 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 4 września 2016, 21:32
Jest rezystor we wtyczce ok. 500om. Czyli usterki muszę szukać na płycie?

#10 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 4 września 2016, 21:59
Jeśli nie masz napięcia na ID to tak. Do przemierzenia masz układ jak na fragmencie schematu.

#11 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 5 września 2016, 11:43
Na mojej płycie PQ310 jest nie wlutowany. Nikt wcześniej jej nie naprawiał. Mimo to dokonałem pomiarów na jego pinach. Na wszystkich jest 0V. Wersja płyty taka jak pisałem wcześniej ACLU9/ACLU0 NM-A311 Rev:1.0 jest jeszcze data 2014-03-12. Może tam jest inne rozwiązanie?

#12 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 5 września 2016, 11:52
PQ310 jest alternatywnie z PR333. Jaką masz rezystancję względem masy na nóżce 1 PQ310?
Masz prawidłowe napięcie w głównej gałęzi - B+ - pomiar napięcia na PR301 względem masy.

#13 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 5 września 2016, 12:19
Ale u mnie jest inaczej niż na podanym fragmencie schematu, bo sygnał ADAPTER_id jest bezpośrednio połączony z 1i6 pinem PQ310. Rezystancja względem masy na 1 PQ310 jest ok. 800om. Nie mam całości schematu więc nie wiem czy jest +B

-- poniedziałek, 5 września 2016, 11:36 --

na płycie nie wszystkie elementy są oznaczone i PR333 nie mogę zlokalizować.

#14 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 5 września 2016, 12:45
feliks6666 napisał(a):Ale u mnie jest inaczej niż na podanym fragmencie schematu, bo sygnał ADAPTER_id jest bezpośrednio połączony z 1i6

Nie jest inaczej - po prostu zamiast PQ310 masz zworę PR333 - oznaczoną "@" - to rozwiązanie alternatywne. Zamontowanie obu tych elementów byłoby nielogiczne.

Wykonaj te pomiary i przedstaw wyniki.

#15 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 5 września 2016, 13:15
PR301 względem masy ok. 20V. PR333 ani @ nie mogę znaleźć na płycie. Może jakieś wskazówki.

#16 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 5 września 2016, 13:24
feliks6666 napisał(a):PR333 ani @ nie mogę znaleźć na płycie
Nie szukaj. "@" jest tylko na schemacie - nie na płycie. Poza tym po co szukasz...

sebastiank napisał(a):Jaką masz rezystancję względem masy na nóżce 1 PQ310?
czy tu nie ma zwarcia do masy.
Jeśli nie: Czy LDO przetwornicy 3V działa prawidłowo - Napięcie z n. 5 PU401 - zasila KBC.

#17 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 5 września 2016, 14:11
Zauważyłem że po podłączeniu zasilania KBC robi się po chwili letni myślę że ok 25stopni więc może pracuje ale nie prawidłowo. Pomierzyłem więc napięcia na kondensatorach i jest tak: na Pc920 i PC949 ok 1,1V PC505 0V C55 0V. Te napięcia pojawiają się po podłączeniu zasilacza (nie trzeba wciskać power switcha). Procesor zimny nawet bez radiatora.

#18 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 5 września 2016, 14:23
feliks6666 napisał(a):PC505 0V
- to B+, więc powinno być ok. 20V - już to mierzyłeś - dobrze odczytałeś oznaczenie elementu?

Zmierzyłeś napięcie zasilające KBC? Jeśli jest prawidłowe przeprogramuj KBC.

#19 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez feliks6666 5 września 2016, 14:44
Przepraszam za pomyłkę C55 0V. A na którym kondensatorze zmierzyć napięcie zasilanie KBC?

#20 Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez sebastiank 5 września 2016, 14:47
Najlepiej na nóżce 5 PU401 lub na samym KBC - napięcia VSTBY1 - VSTBY5 lub na RE1. Może też być: CE20, nóżka 1 złącza JPWRB1.

Re: Lenovo g50-30 nie staruje po wymianie zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 5 września 2016, 14:47