• Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

przez szymong 29 lipca 2016, 16:14
Witam,
Laptop Lenovo G570 płyta LA-6753P, trafił do mnie jakiś czas temu z nietypowym objawem, sporadycznie uruchamiał się po 15min a nawet paru godzinach po naciśnięciu przycisku. Wyglądało to tak że nie było żadnej reakcji na przycisk power i startował po jakimś czasie jak gdyby nigdy nic uruchomiony laptop działał bez żadnych problemów.
Zmiany biosu nie dawały żadnego efektu wszystkie napięcia w normie kwarc stabilny. Wymieniłem KBC i wydawało się, że problem ustąpił zrobiłem jeszcze testy na samej baterii i tutaj miałem dziwny objaw mianowicie po poleceniu zamknij na baterii komputer wyłączył się, ale zostawała zapalona dioda przycisku power. Zrobiłem jeszcze raz inspekcje wlutowania tego KBC znalazłem jedną nóżkę która mogła być nie przylutowana wrzuciłem płyte na podgrzewacz i hotarem poprawiłem te luty, i problem ustąpił laptop działał prawidłowo po-testowałem przez 2 dni i oddałem klientowi.

Po niecałych 2 miesiącach klient zgłosił że problem powrócił po tym jak laptop postał 2-3 dni znowu start następował po 2h od przyciśnięcia przycisku power. Testowałem tego laptopa jakiś czas i objawy postępowały aż do momentu kiedy całkowicie nie dał się uruchomić. W trakcie testów jak również z obserwacji klienta wyszło że znowu jest problem z wyłączeniem komputera na baterii dioda power pozostawała zaświecona tak wyłączony komputer nie daje się uruchomić, wcześniej musiałem wyciągnąć baterie i odłączyć ładowarkę dioda gasła i na ładowarce dał się odpalić, na baterii nie.
komputer nie przechodził też w tryb uśpienia i hibernacji tylko się wyłączał tak jak w przypadku odłączenia zasilania.

Kiedy komputer się nie uruchamiał w trakcie pomiarów wyszło że jest tylko 0.7v na nóżce 32 KBC (ON/OFF#) powinien być stan wysoki a przy naciśnięciu przycisku power niski. Rezystor podciągający 100k sprawny, przed rezystorem napięcie prawidłowe ale już na nóżce było 0.7v. Po zwarciu nóżki 32 bezpośrednio do 3.3v komputer startował i działał normalnie napięcie na nóżce 32 się pojawiło i utrzymywało się podczas działania komputera, po wyłączeniu komputera znowu następowało tam jakieś zwarcie i było 0.7v, podniesienie nóżki D23 powodowało powrót napięcia w ramach testów wylutowałem D23 i Q106 wszystkie pomiary jakie wykonałem nie wskazywało nic nieprawidłowego. Wlutowałem je ponownie i na 32 pinie kbc prawidłowo 3.3v. Płyta uruchamia się za każdym razem można przejść w tryb uśpienia pozostał jedynie problem z wyłączaniem na baterii. Dioda pozostaje zapalona ale tym razem wystarczy wpiąć ładowarkę dioda gaśnie i komputer można uruchomić ale tylko z wpiętą ładowarką.

edit.
na bateri nie wchodzi też w hibernacje brak sygnału SUSCLK i brak napięcia na SLP_S5#.

Re: Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

przez Google Adsense [BOT] 29 lipca 2016, 16:14

#2 Re: Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

przez Vogelek23 29 lipca 2016, 17:59
Skoro po wylutowaniu i ponownym wlutowaniu D23 oraz Q106 naprawiła się usterka włączania, może to być część problemu t.zw. "zimnych lutów". Jeśli tak jest, znalezienie przyczyny usterki może być czasochłonne - najlepiej podzielić płytę na 4 części i kolejno podgrzewać (a potem schładzać) każdą część osobno, aby zawęzić obszar. Po znalezieniu problematycznej ćwiartki znów dzielisz ją na cztery części, i tak dalej, aż dotrzesz do źródła problemu.

Szybciej jednakże będzie podstawić dla pewności inną, pewną baterię.

#3 Re: Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

przez szymong 1 sierpnia 2016, 17:25
Podłożyłem inną baterie bez rezultatu.
Zgodnie też ze wskazówkami klienta zostawiłem komputer nie uruchamiany przez 2 dni, dziś ruszył bez problemów z tym że prawie 2 miesiące działał bez problemów.
Przelutowałem stare KBC które wymieniłem poprzednim razem i objaw ten sam. Aktualnie jedynym problemem jest to wyłączanie na baterii.
dziwne jest to że nie idzie wyłączyć tego laptopa nawet przytrzymując power ale po wpięciu ładowarki odrazu gaśnie i można go uruchomić.
Nie przeprowadzałem jeszcze tego wygrzewania zimnych lutów.
Zastanawiam się nad mostem niestety nie mam żadnego na podłożenie a diagnostyczne wygrzanie nie daje żadnego efektu.

#4 Re: Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

przez szymong 3 sierpnia 2016, 19:51
Może głupio że tego nie sprawdziłem wcześniej. Ale przetwornica 3v i 5v działają przy zasilaniu z samej baterii a nie powinny

#5 Re: Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

przez szymong 4 sierpnia 2016, 20:34
Problem z wyłączaniem rozwiązany.
Uszkodzony Q106 przez co na PQ101 ściągało bramkę do 2.8V co powodowało że przetwornica nie wyłączała się na samej baterii w trybie S4 i S5. Mam tylko nadzieje, że odpowiadało to też za niestabilne napięcie na drugim wyprowadzeniu z D23

Re: Lenovo G570 sporadycznie uruchamia się nawet do 2h po naciśnięciu Power

przez Google Adsense [BOT] 4 sierpnia 2016, 20:34
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).