• Stacja do kulkowania układów

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Stacja do kulkowania układów

by pit85 18 January 2011, 19:55
Witam, noszę się z zamiarem zakupu stacji, która służyłaby tylko do kulkowania układów. Ponieważ do kulkowania nie jest potrzebny podgrzewacz, myślałem o takiej stacji: http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/2 ... t-908.html Jest tania i powinna się sprawdzić.
Śmiało proszę o sugestie nawet jeśli uważacie że to przerost formy nad treścią :)

Re: Stacja do kulkowania układów

by Google Adsense [BOT] 18 January 2011, 19:55

#2 Re: Stacja do kulkowania układów

by arvika 18 January 2011, 20:08
Taką stacją oczywiście zakulkujesz układ. Odrębną sprawą jest przyrost temperatury i jej pomiar, co może prowadzić do ubicia układu lub skrócenia jego żywota.

#3 Re: Stacja do kulkowania układów

by kangunga 18 January 2011, 20:25
Ta stacja jako sama nie nadaje się" kulkowania" układów.Może co najwyżej posłużyć do wspomagania. Piecyk to podstawa, wszystko zależy od technologi i sposobu jaki sobie wypracujesz.

#4 Re: Stacja do kulkowania układów

by pit85 18 January 2011, 22:21
Póki co do kulkowania używam stacji do BGA. Mam ERSA-ę IR550 - trochę jej szkoda to raz, a dwa to trochę kłopotliwe kłaść płytę, zdejmować, kłaść układ, zdejmować, kłaść płytę... Za każdym razem ustawianie podstawy i termopary... Uważam że szłoby mi to dużo szybciej z osobną stacją do kulkowania. Co możecie polecić ?

#5 Re: Stacja do kulkowania układów

by arvika 18 January 2011, 22:46
Zobacz sobie na ten wątek:

https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=112&t=4501

Kolega gts opisuje piecyk samoróbkę. Myślę że takie rozwiązanie nie jest złe i stosunkowo tanie. Projekt zawsze można dopracować pod własne potrzeby.

Re: Stacja do kulkowania układów

by Google Adsense [BOT] 18 January 2011, 22:46