• Asus n55s Nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 13 kwietnia 2016, 22:11
Witam po przerwie.
Wstawiłem KBC i płyta ozyła. Działa wszystko poza touchpadem, już podczas lutowania wydawało mi się ze jeden z drucikow których użyłem do odbudowy ścieżek dziwnie przeskoczył, najprawnopodobniej oderwał się od przelotki ( myślę że powodem słabego lutu na przelotce było użycie nie właściwego fluxu) wolałbym juz nie podnosić Kbc i z tad tez moje pytanie. Czy ma ktoś z was wiedzę na temat tego do jakich elementów na płycie owe przelotki mogą prowadzić?

Re: Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 13 kwietnia 2016, 22:11

#22 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 13 kwietnia 2016, 23:37
Touchpad (sama płytka dotykowa, bez uwzględniania przycisków "myszy") do działania potrzebuje 4 przewody: +5V, GND, DAT i CLK. Sprawdź, na którym pinie złącza touchpada brakuje napięcia i tam podlutuj zworkę do drabinki rezystorowej przy KBC (do pinu, łączącego się z nóżką, która Ci się odlutowała).

#23 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 14 kwietnia 2016, 07:29
Przepraszam ale zapomniałem napisać ze przyciski myszy tez nie działają. Czy to zmienia postać zeczy?, czy może po przylutowaniu zworki dotrze również sygnał do przycisków?, czy przyciski to inna historia?

#24 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez WIOLAD 14 kwietnia 2016, 10:04
Kalmar11 napisał(a): czy może po przylutowaniu zworki dotrze również sygnał do przycisków?

Raczej tak.

#25 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 14 kwietnia 2016, 10:08
Kalmar11 napisał(a):Czy to zmienia postać zeczy?,
W zasadzie to bez znaczenia, jak przyciski są podłączone (do kontrolera touchpada czy bezpośrednio do KBC) - brak komunikacji KBC z kontrolerem touchpada unieruchamia w zdecydowanej większości przypadków także i przyciski. Brak ich działania był zatem do przewidzenia i nie ma tutaj znaczenia.

Sprawdź połączenia sygnałów PS2CLK i PS2DAT do drabinki rezystorowej. Jak już znajdziesz przerwę to zrób kolejny bypass od drabinki do złącza touchpada i tabliczka dotykowa powinna zadziałać (o ile nie uszkodziła się na skutek tego spalenia pod KBC).

#26 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 14 kwietnia 2016, 23:17
Znalazłem pasujący opis wyprowadzeń touchpad. Po dokonaniu pomiarów rezystancji pomiędzy gniazdem touchpad a pinami 89-90 KBC stwierdzam że chyba jednak nic się nie odlutowało (rezystancja wynosi 0,6 Ohm) wiec chyba jest ok. Napięcie na gnieździe touchpad jest ok 5V. Co jeszcze mogę sprawdzić żeby upewnić się ze to wina touchpad? Czy mogę spróbować podstawić inny touchpad z takim samym układem wyprowadzeń?

Obrazek

#27 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 14 kwietnia 2016, 23:22
Kalmar11 napisał(a):Po dokonaniu pomiarów rezystancji pomiędzy gniazdem touchpad a pinami 89-90 KBC stwierdzam że chyba jednak nic się nie odlutowało (rezystancja wynosi 0,6 Ohm) wiec chyba jest ok.
Wygląda więc na to, że touchpad ucierpiał w tym starciu.

Kalmar11 napisał(a):Czy mogę spróbować podstawić inny touchpad z takim samym układem wyprowadzeń?
Tak, możesz. Przed tym jednak sprawdź, czy nie masz zwarć między liniami magistrali (DAT oraz CLK) oraz, czy którakolwiek z linii nie jest przywarta do +5V lub do masy. Jeśli nie, możesz podstawiać drugi touchpad.

#28 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 15 kwietnia 2016, 21:54
Podstawilem touchpad z Asus x52n, jest 100% kompatybilny, i touchpad działa, przyciski myszy również działają. Niestety zaobserwowałem kolejny problem, otóż jest problem z USB a mianowicie jest problem z bootowaniem. Wcześniej testowalem płytę z USB UBUNTU, który włączał się bez problemu, dzisiaj jak chciałem sprawdzić touchpad niestety UBUNTU z USB się nie załadował, problem nie jest po stronie instalatora UBUNTU, również instalacja Windowsa z USB zawiesza się, lecz z dysku (który w celu sprawdzenia wyciągnąłem z innego laptopa) system uruchamia się normalnie. Pod Windows USB działa poprawnie. Co może być tego powodem?

#29 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 16 kwietnia 2016, 18:42
Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być powodem problemu z bootowaniem z usb? Czy może jest to już problem na oddzielny temat?
Proszę o informację ponieważ trochę już zainwestowałem w tego laptopa i szkoda by było nie dokończyć pracy. ( do tej pory wymienione zostały klawiatura, KBC, touchpad już zamówiony)

#30 Re: Asus n55s Nie włącza się  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 16 kwietnia 2016, 22:22
Spróbuj zaktualizować BIOS z poziomu systemu operacyjnego.

#31 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 22 kwietnia 2016, 10:44
Witam po przerwie.
Niestety nie mogę zaktualizować Biosu z poziomu Windowsa, podczas instalacji programu winflash wyskakuje komunikat "sorry, this program only supports Asus notebook".
Co może być tego powodem?

#32 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 7 maja 2016, 19:44
Instalacja 64 bitowego systemu z usb przebiegła pomyślnie. Laptop jest sprawny. Tak więc temat do zamknięcia. Dziękuję bardzo za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 7 maja 2016, 19:44