• SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez nightmare 7 stycznia 2016, 22:35
Witam, model laptopa jak w temacie.
Przestały działać przyciski Shift, ],F12.
Wymiana klawiatury.
Po wymianie w momencie ukazania się okna do wpisania hasła klawiatura zachowuje się tak jak by miała wciśnięty klawisz Enter.
Laptop próbuje się sam logować ale że nie ma wpisanego hasła to zapętla tę czynność.
Wystarczy w chwili pojawienia się ikony myszki tuż przed logowaniem wcisnąć dowolny klawisz na klawiaturze i problem znika aż do czasu ponownego uruchomienia komputera.
To samo w przypadku przejściu z trybu uśpienia bądź hibernacji. Tutaj nie ma okna do logowania ale przy zaznaczeniu jakieś ikony na pulpicie program się otwiera czyli tak jakbym zaznaczył i wcisną enter.
Po podłączeniu starej klawiatury problemu nie ma z tym że nie działają w/w klawisze.
Klawiatura pod USB też OK.
Zamówiłem kolejną klawiaturę i po podmianie problem nadal ten sam.
BIOS - zaktualizowany tak jak wszystkie sterowniki.
W Biosie klawiatura pracuje poprawnie. Podczas wybierania Tryb awaryjny ... Ostatnia dobra konfiguracja... też działa OK.
Okolice KBC wyglądają OK. Sprawdziłem klawiaturę miernikiem i nie ma żadnych klawiszy wciśniętych.
Zlokalizowałem która para w nowej klawiaturze odpowiada klawiszowi Shift i sprawdziłem tą uszkodzoną.
Klawisz Shift w uszkodzonej nie daje żadnej reakcji na tych pinach.
Czy miał ktoś może podobny problem albo zna rozwiązanie???
Nie wiem czy to wina klawiatury zamawianej z tego samego źródła czy Płyta.
Ale jeżeli płyta to czemu działa na starej klawiaturze???

Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez Google Adsense [BOT] 7 stycznia 2016, 22:35

#2 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez adeq4 8 stycznia 2016, 10:11
Jeśli uruchomisz system bez podpiętej klawiatury też próbuje sam się logować ? Sprawdzałeś na innym systemie niż klienta ?

#3 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez nightmare 8 stycznia 2016, 10:14
Bez wypiętej jest OK.
Na zewnętrznej pod USB też OK.
Tylko dlaczego na starej jest też OK???
Inny system to samo. Co prawda bez sterowników podpięty dysk z innego komputera tak na szybko ale dalej wciśnięty enter.

#4 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez baner81 8 stycznia 2016, 20:43
Po pierwsze podaj model płyty głównej, inaczej temat szybko zakończy żywot w koszu. Po drugie czy w momencie podłączania nowej klawiatury podłączany jest również touchpad? Jeśli nie to go podłącz i zobacz czy coś się zmieniło.

#5 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez nightmare 8 stycznia 2016, 20:49
Model płyty:
SCALA3-17
REV: 1.0
Zawsze podłączany był Touchpad

#6 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez adeq4 10 stycznia 2016, 00:23
Mierzyłeś na pinach taśmy klawiatury czy któraś para nie ma zwarcia/niskiej rezystancji ? Wygląda na uszkodzenie nowej klawiatury.

#7 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez nightmare 11 stycznia 2016, 16:51
Też mi się wydaje że to wina nowej klawiatury.
Zwarć nie ma. Sprawdzałem też rezystancję i delikatnie się różni.
Gdzieś znalazłem kawałek schematu ale chyba do innej płyty i tam miało być napięcie 3,3 V i tak było na starej. A na nowej nie na wszystkich równo i jeszcze jakieś dziwne 2,8V.
Sprawdziłem i znalazłem taką która jest wyglądem identyczna jak ta stara.
Ta nowa klawiatura niby wyglądem z zewnątrz niczym się nie różni taśma taka sama ale patrząc po ścieżkach to rozchodzą się inaczej jak na te starej.
Laptop na chwile obecną oddałem z taką wadą ale jak się bardziej zdenerwuje to ją jeszcze kupię żeby to sprawdzić.

#8 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez Dzaro5 22 marca 2016, 09:31
A czy czasami nie wymieniał kolega w tym laptopie matrycy?

#9 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez nightmare 22 marca 2016, 09:38
Z tego co mi wiadomo to nic nie było w nim robione.
A jaki ma to związek z klawiaturą?

#10 Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez Dzaro5 24 marca 2016, 00:56
Doczytałem się na ruskim forum że po matrycy płyta identyfikuje wielkość laptopa, jeżeli matryca nie jest od tego samego modelu to zmienia się na układ klawiatury z 17" (wyciągnięcie taśmy matrycy nie pomaga) przełożenie pamięci eeprom z starej matrycy albo wgranie wsadu z oryginalnej pomaga.

Link do tego forum: http://vlab.su/viewtopic.php?t=7648

Mam właśnie na serwisie model Samsung R525 i identyczną sytuację jutro wgram oryginalny wsad z matrycy samsunga i dam znać.

Re: SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury

przez Google Adsense [BOT] 24 marca 2016, 00:56
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).