#1 SAMSUNG NP300E7A-S02PL-dziwny objaw po wymianie klawiatury
przez nightmare • 7 stycznia 2016, 22:35
Witam, model laptopa jak w temacie.
Przestały działać przyciski Shift, ],F12.
Wymiana klawiatury.
Po wymianie w momencie ukazania się okna do wpisania hasła klawiatura zachowuje się tak jak by miała wciśnięty klawisz Enter.
Laptop próbuje się sam logować ale że nie ma wpisanego hasła to zapętla tę czynność.
Wystarczy w chwili pojawienia się ikony myszki tuż przed logowaniem wcisnąć dowolny klawisz na klawiaturze i problem znika aż do czasu ponownego uruchomienia komputera.
To samo w przypadku przejściu z trybu uśpienia bądź hibernacji. Tutaj nie ma okna do logowania ale przy zaznaczeniu jakieś ikony na pulpicie program się otwiera czyli tak jakbym zaznaczył i wcisną enter.
Po podłączeniu starej klawiatury problemu nie ma z tym że nie działają w/w klawisze.
Klawiatura pod USB też OK.
Zamówiłem kolejną klawiaturę i po podmianie problem nadal ten sam.
BIOS - zaktualizowany tak jak wszystkie sterowniki.
W Biosie klawiatura pracuje poprawnie. Podczas wybierania Tryb awaryjny ... Ostatnia dobra konfiguracja... też działa OK.
Okolice KBC wyglądają OK. Sprawdziłem klawiaturę miernikiem i nie ma żadnych klawiszy wciśniętych.
Zlokalizowałem która para w nowej klawiaturze odpowiada klawiszowi Shift i sprawdziłem tą uszkodzoną.
Klawisz Shift w uszkodzonej nie daje żadnej reakcji na tych pinach.
Czy miał ktoś może podobny problem albo zna rozwiązanie???
Nie wiem czy to wina klawiatury zamawianej z tego samego źródła czy Płyta.
Ale jeżeli płyta to czemu działa na starej klawiaturze???
Przestały działać przyciski Shift, ],F12.
Wymiana klawiatury.
Po wymianie w momencie ukazania się okna do wpisania hasła klawiatura zachowuje się tak jak by miała wciśnięty klawisz Enter.
Laptop próbuje się sam logować ale że nie ma wpisanego hasła to zapętla tę czynność.
Wystarczy w chwili pojawienia się ikony myszki tuż przed logowaniem wcisnąć dowolny klawisz na klawiaturze i problem znika aż do czasu ponownego uruchomienia komputera.
To samo w przypadku przejściu z trybu uśpienia bądź hibernacji. Tutaj nie ma okna do logowania ale przy zaznaczeniu jakieś ikony na pulpicie program się otwiera czyli tak jakbym zaznaczył i wcisną enter.
Po podłączeniu starej klawiatury problemu nie ma z tym że nie działają w/w klawisze.
Klawiatura pod USB też OK.
Zamówiłem kolejną klawiaturę i po podmianie problem nadal ten sam.
BIOS - zaktualizowany tak jak wszystkie sterowniki.
W Biosie klawiatura pracuje poprawnie. Podczas wybierania Tryb awaryjny ... Ostatnia dobra konfiguracja... też działa OK.
Okolice KBC wyglądają OK. Sprawdziłem klawiaturę miernikiem i nie ma żadnych klawiszy wciśniętych.
Zlokalizowałem która para w nowej klawiaturze odpowiada klawiszowi Shift i sprawdziłem tą uszkodzoną.
Klawisz Shift w uszkodzonej nie daje żadnej reakcji na tych pinach.
Czy miał ktoś może podobny problem albo zna rozwiązanie???
Nie wiem czy to wina klawiatury zamawianej z tego samego źródła czy Płyta.
Ale jeżeli płyta to czemu działa na starej klawiaturze???