• Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez gkrz67 26 lutego 2016, 17:03
Witam. Laptop jak w temacie. Karta 216-0772000, po pogdrzaniu delikatnym wszystko śmiga. Układ zamawiam w KB2, montuję i widzę ciemność na ekranie, pobór prądu 1900mA, podłączam monitor zewnętrzny i widzę coś takiego:

Obrazek

Firma niby pewna, więc zachodzę w głowę co jest nie tak. Zanim założę stary, chciałbym zapytać jak jest z gwarancją w tej firmie, czy trzeba im całą płytę odesłać, czy sam układ, czy przed odesłaniem można go na kulkach ołowiowych postawić ?

-- piątek, 26 lut 2016, 17:36 --

No więc sprawa z gwarancją wygląda następująco w tej firmie cudownej. Układu oczywiście nie można przekulkować bo nici z gwarancji, jeśli napisy "zbeżowieją" to też nie ma gwarancji, a jak się okażę że układ był źle wlutowany, to kasują za usługę. Jak znam życię, to na pewno będzie źle wlutowany :) Dam sobie spokój z nimi, jak nie pomoże przekulkowanie to skreślam tę firmę z mojej listy. Poza tym mądry pan w firmie stwierdził, że mam kiepską stację (RE8500) i nic o niej nie wiem, że w ogóle to tam są jakieś niedobre grzałki i ble, ble, ble... Szkoda gadać.

Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez Google Adsense [BOT] 26 lutego 2016, 17:03

#2 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez dominik555 26 lutego 2016, 17:41
Przecież na stronie głównej sklepu Kocham-Basię 2 pisze jak byk, cytuję:
Klienci indywidualni w przypadku problemu proszeni są o wysłanie ostrego i precyzyjnego zdjęcia wlutowanego układu.
Następnie po jego analizie zostanie ustalone dalsze postępowanie(Zazwyczaj jest to przesłanie płyty lub urządzenia)

Wydaje mi się, że powinieneś się skontaktować bezpośrednio z ADAMK101 i z nim załatwiać takie sprawy, a nie pytać na forum "co by było gdyby...".

Sory, no ale najbardziej rzetelne informacje dostaniesz właśnie od niego.

#3 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez gkrz67 26 lutego 2016, 17:47
Chyba pisałeś tego posta, jak ja edytowałem swojego, ale to nic. Gość po drugiej stronie słuchawki nic nie mówił o zdjęciu, za to o kiepskim topniku, którego używam i który jeszcze do niedawna sprzedawali i kiepski nie był. Że grzałki w RE8500 są jakieś niedobre. Normalnie facet wszystkowiedzący. Szkoda się szarpać. Do zamknięcia, do kosza proszę.

#4 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez dominik555 26 lutego 2016, 17:57
jeśli napisy "zbeżowieją" to też nie ma gwarancji

To jest raczej duży ukłon w stronę kupujących, bo nie wiem jak trzeba mieć źle ustawiony profil by doprowadzić do "zbeżowienia" oznaczeń. Układ nowy wlutowany ma wyglądać dalej jak nowy nielutowany, to jest chyba oczywiste. Jeżeli masz dobrze ustawioną stację i układ nie nosi niepokojących znaków po lutowaniu, spróbuj po prostu zrobić reflow. Kulki zostaną PbFree, a Ty w przypadku braku poprawy, będziesz miał większą odwagę do reklamacji chipu.
Z ciekawości jeśli możesz wstaw foto układu.

#5 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez gkrz67 26 lutego 2016, 18:03
Napis nie zbeżowiał i jestem tego samego zdania co ty, że trzeba by naprawdę mocno grzać. Z profili nie korzystam, bo nie po to kupiłem tą stację. Mogłem kupić o połowę tańszą bez ręcznej ustawy, tylko z profilami. Układu pilnuję jak wstawiam i widzę kiedy siada, oprócz tego widzę temperaturę. Wyjąłem go i stawiam kulki. Zdjęcie zamieszczę później.

-- piątek, 26 lut 2016, 19:10 --

Po przekulkowaniu sprawa wygląda tak:

Obrazek

Układ nie wygląda najlepiej, ma poszczerbione narożniki, a traktowałem go nie gorzej niż starego. Nie sprawdziłem tego wcześniej pod lupą i teraz żałuję ( bo firma pewna) Dla porównania wstawiam zdjęcia: układ nowy z KB2 i stary:

Obrazek,Obrazek

Nie twierdzę, że taki dostałem bo nie sprawdzałem, ale popatrzcie na stary układ, traktowany byle jak i nowy traktowany jak jajeczko.
Postawie jeszcze raz stary układ i zobaczę. Ale nie dzisiaj. Pozdrawiam i miłego łykEndu.

#6 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez dominik555 26 lutego 2016, 19:57
Jeśli chodzi o koloryt, to ten wlutowany niespecjalnie wygląda (chyba, że takie ujęcie aparatem). Tak wyglądające rogi rdzenia od razu się rzucają w oczy i dziwię się dlaczego tego nie zauważyłeś. Ja zawszę sprawdzam towar pod mikroskopem zaraz po rozpakowaniu. Od strony kulek też, czy nie ma rys po wickowaniu. Jeżeli już Ci nie zależy na reklamacji, to podgrzej rdzeń solidnie i odpal nawet na ciepło. Sprawdź czy się coś zmieni na matrycy czy też na VGA.

#7 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez delp 26 lutego 2016, 20:52
Czy na matrycy też masz takie pasy ?
Układ wygląda jak wygląda, ale nie przesunąłeś coś w drobnicy.

#8 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez gkrz67 26 lutego 2016, 21:05
Na matrycy ciemność całkowita. Jutro wymienię układ na stary, jak nie pomoże to pamięci grafiki przekulkuję.

#9 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez ADAMK101 26 lutego 2016, 21:21
Ten post w takiej formie nie powinien sie pojawić, ale skoro już jest to troche wyjaśnień:
Mój drugi telefon nastapił po sprawdzeniu historii klienta, a nie w reakcji na ten wpis!!!

Obrazek

Układ nowy taki jak na foto został doręczony do odbiorcy zapakowany w ESD z komory klimatycznej.
Kolega swees też miał problem z takim układem (z innego źródła) i z wielkim zadowoleniem oznajmił, że problem rozwiązał nowy układ z DC1515 a AMD nie wyprodukowało tego układu powyżej roku 2012.
Dobra technika i dobre materiały powodują, że praca staje się przyjemniejsza i bilans zysk/strata lepszy.
Trudno mi jest ocenić jak wygląda to u innych, ale na RE7500 uszkodziłem 4 układy i dwie płyty a na I760 udało mi się uszkodzić jeden układ 4042 DC11, bo sie zagadałem przez telefon.
Z fotografi wynika znaczący postęp po drugim wlucie. O ile nie zniknęły rezystorki od RAMCONFIG, VRAM jest dobrze przylutowany i układ nie jest uszkodzony, to trzeci lub czwarty wlut powinien dać wreszcie poprawny obraz.

#10 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność :(

przez delp 26 lutego 2016, 22:57
Ile tam masz kostek pamięci x8 HYNIX ?
Jeśli tak widzę że masz przesuniętą drobnicę.

#11 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez swees 27 lutego 2016, 22:35
Potwierdzam, że jest jakiś problem z tymi układami 216-0772000 DC11. Nie wiem, czy rzeczywiście AMD produkuje te DC15 czy nie, ale układ który u mnie zadziałał (o którym wspomina ADAMK101) po zamontowaniu nie zmienił absolutnie koloru (pracuję na komplecie Reeco PH-A3 + RA250, przez niektórych uważany za kiepski). A twój, grzk67, układ wygląda, lekko mówiąc, "niekorzystnie". Wobec tego sam nie przyjąłbym zwrotu.

Objawy miałem na DC11 takie same, również w Acerze (co prawna na Quancie, a nie Wistronie), więc układ był pewnie sprawny, ale niepasujący do Acerów.

#12 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez Usunięty Użytkownik 402 28 lutego 2016, 03:09
Ukruszenia rdzenia najczęściej powstają jak się dokręca śrubki w niewłaściwej kolejności lub co jeszcze gorsze nie podpierając płyty pod układem.
Co do jakości układów to coś faktycznie ostatnio spadła ;)

#13 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez gkrz67 1 marca 2016, 13:14
Skoro to się ma przydać, to muszę dokończyć temat. Jest sukces ! Winowajca ? I tu nie bardzo można wskazać "końkretnie" Oczywiście najbardziej zawiniłem ja, ale dzięki uporowi sprzedawcy ze sklepu KB2 wszystko się udało. Po prostu za niska temperatura przy wlucie, tak mi się wydaje. Problem w tym, że te termopary oryginalne od RE8500 wskazują dobrze temperaturę tylko wtedy gdy je przykleić do płyty taśmą, nie zawsze jest miejsce, a czasem taśma się odklei i "zabierze" ze sobą jakąś drobnice i problem murowany, więc ja taśmą nie przyklejam, tylko biorę poprawkę na tą różnice w temperaturze. I tak według tych oryginalnych termopar, nie klejonych do płyty, lecz luźno leżących, układ bez ołowiu puszcza przy 200°C, a z ołowiem przy 170°C. I tak z tą korektą jechałem i problemów nie było. Nie mam jakiegoś nawału pracy, więc pilnowałem, podglądałem, jak układ "siadł" to poczekałem jeszcze dodatkowe 10°C i koniec. Natomiast w tym konkretnym przypadku, musiałem podgrzać jeszcze raz, dołożyłem topniku, bo za pierwszym razem nie siadł (kolorowe kropki, ale już coś się pojawiło na ekranie) i podgrzałem o 20°C wyżej, czyli wg. stacji do ok.200°C (kule ołowiowe) i wtedy pojawił się czyściutki obraz.
Zaczynają mnie wkurzać te termopary i albo zacznę je kleić do płyty, albo poszukam cośporządnego za nie. Topnik (nc-559) też chba zmienię. Mam wrażenie, że trudno go zmywać, trudniej niż wcześniej, ale to może takie wrażenie.
Zwracam chonor KB2 i dziękuję za pomoc bezinteresowną.

#14 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez dominik555 1 marca 2016, 13:50
gkrz67 napisał(a):układ bez ołowiu puszcza przy 200°C, a z ołowiem przy 170°C

Nie to że coś, ale jak tak można pracować :D?

#15 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez gkrz67 1 marca 2016, 14:44
Kwestia wprawy. Po prostu "zkalibrowałem" jeśli tak to można nazwać termoparę na początku, tak, że jedną przykleilem a drugą połozyłem luźno i pokazało różnicę. Ja wiem, że różnice są różne przy różnnej temperaturze, no ale cóż, jakoś to szło do tej pory. Wiem, wiem, będę musiał zmienić przyzwyczajenia i cos z tym zrobić. Albo będę kleil termopary albo muszę jakieś inne nabyć.
Tam gdzie nabyłem stację, sprzedają termopary do RE8500 na giętkim ramieniu, czy ktoś taką posiada, czy ją też trzeba kleić do płyty, żeby dobrze pokazywała temperaturę ?
Obrazek

#16 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność  [ROZWIĄZANY]

przez ADAMK101 1 marca 2016, 17:25
Ponieważ temat zakończy się wkrótce sygnaturą SOLVED i w związku z tym , że układ jest już "murzynkiem" i ma zdemolowane narożniki, prosiłbym o ponowne foto poprawnie wlutowanego układu oraz foto ekranu LCD jako dowód , że płyta działa.
A swoją drogą cytacik:"to trzeci lub czwarty wlut powinien dać wreszcie poprawny obraz."
Przy dobrych materiałach oraz technice jest to w 99% przypadków wlut nr 1.
Układy 772000 z DC1103 sa oryginalne, nowe i odpowiedzi przechowywane, nie ma z nimi problemów.

#17 Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez gkrz67 1 marca 2016, 20:07
Niestety, na moich rękach zdechła matryca ( ponoć nowa, niedawno wymieniana, już mi się nie chcę robić zdjęcia tej nowej matrycy, ale... :frustry: )przez co jeszcze raz przelutowałem układ. Znalazłem jakąś matrycę 15" i podstawiłem żeby zrobić to zdjęcie dla ADAMK101. Ręce mi opadły dzisiaj całkowicie i mam już dość tego strupa. Zamieszczam zdjęcia płyty i układu. Życzę wam takich strupów jak naj mniej a najlepiej wcale. Dzięki wszystkim i pozdrawiam.
Obrazek, Obrazek, Obrazek

Re: Acer Aspire 7740, JV70-CP MB - Po wymianie karty graficznej ciemność

przez Google Adsense [BOT] 1 marca 2016, 20:07