Witam. Próbuje się uporać z włączeniem WIFI w laptopie Toshiba a500-13c model płyty: KSKAA LA-4991P Rev:1.0. Wszystkie możliwości z oprogramowaniem już przerobiłem, karta WIFI podmieniana. Diody od przełącznika nawet się nie zaświecają, [przełącznik sprawdzony jest ok. Kombinacja na klawiaturze również nie pomaga, bios przeprogramowany. Natomiast na jednym z forum przeczytałem że można zewrzeć na stałe jakieś 2 piny i ma to śmigać tylko nie ma jakie to piny, i na którym z mostfetów. Proszę o pomoc. Schemat posiadam do tego modelu płyty.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.
przez Google Adsense [BOT] • 13 stycznia 2016, 13:33
Witaj
Miałem podobny przypadek w tym modelu - problem opisany tutaj, być może okaże się pomocny:
toshiba-satellite-a500-klawisze-funkcyjne-pod-systemem-t27822.html?hilit=a500
Miałem podobny przypadek w tym modelu - problem opisany tutaj, być może okaże się pomocny:
Na złączu na 2 pinie jest +3 na 6 jest +1.5VS i na nóżce nr2 SW1 jest +3v.
-- 13 stycznia 2016, 13:17 --
No w tym przypadku inne klawisze działają klawiatura została sprawdzona, fn+f8 nie załącza WIFI
-- 13 stycznia 2016, 13:17 --
morph napisał(a):Witaj
No w tym przypadku inne klawisze działają klawiatura została sprawdzona, fn+f8 nie załącza WIFI
na n.2 masz brak napięcia, przez co na wyjściu (n.4) masz stan niski, czyli wyłączone WiFi. Sygnał wychodzi z KBC. Albo jest uszkodzony, albo coś nie tak z działaniem klawiatury (Fn+F8).
Jeżeli Ci nie zależy na sterowaniu z klawiatury to możesz podnieść n.2 (odizolować z padu) i podpiąć ją pod n.3. Będzie działał przełącznik Wifi.
Jeżeli Ci nie zależy na sterowaniu z klawiatury to możesz podnieść n.2 (odizolować z padu) i podpiąć ją pod n.3. Będzie działał przełącznik Wifi.
Proszę popatrzeć na wyprowadzenia układu UM1 NC7SZ08 - karta katalogowa:
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/NC/NC7SZ08.pdf
oraz potwierdzenie poprzednich pomiarów.
Coś mi się wydaje z tego zdjęcia, że pomiary są zupełnie odwrotnie, a przecież to tylko 5 nożek, które w miarę łatwo zidentyfikować.
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/NC/NC7SZ08.pdf
oraz potwierdzenie poprzednich pomiarów.
Coś mi się wydaje z tego zdjęcia, że pomiary są zupełnie odwrotnie, a przecież to tylko 5 nożek, które w miarę łatwo zidentyfikować.
OK. W zasadzie sytuacja pozostaje bez zmian. Mamy, co najważniejsze, poprawnie zidentyfikowane nóżki układu UM1. Ja zrobiłbym osobiście tak:
-szerokim ściętym grotem podgrzałbym równocześnie nóżki 1,2,3 i podniósł je delikatnie,
-odizolował nóżkę 2 od pada, np. zaklejając pada taśmą keptonową,
-wlutował w pady nóżki 1 i 3,
-zmostkował od góry układu nóżki 1, 2,
Oczywiście są inne metody, wszystko zależy od wyposażenia warsztatu i umiejętności.
Wifi powinno zacząć działa. Zakładamy oczywiście, że sam układ UM1 jest sprawny (możesz po podniesieniu nóżek 1,2,3 - przed ponownym wlutowaniem, pomierzyć czy nie ma zwarcia do masy na n.2 i na padzie od tej nóżki).
-szerokim ściętym grotem podgrzałbym równocześnie nóżki 1,2,3 i podniósł je delikatnie,
-odizolował nóżkę 2 od pada, np. zaklejając pada taśmą keptonową,
-wlutował w pady nóżki 1 i 3,
-zmostkował od góry układu nóżki 1, 2,
Oczywiście są inne metody, wszystko zależy od wyposażenia warsztatu i umiejętności.
Wifi powinno zacząć działa. Zakładamy oczywiście, że sam układ UM1 jest sprawny (możesz po podniesieniu nóżek 1,2,3 - przed ponownym wlutowaniem, pomierzyć czy nie ma zwarcia do masy na n.2 i na padzie od tej nóżki).