• Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez lusiek1992 13 stycznia 2016, 13:33
Witam. Próbuje się uporać z włączeniem WIFI w laptopie Toshiba a500-13c model płyty: KSKAA LA-4991P Rev:1.0. Wszystkie możliwości z oprogramowaniem już przerobiłem, karta WIFI podmieniana. Diody od przełącznika nawet się nie zaświecają, [przełącznik sprawdzony jest ok. Kombinacja na klawiaturze również nie pomaga, bios przeprogramowany. Natomiast na jednym z forum przeczytałem że można zewrzeć na stałe jakieś 2 piny i ma to śmigać tylko nie ma jakie to piny, i na którym z mostfetów. Proszę o pomoc. Schemat posiadam do tego modelu płyty.

Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez Google Adsense [BOT] 13 stycznia 2016, 13:33

#2 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez spojar 13 stycznia 2016, 13:50
Sprawdź czy masz zasilanie +3V_WLAN na pinie 2 na złączu JWLAN oraz czy masz +1.5VS na nóżce 6.
Jesli te napięcia są to jakie jest napięcie na nóżce 2 włącznika SW1. jest to KILL_SW#, jeśli wartość wynosi 0v to karta jest wyłączona.

#4 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez lusiek1992 13 stycznia 2016, 14:04
Na złączu na 2 pinie jest +3 na 6 jest +1.5VS i na nóżce nr2 SW1 jest +3v.

-- 13 stycznia 2016, 13:17 --

morph napisał(a):Witaj

Miałem podobny przypadek w tym modelu - problem opisany tutaj, być może okaże się pomocny:
toshiba-satellite-a500-klawisze-funkcyjne-pod-systemem-t27822.html?hilit=a500

No w tym przypadku inne klawisze działają klawiatura została sprawdzona, fn+f8 nie załącza WIFI

#5 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez morph 13 stycznia 2016, 15:32
Podaj napięcia z nóżek UM1.

#6 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez lusiek1992 13 stycznia 2016, 15:41
kill_sw ;3,3v
wl_off: 0v
3: 3,3v
xmit_off : 0v
+3v_wlan: 0v ?

#7 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez morph 13 stycznia 2016, 15:48
na n.2 masz brak napięcia, przez co na wyjściu (n.4) masz stan niski, czyli wyłączone WiFi. Sygnał wychodzi z KBC. Albo jest uszkodzony, albo coś nie tak z działaniem klawiatury (Fn+F8).
Jeżeli Ci nie zależy na sterowaniu z klawiatury to możesz podnieść n.2 (odizolować z padu) i podpiąć ją pod n.3. Będzie działał przełącznik Wifi.

#8 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez morph 13 stycznia 2016, 15:50
Coś pomieszałeś z pomiarami, na n.3 nie możesz mieć napięcia bo to masa jest.

#9 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez lusiek1992 13 stycznia 2016, 16:05
tak teraz zauważyłem +3v_wlan ma 3,3v. Czyli wl_off mam podpiąc pod +3V_wlan ?

#10 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez morph 13 stycznia 2016, 16:11
Generalnie tak. Możesz WL_OFF# podpiąć pod +3V_WLAN lub KILL_SW#. Wcześniej jednak odizoluj tą nóżkę od KBC (podnieś ją lub ew. przetnij ścieżkę dochodzącą do niej).

#11 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez lusiek1992 13 stycznia 2016, 16:34
dodaje załącznik jak zrozumiałem to co kolega napisał Obrazek

#12 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez morph 13 stycznia 2016, 16:44
Proszę popatrzeć na wyprowadzenia układu UM1 NC7SZ08 - karta katalogowa:
https://www.fairchildsemi.com/datasheets/NC/NC7SZ08.pdf

oraz potwierdzenie poprzednich pomiarów.

Coś mi się wydaje z tego zdjęcia, że pomiary są zupełnie odwrotnie, a przecież to tylko 5 nożek, które w miarę łatwo zidentyfikować.

#13 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez lusiek1992 13 stycznia 2016, 17:00
wykonałem jeszcze raz pomiary:
n1-3,3v
n2-0v
n3-0v
n4-0
n5-3,3

#14 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.  [ROZWIĄZANY]

przez morph 13 stycznia 2016, 17:27
OK. W zasadzie sytuacja pozostaje bez zmian. Mamy, co najważniejsze, poprawnie zidentyfikowane nóżki układu UM1. Ja zrobiłbym osobiście tak:
-szerokim ściętym grotem podgrzałbym równocześnie nóżki 1,2,3 i podniósł je delikatnie,
-odizolował nóżkę 2 od pada, np. zaklejając pada taśmą keptonową,
-wlutował w pady nóżki 1 i 3,
-zmostkował od góry układu nóżki 1, 2,
Oczywiście są inne metody, wszystko zależy od wyposażenia warsztatu i umiejętności.

Wifi powinno zacząć działa. Zakładamy oczywiście, że sam układ UM1 jest sprawny (możesz po podniesieniu nóżek 1,2,3 - przed ponownym wlutowaniem, pomierzyć czy nie ma zwarcia do masy na n.2 i na padzie od tej nóżki).

#15 Re: Toshiba A500-13C nie działa WIFI.

przez lusiek1992 14 stycznia 2016, 12:01
Problem rozwiązany. Dziękuje bardzo za pomoc. Tylko wstawiłem nową bramkę NC7SZ08 i do tego zwarłem jak kolega poprosił. Temat uważam za zamknięty.