• HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez skrzatoo 20 listopada 2015, 15:53
Witam,

Mam HP Pavilion dv5-1010ew (płyta DA0QT8MB6F0 rev.F), który nie uruchamia się. Po włączeniu migną diody na sekundę, dwie i wyłącza się. Właściciel mówił, że wyłączał się i nie można było go uruchomić ponownie. Potrafił uruchomić się po kilku dniach odpoczynku.

Pierwsza rzecz jaką zrobiłem to wyczyszczenie układu chłodzenia, który był kompletnie zatkany kurzem.
Laptop nie uruchomił się.
Podgrzałem rdzeń mostka północnego - efektu żadnego. Zrobiłem jego reballing, ruszył.
Podmieniłem zatem układ na nowy, identyczny model. Laptop ruszył ale tu zaczęły się schody.

Po pierwszym uruchomieniu pokazał błąd cheksum BIOSu, więc ustawiłem zegar. BIOS dalej zgłaszał błąd, ale zegar trzymał.
Zostawiłem go jednak dla testów, obciążyłem procesor i grafikę sprawdzając temperatury. Przeszedł wszystko gładko.
Wyłączyłem laptopa by ostygł. Po dwóch godzinach już nie chciał się uruchomić.
Zrobiłem reflow kulek pod nowym układem, może któraś źle się połączyła z padem? Laptop ruszył. lecz gdy ostygł po wyłączeniu znów nie chciał się włączyć. Diody migną na sekundę, dwie i wyłącza się.

Co padło? Proszę o podsunięcie jakichś pomysłów

Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2015, 15:53

#3 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez skrzatoo 20 listopada 2015, 17:17
Battery is ok, 3V.

#4 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez wolek 20 listopada 2015, 18:39
Jaki jest tam procesor? Athlon czy Turion, jeśli Turion sprawdź jak zachowuje się z Ahtlonem.
Mocno podejrzana może też podstawka procesora.

#5 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie  [ROZWIĄZANY]

przez patol 20 listopada 2015, 20:26
Mi to bardziej (od samego początku) wygląda na typową usterkę PQ41. Wymień go na FDS6676, powinno pomóc.

#6 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez wolek 20 listopada 2015, 21:18
Do tego właśnie zmierzałem z podmianą procesora.

#7 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez skrzatoo 23 listopada 2015, 15:39
Oryginalnie siedzi w płycie Athlon. Podstawiłem Turiona. Płyta ruszyła, ale ekran pozostał ciemny.

#9 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez skrzatoo 23 listopada 2015, 17:04
No, external monitor was black too.

#11 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez skrzatoo 23 listopada 2015, 17:54
Za podpowiedzią kolegi patol wyminiłem PQ41 na FDS6676. Lapek ruszył. Poddaję go teraz testom. Dam znać jutro jak się zakończyły. ;)

#12 Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez skrzatoo 24 listopada 2015, 16:43
Działa bez zarzutu! :lol:
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, w szczególności koledze patol.
Thanks! :D

Re: HP Pavilion dv5-101ew wyłącza się po sekundzie

przez Google Adsense [BOT] 24 listopada 2015, 16:43