• Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez zatronik1 16 czerwca 2015, 16:30
Dell tytułowy na płycie Roberts MB 48.4A001.011 daje prawidłowy obraz na CRT jednak na matrycy brak. Laptop dostarczony z wymontowaną matrycą bo była zbita. Jednocześnie klient dostarczył drugą matrycę i listwę elektroniki ze starej. Jak zwykle w przypadku Della przekopiowałem zawartość EEpromu matrycy. Po podłączeniu okazało się jednak że startuje podświetlenie (szare tło) jednak brak treści. Matrycę sprawdziłem w asusie i tam działa ok. Wiedząc z praktyki, że w Dellach można spodziewać się różnych udziwnień zrobiłem kilka testów. Podłączyłem inną matrycę 15,4 (oryginał 15,6) i pojawiły się początkowo plamy a potem rozjechany obraz. Potem wgrałem najnowszy bios i teraz na obcej matrycy tylko plamy a na tej docelowej bez zmian. Nurtuje mnie taka rzecz, skoro na tej jednej był wadliwy obraz to czy może to być jednak sprawa złego wsadu w matrycy czy też jednak uszkodzony GM45. Z mojej praktyki wynika że te GM'y raczej nie uszkadzają się w ten sposób.
Czy jakiś kolega przerabiał podobny przypadek?
Dodam że zasilanie matrycy oczywiście sprawdzone.

Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 16 czerwca 2015, 16:30

#2 Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez Usunięty Użytkownik 402 21 czerwca 2015, 12:46
Taśmę matrycy masz sprawdzoną?

#3 Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez zatronik1 21 czerwca 2015, 17:29
Kolego Lazy dzięki za zainteresowanie. Taśmy na podstawienie nie posiadam zatem na jej sprawdzanie straciłem pewnie z godzinę. W tym dellu można za pomocą F5 uruchomić tryb testowy. Test zatrzymuje się komunikatem że system nie może rozpoznać ID matrycy. Klawiszem "D" przy uruchamianiu uruchamiany jest tryb testowy matrycy.Ten test rusza i można obserwować coś w rodzaju zmiennych plam. Magistralę I2c sprawdziłem i można zaobserwować paczki impulsów na EEpromie matrycy. Zatem chyba tylko wymiana GM"a wyjaśni trochę.

#4 Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez delp 21 czerwca 2015, 21:23
Wstrzymaj się jeszcze z wymianą GM.
Zmierz rezystancje bez wpiętej taśmy i matrycy na złączu LCD1
Od pin1 do pin23. Pomijając GND pin 3,6,9,12,15,18,21.
Po podłączeniu matrycy zobacz co masz na złączu LCD1 pin31 LCD_CBL_DET# po włączeniu laptopa.

#5 Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez ktmmotocross 21 czerwca 2015, 22:10
replace NB. these 1545 have all this ic bad

#6 Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez zatronik1 22 czerwca 2015, 15:50
Zrobiłem pomiary zalecone przez Kolegę delp. Jest tak:
Pin. Rez.--------- Pin. Rez.
1. 6M --------- 16. 6.5M
2. 6M ---------- 17. 6,5M
4 3,5M --------- 19. 6.5M
5. 1,2M --------- 20. 6,5M
7. 1,2M --------- 22. 6,6M
8. 10,3M ---------- 23. 6,5M
10. 1,2M
11. 1,2M
13. 6,5M
14. 6,5M

Co do pin.31 mam bez taśmy 3,1V z taśmą 2,3mV
Czy tak różne rezystancje na liniach TX nie mogą świadczyć o uszkodzeniach kul pod układem?

#7 Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez delp 22 czerwca 2015, 16:07
Raczej most do wymiany, nie jest drogi.

Re: Dell 1545 brak obrazu na matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 22 czerwca 2015, 16:07
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).