• Lenovo B570 L57MB - Brak napięć VCC_CORE i VCC_GFXCORE

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo B570 L57MB - Brak napięć VCC_CORE i VCC_GFXCORE

przez maross 19 maja 2015, 14:55
Witam,

Brak napięć VCC_CORE i VCC_GFXCORE, czyli nie startuje przetwornica dla zainstalowango procesora typ Intel Core I3 2330.
Jestem w ciemnym zaułku i jedyny pomysł jaki mam, to podstawić procesor na ten moment, ale przedstawię co się działo z pacjentem od początku wizyty.

Trafił do mnie rzekomo "nie całkiem martwy-ale bez obrazu". Zanim go wziąłem na stół dosyć długo przeleżał. Pierwsza próba i pacjent rusza bez żadnych objawów na zasilaczu (aku wyładowane, ale ładuje). Odpalił windows, popracował wiele godzin i nic, bateria naładowała się na full. Po wyłączeniu już nie wstał ponownie, ani na baterii, ani na zasilaczu. Pacjent wylądował znowu do dłuższej kolejki oczekiwania z racji innych ważniejszych spraw. Mineły dni.

Kolejna próba włączenia, brak reakcji, bateria która wcześniej była naładowana okazuje się padnięta. Po podłączeniu 20V nie widać chęci do startu. Po jakimś kolejnym resecie i komutowaniu zasilaniem coś jakby się ruszyło i zaczął ładować, próba włączenia i brak obrazu, wentylator kręci. Objawił się jakby stan, który podawał własciciel.

Od tego momentu pacjent poszedł do rozbiórki i na stół. Kolejna próba załączenia. Ciężko było wymusić, by wszedł w stan ładowania w ogóle, czasem udawało mu się dojść, że zaczął kręcić wentylatorem. Po kolejnych próbach skończyło się tym, że płyta przestała odpowiadać całkiem na przycisk ON, brak reakcji świeceniem lub mignięciem LED Power ON. I nastąpił koniec. Reset CMOS nie dawał poprawy. Po reflow chipsetu i następnie socketu procesora nie było zmian.

Podejrzenie padło na BIOS, uszkodzenie KBC lub coś z tym związanego. Nie wierzyłem, ale zaprogramowałem BIOS od nowa oficjalnym wsadem wersja 43, przed tym zrzuciłem backup tego co było. Wlut ponowny i próba odpalenia, o dziwo pacjent wrócił częściwo do świata żywych, tzn zaczął ładować baterię, zaczął reagować na ON, ale tylko na chwilę i gaśnie, nie załącza wentylatora, brak jest VCC_CORE i VCC_GFXCORE. Prąd całkowity skacze na chwilę do około 200mA i wraca do spoczynku. Nie startują klucze przetwornicy ani trochę, zwarcia na procesorze nie widać, a także w gałęziach zasilających. Czyli po tym wszystkim jestem w punkcie opisywanym w pierwszym akapicie.

Jak wspomniałem, będę podstawiać dopiero procesor bo nie mam, RAM był żonglowany i bez efektu. Wszystkie inne napięcia dla S0 na ułamek sekundy zaskakują.

Co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

Re: Lenovo B570 L57MB - Brak napięć VCC_CORE i VCC_GFXCORE

przez Google Adsense [BOT] 19 maja 2015, 14:55

#3 Re: Lenovo B570 L57MB - Brak napięć VCC_CORE i VCC_GFXCORE

przez maross 27 maja 2015, 01:48
Dziękuję za odpowiedź.

Pojawianie się EN na moment na pin 9 przetwornicy procesora PU4201 stwierdziłem już wcześniej, ale nie pisałem o tym.
Wyłapałem także dokładnie czas impulsu EN na pin 3 drivera PU4405. Wynosi dokładnie 240ms.

W międzyczasie podstawiłem identyczny procesor. Bez zmian.

Re: Lenovo B570 L57MB - Brak napięć VCC_CORE i VCC_GFXCORE

przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2015, 01:48
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).