#1 Apple MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii
przez domelbmw13 • 7 listopada 2014, 11:09
Dzień Dobry,
mam problem z naprawą maca.
Trafił do mnie z problemem nie wykrywania baterii. Pod oscyloskopem zobaczyłem że brak sygnałów SMC na pinie 4 i 6, na innych płytach mam podobne układy. Niestety płyta się uruchamia na innych SMC ale jest czarny ekran, dopiero wlutowanie kości bios tej z płyty z której pochodzi SMC rozwiązuje problem braku obrazu - laptop się uruchamia.
Ale za każdym razem nie ma dźwięku w ogóle i przy włączeniu i w systemie - ładowanie baterii jest.
Natomiast na starym - oryginalnym SMC - jest dźwięk.
Oznaczenie oryginalnego SMC
F2117LP 20H V AM02089
SMC pobrane z innych płyt:
F2117LP 20H V AE04882
F2117LP 20H V AE01419
Płyta główna 820-2523-B
"Nowy" (podejrzewam że był z wylutu) układ z allegro również nie rozwiązał problemu - ładowanie jest, ale brak audio.
jego oznaczenie po literce V jest również inne.
Jest jakieś rozwiązanie tego problemu ? czy tylko znalezienie identycznego SMC - co chyba graniczy z cudem.
Pozdrawiam.
mam problem z naprawą maca.
Trafił do mnie z problemem nie wykrywania baterii. Pod oscyloskopem zobaczyłem że brak sygnałów SMC na pinie 4 i 6, na innych płytach mam podobne układy. Niestety płyta się uruchamia na innych SMC ale jest czarny ekran, dopiero wlutowanie kości bios tej z płyty z której pochodzi SMC rozwiązuje problem braku obrazu - laptop się uruchamia.
Ale za każdym razem nie ma dźwięku w ogóle i przy włączeniu i w systemie - ładowanie baterii jest.
Natomiast na starym - oryginalnym SMC - jest dźwięk.
Oznaczenie oryginalnego SMC
F2117LP 20H V AM02089
SMC pobrane z innych płyt:
F2117LP 20H V AE04882
F2117LP 20H V AE01419
Płyta główna 820-2523-B
"Nowy" (podejrzewam że był z wylutu) układ z allegro również nie rozwiązał problemu - ładowanie jest, ale brak audio.
jego oznaczenie po literce V jest również inne.
Jest jakieś rozwiązanie tego problemu ? czy tylko znalezienie identycznego SMC - co chyba graniczy z cudem.
Pozdrawiam.