• Apple MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Apple MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez domelbmw13 7 listopada 2014, 11:09
Dzień Dobry,
mam problem z naprawą maca.
Trafił do mnie z problemem nie wykrywania baterii. Pod oscyloskopem zobaczyłem że brak sygnałów SMC na pinie 4 i 6, na innych płytach mam podobne układy. Niestety płyta się uruchamia na innych SMC ale jest czarny ekran, dopiero wlutowanie kości bios tej z płyty z której pochodzi SMC rozwiązuje problem braku obrazu - laptop się uruchamia.
Ale za każdym razem nie ma dźwięku w ogóle i przy włączeniu i w systemie - ładowanie baterii jest.
Natomiast na starym - oryginalnym SMC - jest dźwięk.

Oznaczenie oryginalnego SMC
F2117LP 20H V AM02089

SMC pobrane z innych płyt:
F2117LP 20H V AE04882
F2117LP 20H V AE01419

Płyta główna 820-2523-B

"Nowy" (podejrzewam że był z wylutu) układ z allegro również nie rozwiązał problemu - ładowanie jest, ale brak audio.
jego oznaczenie po literce V jest również inne.
Jest jakieś rozwiązanie tego problemu ? czy tylko znalezienie identycznego SMC - co chyba graniczy z cudem.
Pozdrawiam.

Re: Apple MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez Google Adsense [BOT] 7 listopada 2014, 11:09

#2 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez pawel80 7 listopada 2014, 11:28
Podaj jakie masz oznaczenie kodowe płyty głównej, to na poczatek. ;-)
Następnie sprawdź i napisz jaki firmware SMC pokazuje ci w systemie.

#3 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez domelbmw13 7 listopada 2014, 11:47
Oznaczenie płyty:
820-2523-B
wersja SMC: (z oryginalnym układem SMC i kością BIOS)
1.48f2

#4 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez pawel80 7 listopada 2014, 12:05
Wstaw ten SMC co działa ładowanie, a nie masz audio i jeszcze raz podaj jaki masz firmware w systemie.
Następnie z pod systemu wgraj ten update do SMC

#5 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez domelbmw13 8 listopada 2014, 23:14
Witam ponownie,
układ SMC i pamięć BIOS przełożona z płyty macbook pro 15" 820-2330-A, 2008
(na oryginalnym biosie po włączeniu czarny ekran - tak jak by nie pasował do układu SMC)

Ładowanie działa, wykrywa baterie, moduł BIL sygnalizuje poziom baterii.
Brak audio przy włączaniu i w systemie.

Po aktualizacji SMC bez zmian - brak audio.

w raporcie systemowym mam następujące informacje:
Nazwa modelu:MacBook Pro
Identyfikator modelu:MacBookPro5,1
Nazwa procesora:Intel Core 2 Duo
Wersja Boot ROM:MBP51.007E.B05
Wersja SMC (system):1.33f8

Z góry dziękuje. Pozdrawiam

#6 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez pawel80 9 listopada 2014, 01:34
Reset SMC oczywiście wykonałeś?
To spróbuj zatem dodać urządzenie audio ręcznie do kompilacji sterowników, porównaj płyty, czy aby nie mają różnych kodeków audio.

#7 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez domelbmw13 9 listopada 2014, 18:55
Rest SMC wykonany - nie pomógł.
Płyty mają różne kodeki audio, w tej którą chcę naprawić jest CIRRUS 4206acnz, a na płycie dawcy jest realtek alc885.
Jak dodać urządzenie do kompilacji sterowników?

#8 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez nela29 20 listopada 2014, 23:50
A klonowałeś wsad SMC oryginału do nowej kości?

#9 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez domelbmw13 21 listopada 2014, 08:46
Nie nie klonowałem. A można tak? jak to się robi? pozdrawiam

#10 Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez duchtesciowej 29 marca 2015, 03:43
Ten SMC którego założyłeś nie ma prawa (z wsadem od 820-2330-A zadziałać z nowszą płytą 820-2523-B) I właśnie dlatego nie masz dźwięku i/lub obrazu. Jeśli podstawiłbyś SMC z 820-2523-B to na na 100% zadziała prawidłowo.

Miałem ten sam przypadek z moim MB pro 15 i7 z płytą 820-2915-B też nie miałem ładowania, i układu z tej samej płyty do przekładki więc podstawiłem od 13" i5 z tego rocznika i jaki był efekt ?
Otóż płyta zaczęła ładować baterię, był dźwięk, nie było obrazu i jeszcze jedna ciekawostka - działał tylko jeden z dwóch wentylatorów :)
Po zdobyciu i założeniu SMC od tej konkretnie płyty i z tym konkretnie wsadem wszystko wróciło do normy. Więc bardzo ważny jest wsad w tych układach.

Re: MacBook Pro 5,3 A1286 problem z doborem SMC brak audio i ładowania baterii

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2015, 03:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).