• Toshiba Satellite L300 - nie uruchamia się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite L300 - nie uruchamia się.

przez darole 12 lipca 2014, 12:49
Trafiła w moje ręce całkowicie martwa Toshiba. Brak reakcji na włączanie - choć na włączniku jest napięcie 3,3V. Brak ładowania baterii. Pobór prądu z zasilacza około 80mA. Po rozebraniu okazało się że uszkodzony jest układ U502 BQ24721 - dwie dziury w obudowie. Wymiana nic nie dała. Tak jak przed nią przetwornica U511 TPS51125 produkuje tylko napięcie 3,3V. Brak napięcia 5V. W pewnym momencie w trakcie pomiarów chyba coś mi się zwarło bo pobór prądu wzrósł do około 140mA i przetwornica U5 przestała wytwarzać napięcie 3,3V i jednocześnie zaczęła silnie nagrzewać się. Klucze wokół niej nie zostały uszkodzone - jej wymiana też nic nie dała. Zauważyłem że po rozwarciu PAD5002 przetwornica U5 wytwarza już napięcie 5V - po podłączeniu zasilania laptop uruchamia się sam bez zwierania przycisku "POWER" lecz brak jest obrazu (pobór prądu prawie 1,5A). Przetwornica U505 (TPS 51117) działa - wytwarza napięcie 1,09V zasilające mostek północny, natomiast przetwornica U4 (TPS 51117) zasilająca pamięci nie dostarcza żadnego napięcia. Jednocześnie silnie nagrzewa się układ KBC WPCE775LA0DG. Zdarzyło mi się też przypadkiem podłączyć zasilanie do płyty bez tego układu - laptop "ruszył" ale chyba nie spowodowało to jakiś dodatkowych uszkodzeń na pycie. Wynika z tego że chyba uszkodzony jest właśnie układ KBC. Czy dobrze wnioskuję ?

Model płyty:
6050A2264901-MB-A03

Re: Toshiba Satellite L300 - nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 12 lipca 2014, 12:49

#2 Re: Toshiba Satellite L300 - nie uruchamia się.

przez WIOLAD 12 lipca 2014, 15:08
darole napisał(a): Jednocześnie silnie nagrzewa się układ KBC WPCE775LA0DG.
Wynika z tego że chyba uszkodzony jest właśnie układ KBC.
Czy dobrze wnioskuję ?

Dobrze, układ do wymiany.

#3 Re: Toshiba Satellite L300 - nie uruchamia się.

przez darole 14 lipca 2014, 18:02
Trochę machnąłem się z przetwornicą U505 - zasila ona mostek północny a nie procesor. Ale zasilanie na procesorze też jest. Z początku wymiana KBC nic nie dała - identyczne objawy jak poprzednio z tym że KBC już nie grzał się. Zacząłem kombinować w obwodzie przetwornicy U511 TPS51125. Gdy wylutowałem układ U5 o symbolu na obudowie 680A4 i rozlutowałem PAD5002 laptop ożył ale sygnalizacja pracy na diodach nie odpowiada rzeczywistości. I tak po podłączeniu zasilacza rusza na chwilę wentylator i świecą się stale diody zasilanie zewnętrzne, power_on, ładowanie baterii. Po włączeniu stan świecenia diod nie zmienia się. Bateria jest ładowana tylko po włączeniu. Na samej baterii laptop nie rusza - nie świecą się żadne diody a jedynie kręci się wentylator procesora. Zauważyłem że dwa porty USB są uszkodzone i mają powyłamywane piny - możliwe że to właśnie one spowodowały uszkodzenie poprzez zwarcie na linii 5V.
Mam prośbę o identyfikację układu U5 i jeśli to możliwe o fragment schematu z tym układem - za co on odpowiada ?

#5 Re: Toshiba Satellite L300 - nie uruchamia się.

przez darole 15 lipca 2014, 16:40
Gdzie można kupić ten układ G680LT1 ? W swoich płytach nie znalazłem go.

Re: Toshiba Satellite L300 - nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 15 lipca 2014, 16:40