Trafiła w moje ręce całkowicie martwa Toshiba. Brak reakcji na włączanie - choć na włączniku jest napięcie 3,3V. Brak ładowania baterii. Pobór prądu z zasilacza około 80mA. Po rozebraniu okazało się że uszkodzony jest układ U502 BQ24721 - dwie dziury w obudowie. Wymiana nic nie dała. Tak jak przed nią przetwornica U511 TPS51125 produkuje tylko napięcie 3,3V. Brak napięcia 5V. W pewnym momencie w trakcie pomiarów chyba coś mi się zwarło bo pobór prądu wzrósł do około 140mA i przetwornica U5 przestała wytwarzać napięcie 3,3V i jednocześnie zaczęła silnie nagrzewać się. Klucze wokół niej nie zostały uszkodzone - jej wymiana też nic nie dała. Zauważyłem że po rozwarciu PAD5002 przetwornica U5 wytwarza już napięcie 5V - po podłączeniu zasilania laptop uruchamia się sam bez zwierania przycisku "POWER" lecz brak jest obrazu (pobór prądu prawie 1,5A). Przetwornica U505 (TPS 51117) działa - wytwarza napięcie 1,09V zasilające mostek północny, natomiast przetwornica U4 (TPS 51117) zasilająca pamięci nie dostarcza żadnego napięcia. Jednocześnie silnie nagrzewa się układ KBC WPCE775LA0DG. Zdarzyło mi się też przypadkiem podłączyć zasilanie do płyty bez tego układu - laptop "ruszył" ale chyba nie spowodowało to jakiś dodatkowych uszkodzeń na pycie. Wynika z tego że chyba uszkodzony jest właśnie układ KBC. Czy dobrze wnioskuję ?
Model płyty:
6050A2264901-MB-A03
Model płyty:
6050A2264901-MB-A03