• TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

by jokerssxx 3 May 2014, 14:40
Witam
Zamierzam kupić stację do lutowania BGA potrzebuję porady i opinii osób mających takie stacje:
- TouchBGA IR-PRO-SC v6 (większy podgrzewacz niż Jetronix i 3w1)
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... tools.html
- Jetronix-Eco
http://www.multi-com.pl/index.php/pl_PL ... tools.html

Na tej stronie fajną propozycją są również stacje firmy Techot. Wcześniej nie wiedziałem że takie istnieją.

Nie mogę "podejść i zapytać" (tak jak poradziliście koledze z podobnym pytaniem) dlatego piszę na forum. Proszę o opinie.

Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

by Google Adsense [BOT] 3 May 2014, 14:40

#2 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

by d2b 3 May 2014, 19:17
Zdecydowanie jetronix-ECO. Według mnie te chińskie maszynki IR-pro-sc nadają się tylko do robienia sobie zapiekanek ;) Jetronix to porządna i solidna konstrukcja. A te SC to tandeta. Polecam najlepiej pojechać do hurtowni ;) zobaczyć na miejscu porównać, a najlepiej jak dobra hurtowania to i dadzą polutować :) przynajmniej ja tak mogłem zrobić podczas swojego zakupu.

#3 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

by jokerssxx 4 May 2014, 13:55
Dzięki.
Do najbliższej hurtowni mam ok 200 km a i tak nie ma w niej obu wymienionych maszyn żeby porównać- duże koszty by sobie pooglądać. Dlatego robię rozeznanie.

Chciałem wiedzieć jak jest naprawdę z tymi stacjami bo ci co mają twory SC v2, v3 itd. to chwalą sobie (nie wiedzieć czemu v3 droższa od v4 itd.)

Z Jetronix-Eco jest trochę patowa sytuacja bo sprzedawcy mający je w asortymencie wychwalają je pod niebiosa (wystarczy zauważyć że wszystkie posty o "super Jetronix-Eco" są tworzone przez jedną osobę). Pozostali kupili to i teraz piszą że nie żałują - równie dobrze mogli kupić IR PRO SC i też nie żałować bo i takie wypowiedzi się trafiają. Znowu ci co sprzedają IR PRO SC upominają żeby się nie nabrać na Jetronix-Eco bo za te pieniądze można nabyć maszynę z większymi możliwościami czyli IR PRO SC...

Każdy znowu temat jest kończony na "kup RE-8500" ale bez przesady -to zupełnie inna półka cenowa (8500 kosztuje dwa razy tyle).

W sumie to liczyłem że ktoś mi napisze o wadach tych stacji (bo ani jedna ani druga do ideałów nie należy) ew. poleci coś innego.

#4 Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

by d2b 4 May 2014, 21:25
No to tak:

W SC masz 4 grzałki duże na dole, którymi już tak posterować nie możesz jak w jet. eco, gdzie masz 1 centralną i boczne, które ustawiasz sobie wedle upodobań.

Wykończenie sc to tandeta. Na zdjęciu masz super siatkę nad grzałkami, a w rzeczywistości nie wiem czy po 2 czy 2 grzaniach jest to powyginane i tandetne. Strasznie ciężko chodziły szyny. Z tego co pamiętam to chyba nawet ssak jest w takiej pozycji, że bez przekręcenia na bok górnej grzałki nie jesteś w stanie zdjąć układu.

Niby masz górną grzałkę w zestawie na powietrze, ale te grzałki z tego co wiem nie są tymi profesjonalnymi, które są w stacjach za 8k wzwyż gdzie tym powietrzem naprawdę nie zdmuchniesz układu. (Mogę się mylić ale tak czytałem i to samo powiedzieli mi w hurtowni)

Trzeba wziąć pod uwagę, że wszystkie stacje te z chin są na tym samym programatorze ;) nic nie ulepszają tylko sprzedają cały czas tą samą maszynę tylko dodają bajery :) Jak to widziałem jak chodzi i jak grzeje to według mnie tylko na zapiekanki się nadaje.

Ta SC v6 doczekała się w końcu USB :) gratuluje.

W SC temperatura niby też mierzona jest od spodu płyty, tam jest jakaś taka wystająca termopara z tego co widziałem, ale co ona mierzy :) i jak oblicza to z powietrza jaka tam jest temperatura i po co?

Żeby nie było, że jestem jakimś podstawionym pionkiem, który jedzie na IR pro SC ;) po prostu też wybierałem pomiędzy tym a tym i wybrałem jetronix i jestem happy. Jak chcesz jakieś zdjęcia czy filmik dokładnie czegoś to ci mogę zrobić, dużo filmików jest na YT.

Re: TouchBGA IR-PRO-SC v6 czy Jetronix-Eco

by Google Adsense [BOT] 4 May 2014, 21:25