• Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez woody 20 stycznia 2014, 11:32
Witam.

Platforma Wistron Columbia.
Laptop po uruchomieniu restartuje się co 10 sekund. Napięcia obecne pobór prądu na gołej płycie 0,56A w stanie spoczynku 50mA.
Bios przeprogramowany ale bez zmian.
Przeglądając forum widać, że wiele osób miało taki przypadek ale każdy pozostał bez rozwiązania.
Jakieś wskazówki, co może powodować taki stan rzeczy?

Pozdrawiam

Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2014, 11:32

#2 Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez Jozef18 24 stycznia 2014, 21:40
Masz może kartę diagnostyczną ?
W zasadzie samodzielne resety występują w momencie uszkodzenie mostka północnego oraz południowego.
Jakie pomiary wykonałeś ?
Procesor sprawny ?
Pamięć ? Sprawdzona Memtestem ?

#3 Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez Vogelek23 25 stycznia 2014, 00:13
W zasadzie samodzielne resety występują w momencie uszkodzenie mostka północnego oraz południowego.
Proszę zatem wyjaśnić, skąd taka śmiała teza i czym Kolega ją poparł? Bo w taki sposób, jak to Kolega przedstawia, można "w zasadzie" każdą usterkę płyty wyjaśnić uszkodzeniem "mostka północnego oraz południowego".

woody napisał(a):Laptop po uruchomieniu restartuje się co 10 sekund.
Przeraźliwie mało danych Kolega podał. Czy w ciągu tych 10 sekund pojawia się obraz? Czy pobór prądu po włączeniu płyty zmienia się oraz w jakim zakresie?

woody napisał(a):Napięcia obecne pobór prądu na gołej płycie 0,56A w stanie spoczynku 50mA.
Prąd w stanie spoczynku idealny, jednak proszę wyjaśnić, co oznacza "na gołej płycie" - mam tylko nadzieję, że Kolega nie testuje płyty z wyjętym CPU/RAM, oczekując czegoś więcej, niż prądu 560mA...?

#4 Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez Jozef18 25 stycznia 2014, 09:44
Vogelek23 napisał(a):
Proszę zatem wyjaśnić, skąd taka śmiała teza i czym Kolega ją poparł? Bo w taki sposób, jak to Kolega przedstawia, można "w zasadzie" każdą usterkę płyty wyjaśnić uszkodzeniem "mostka północnego oraz południowego".

W związku z tym iż kolega mnie przywołał do wyjaśnienia.
Składam wyjaśnienia.

Otóż nie dawno naprawiałem ten model laptopa. Tylko sprawa wyglądała troszkę inaczej ponieważ resetował się co 20 sek. obraz był na chwilkę wyświetlany. Cd-rom wysuwał się, hdd nie startował.
Po podmianie pamięci i procesora problem taki sam. po wyjęciu HDD nadal problem taki sam.
Teraz nie pamiętam czy był to mostek północny czy południowy laptopa oddałem klientowi. Jak sobie przypomnę to napiszę dokładnie i precyzyjnie.

#5 Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez Usunięty Użytkownik 402 25 stycznia 2014, 15:13
Nie mam pod nosem schematu więc zapytam jaka tam północ siedzi?
Procesor był podstawiany, zasilanie ma?
Most północny zasilanie ma- wszystkie napięcia?
Podgrzewałeś go, rebalowałeś czy coś?
Komputer po zalaniu, upadku czy raczej przegrzaniu?

Jak się przegrzał to obstawiał bym most czy cpu, ale trzeba to poprzeć testami i pomiarami na ile to możliwe dokładnie.

#6 Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez woody 28 stycznia 2014, 20:40
Vogelek23 napisał(a):Przeraźliwie mało danych Kolega podał. Czy w ciągu tych 10 sekund pojawia się obraz? Czy pobór prądu po włączeniu płyty zmienia się oraz w jakim zakresie?

Zgadza się, mało - zasugerowałem się sporą ilością takich przypadków na forum i uznałem za jakąś typową usterkę tej platformy.
Obrazu niestety nie ma nawet na chwilę. Przed wyjściem z pracy przemierzyłem podstawowe napięcia i były one obecne.
Zaintrygowało mnie napięcie 5.11V i 3.45V czy nie są one zbyt wysokie? Nie sprawdziłem obecności LCDVDD -zrobię to jutro. KBC nie wystawia sygnału BLON_OUT. Po podłączeniu zasilacza KBC od razu wystawia sygnał S5_ENABLE czy to jest prawidłowe
zachowanie dla tej platformy?

Vogelek23 napisał(a):Prąd w stanie spoczynku idealny, jednak proszę wyjaśnić, co oznacza "na gołej płycie" - mam tylko nadzieję, że Kolega nie testuje płyty z wyjętym CPU/RAM, oczekując czegoś więcej, niż prądu 560mA...?

Niczego więcej nie oczekuję, bo właśnie wydaje mi się ten pobór za prawidłowy - napisałem aby uniknąć pytań o pobór prądu samej płyty.

LAZY napisał(a):Nie mam pod nosem schematu więc zapytam jaka tam północ siedzi?
Procesor był podstawiany, zasilanie ma?
Most północny zasilanie ma- wszystkie napięcia?
Podgrzewałeś go, rebalowałeś czy coś?
Komputer po zalaniu, upadku czy raczej przegrzaniu?

Sprawdzę jutro jaka północ.
Zasilanie procesora 1.18V, wkładałem inny procesor jednak bez zmian.
Co do napięć NB - wydaje mi się, że były wszystkie - ale zrobię jeszcze raz dokładne pomiary aby nie pozostawiać tego w sferze domysłów.
Mostki nie ruszane.
Nie wiem dokładnie jakie miał przejścia sprzęt, a klient jest ostatnią osobą która powie prawdę.
Były małe ślady zalania, wymieniłem kilka drobnych kondensatorów i jedną drabinkę rezystorową.
Przeprogramowałem też bios, ale nadal bez zmian.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

#7 Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez woody 3 lutego 2014, 14:08
Witam.
Północ jaka jest na tej płycie to SLA5V i jest zasilana.
Zauważyłem, że czasami pobór prądu potrafi chwilowo na gołej płycie dojść do 0.8A (taki 2 sekundowy pik).
Jakieś pomysły?

Re: Acer Extensa 5220 - restartuje się co 10 sekund

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2014, 14:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).