Vogelek23 napisał(a):Przeraźliwie mało danych Kolega podał. Czy w ciągu tych 10 sekund pojawia się obraz? Czy pobór prądu po włączeniu płyty zmienia się oraz w jakim zakresie?
Zgadza się, mało - zasugerowałem się sporą ilością takich przypadków na forum i uznałem za jakąś typową usterkę tej platformy.
Obrazu niestety nie ma nawet na chwilę. Przed wyjściem z pracy przemierzyłem podstawowe napięcia i były one obecne.
Zaintrygowało mnie napięcie 5.11V i 3.45V czy nie są one zbyt wysokie? Nie sprawdziłem obecności LCDVDD -zrobię to jutro. KBC nie wystawia sygnału BLON_OUT. Po podłączeniu zasilacza KBC od razu wystawia sygnał S5_ENABLE czy to jest prawidłowe
zachowanie dla tej platformy?
Vogelek23 napisał(a):Prąd w stanie spoczynku idealny, jednak proszę wyjaśnić, co oznacza "na gołej płycie" - mam tylko nadzieję, że Kolega nie testuje płyty z wyjętym CPU/RAM, oczekując czegoś więcej, niż prądu 560mA...?
Niczego więcej nie oczekuję, bo właśnie wydaje mi się ten pobór za prawidłowy - napisałem aby uniknąć pytań o pobór prądu samej płyty.
LAZY napisał(a):Nie mam pod nosem schematu więc zapytam jaka tam północ siedzi?
Procesor był podstawiany, zasilanie ma?
Most północny zasilanie ma- wszystkie napięcia?
Podgrzewałeś go, rebalowałeś czy coś?
Komputer po zalaniu, upadku czy raczej przegrzaniu?
Sprawdzę jutro jaka północ.
Zasilanie procesora 1.18V, wkładałem inny procesor jednak bez zmian.
Co do napięć NB - wydaje mi się, że były wszystkie - ale zrobię jeszcze raz dokładne pomiary aby nie pozostawiać tego w sferze domysłów.
Mostki nie ruszane.
Nie wiem dokładnie jakie miał przejścia sprzęt, a klient jest ostatnią osobą która powie prawdę.
Były małe ślady zalania, wymieniłem kilka drobnych kondensatorów i jedną drabinkę rezystorową.
Przeprogramowałem też bios, ale nadal bez zmian.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.