• ASUS K53S martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS K53S martwy

przez RAFIK 2 października 2013, 10:25
Witam,
mam pytanie do was - czy kiedykolwiek mieliście taki przypadek że laptopy ASUS K53s lub podobne wydają się być martwe,
kompletna cisza?
Wyjmując baterię, podłączając zasilacz zaczyna działać - podpinam baterię - ładuje się i lapek działa.
Od takiego zabiegu z lapkiem nic się nie dzieje.
O tyle dziwna sprawa że tydzień temu miałem identyczny przypadek z X53SJ.
Co o tym myślićie???

Re: ASUS K53S martwy

przez Google Adsense [BOT] 2 października 2013, 10:25

#2 Re: ASUS K53S martwy

przez franekx6 2 października 2013, 12:06
Chyba coś w tym jest. Miałem przypadek z laptopem Asus X56T, wymieniałem w nim północ (nowa). Po miesiącu wrócił martwy, zero reakcji, rozkręciłem wyjąłem płytę z tego co pamiętam wyciągnąłem RTC, podłączyłem i działa. Po jakiś 2tyg to samo :/ rozkręciłem, zaczął działać. Zaktualizowałem BIOS i odpukać na razie nie wrócił. Nie wiem może to faktycznie wina BIOSu?

#3 Re: ASUS K53S martwy

przez RAFIK 2 października 2013, 12:25
Nie zastanawiałbym się nad tym gdyby mi się to raz zdarzyło - ale 2 razy w ciągu 1 tyg z tą samą serią to trochę dziwne.
Wyglądało to tak jakby bateria blokowała jakiegoś FET'a w układzie zasilania, zero reakcji było na ładowarkę czy klawisz - całkowita martwica.
Myślę, spróbuję bez akku bo czasami może być tak walnięty akku lub charger - a tu śmiga na zasilaczu.
Podejrzenie na akku i wpinam, a on się pięknie ładuje - laptop zmartwychwstał.
Jeżeli chodzi o BIOS to w żadnym przypadku nie resetowałem nie upgrade'owałem - zobaczymy czy wrócą za 2 tyg :).
Może to jakaś seria wadliwych akku które jednak blokują rozruch.

#4 Re: ASUS K53S martwy

przez RAFIK 27 listopada 2013, 16:42
Podbijam temat.
Panowie eksperci z większą wiedzą i doświadczeniem niż moje.
Właśnie wrócił jeden z nich - była aktualizacja BIOS, działał ok. 1,5 mies.
Znów ten sam zabieg (zasilacz, power on, bateria) i znów śmiga bez problemów.
Jak zdiagnozować usterkę (teoretycznie sprawnego lapka)???

#5 Re: ASUS K53S martwy  [ROZWIĄZANY]

przez RAFIK 2 lutego 2014, 01:10
Myślę, że temat już można zamknąć.
W tym ostatnim przypadku uszkodzona była kość BIOS,
po wstawieniu nowej pamięci i zaprogramowaniu laptop chodzi już ponad 2 miechy bez zwrotu.

Re: ASUS K53S martwy  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 2 lutego 2014, 01:10