• AMILO SI1520 - nie startuje.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 AMILO SI1520 - nie startuje.

przez inventco 29 października 2010, 18:34
Witam.
Jestem nowy na forum. Ale mam za sobą background :-)

Kłopot mam następujący.
Do naprawy trafił mi się laptop znajomego (po innym serwisie).
Przyczyną serwisowania było przerywające gniazdo zasilania.

Podobno nie dało się naprawić i laptop oddany był w stanie niewłączającym się :-)

Po rozebraniu okazało się, że spalona jest dioda PD23 (dane nieznane bo była wypalona) obok jest PD22 (oznaczenie 5R).
Po wymianie diody na teoretycznie taką samą (po danych katalogowych).
Komputer po wciśnięciu PWR załącza napięcia zasilające i daje się wyłączyć.
Po włączeniu wentylator kręci na max.
Ciepły jest mostek północny i południowy.
Generator zegara wygląda że działa (14 i 33MHz są).
Procek zimny.
Napięcia gdzie mogłem zmierzyć są (3,3 , 1,8, 5 , 1 ). No oczywiście 20V z zasilacze też :-)
Po włączeniu prąd z procesorem i pamięciami wynosi 0,7A.
A bez procka i pamięci 0,4A.
Nie mogę namierzyć układu BIOS (flash lub seeprom). Może jest w jednym z układów.

Gdzie szukać uszkodzenia ? To sprawa bardziej ambicji niż finansów. Dobry znajomy trzeba pomóc.

Pozdrawiam
Marek

Re: AMILO SI1520 - nie startuje.

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2010, 18:34

#2 Re: AMILO SI1520 - nie startuje.  [ROZWIĄZANY]

przez sivel 29 października 2010, 20:40
U12 - 8Mbit (1M Byte), TSSOP40 - ST Micro M29W008AB/AMD-29LV081B/SST39VF080 Sprawdź czy masz taki układ. jak tak to wgraj nowy bios

Re: AMILO SI1520 - nie startuje.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2010, 20:40