• Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 16 września 2013, 23:46
Laptop trafił do mnie z uszkodzonym mostem HM55, po wymianie mostu płyta działa dokładnie 4 minuty 57 sekund i następuję wyłączenie.

Przeprogramowałem wsady biosu i ec zarówno plikami ze strony producenta jak i dostępnymi miedzy innymi z zasobów forum.
Resetowałem RTC, nie resetowałem, odpalałem bez baterii itd.
Po zaprogramowaniu kości płyta startuje, pokazuje logo E a następnie kursor zawiesza się w lewym rogu a po 8 sekundach ukazuje się napis:
"ME FW Update Failed, please try again ! " ,po zniknięciu komunikatu płyta normalnie bootuje dochodzi do pulpitu.. etc, ale działa 4`57".

Jeżeli zrobię flash biosu z pod DOS-a mogę komendą BIOS.BAT doprowadzić do zniknięcia komunikatu i płyta działa normalnie, można włączać, wyłączać, nie ma żadnych problemów.

Wyłapałem w logach takie błędy :
1 Błąd ogólny:
Error 9259: Internal error (Could not determine FW features information)
2 Błędy ME Info :
Intel(R) MEInfo Version: 6.0.30.1202
Error 9258: Communication error between application and Intel(R) ME module (FW Update client)
Error 9259: Internal error (Could not determine FW features information)

Pomimo tych błędów płyta działa.
Problem wraca po odpięciu zasilania. Pojawia się komunikat i znowu ograniczenie 4`57".

Co zrobiłem:
-wstawione dwa różne mosty.
-wymieniona bateria RTC
-wymienione kości zarówno bios jak i ec
-sprawdzone linie od RTC

Znalazłem w schemacie taką informacje i nie za bardzo wiem jak ja interpretować:

Obrazek

Zamieszczam również oryginalne wsady przeczytane po uruchomieniu płyty bez żadnych modyfikacji:

106 emachines.rar

Wsady były czyszczone, wgrywany był inny ME region ale to nie przyniosło żadnego efektu.

Wykluczam termikę, układy są zimne - płyta pracuje prawidłowo rozpoznaje każde urządzenie można aktualizować bios z poziomu Windowsa ale to nie przynosi żadnych rezultatów.

Zastanawiam się nad podmianą KB (ene KB9260F D3).

Co pominąłem albo gdzie popełniam błąd?

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez Google Adsense [BOT] 16 września 2013, 23:46

#2 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez pawel80 17 września 2013, 02:18
Którą wersje biosu wgrywałeś ze strony producenta.
Spróbuj najstarsza 1.05 na początek.
Jak nie pomoże to może wersja 1.08 w opisie napisane jest, że rozwiązuje problem z ME Region.
KBC narazie nie ruszaj bo to nie w nim jest problem, a leży on raczej po stronie biosu i zablokowanym ME Region.
Czy HM są z wylutu czy nowe?
Czy przed pierwaszą wymianą HM zgrałeś wsad biosu?

#3 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez R2D2 17 września 2013, 09:25
Error 9258: Communication error between application and Intel(R) ME module (FW Update client)

Ten błąd wskazuje na wyłączenie funkcji ME lub brak oprogramowania ME w biosie.
Z kawałka schematu i opisu wynika że jeżeli na drenie (GPIO33 w HM55) jest stan niski to ME jest wyłączone.
Napisali że GPIO33 jest podciągnięte wewnętrznie do stanu H, być może przed włączaniem (PWROK) występuje tam stan niski ?

#4 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 17 września 2013, 12:24
Dziękuje Panowie za zainteresowanie -:), już odpowiadam :

pawel80 napisał(a):Którą wersje biosu wgrywałeś ze strony producenta.
Spróbuj najstarsza 1.05 na początek.
Jak nie pomoże to może wersja 1.08 w opisie napisane jest, że rozwiązuje problem z ME Region.

Tak Paweł , wgrywałem każdą wersję od 1,05 do 1,23 dwie kości na 3 sposoby ( programator , DOS, Windows) żadnej różnicy nie ma - czyli za każdym razem pojawia się komunikat niezależnie od wersji biosu, wgrywałem biosy od acera i packarda - cały czas to samo.
Wszystkie dane czyli SN, UUID są zgodne z oznaczeniami laptopa.

pawel80 napisał(a): KBC narazie nie ruszaj bo to nie w nim jest problem, a leży on raczej po stronie biosu i zablokowanym ME Region.

"Tonący brzytwy się chwyta" tak jak napisałem szukam każdego rozwiązania niemniej nie jak już nic nie pomoże to tylko chyba :roll: to pozostanie ale to ostateczność.

pawel80 napisał(a):Czy HM są z wylutu czy nowe?

W tym momencie mam założonego z bliźniaczej płyty PB, po usterce założyłem nowy most który teraz pracuje normalnie w PB a ten z PB zachowuje się identycznie jak nowy - jeden i drugi jest sprawny.Usiadł prawidłowo żadnych padów nie brakuje.

pawel80 napisał(a):Czy przed pierwaszą wymianą HM zgrałeś wsad biosu?

Tak jak napisałem - załączyłem wsady z płyty zaraz po pierwszym odpaleniu - wsady "dziewicze" niemniej po wymianie HM i uruchomieniu płyty - jeżeli to ma jakieś znaczenie.

R2D2 napisał(a):Error 9258: Communication error between application and Intel(R) ME module (FW Update client)

Ten błąd wskazuje na wyłączenie funkcji ME lub brak oprogramowania ME w biosie.

Pytanie jak go włączyć lub zdezaktywować lub uzupełnić :) - czasowo jest to możliwe poprzez flash pod DOSem i użycie komendy BIOS.BAT - niestety tylko do pierwszego odłączenia zasilania.
R2D2 napisał(a): Z kawałka schematu i opisu wynika że jeżeli na drenie (GPIO33 w HM55) jest stan niski to ME jest wyłączone.
Napisali że GPIO33 jest podciągnięte wewnętrznie do stanu H, być może przed włączaniem (PWROK) występuje tam stan niski ?

Na GPIO33 cały czas występuje stan niski, po zdemontowaniu Q39 w czasie pierwszego postu pojawia się stan wysoki na 750ms, potem znowu stan niski.
Próbowałem aktualizacji z wymuszonym stanem niskim (zwarte G-S Q39), próbowałem ze zdjętym Q39 - niestety bez rezultatów.

#5 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez pawel80 17 września 2013, 12:32
Podciągnij GPIO33 rezystorem 1k do masy i włącz płytę.
Powinno ci zresetować ustawienia ME Region, wyłącz ją póżiej i ściągnąć rezystor.
Możesz spróbować też w pliku bios podmienić offset 0x60 na
00 00 FF F0 00 FF FF 0F 18 01 FF FF

#6 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 17 września 2013, 13:42
pawel80 napisał(a):Podciągnij GPIO33 rezystorem 1k do masy i włącz płytę.
Powinno ci zresetować ustawienia ME Region, wyłącz ją póżiej i ściągnąć rezystor.

Podwieszenie sygnału eliminuje pojawianie się komunikatu ale płyta dalej się wyłącza.
Brak komunikatu jest tylko w przypadku stałego podwieszenia sygnału do masy (przez 1K).

pawel80 napisał(a):Możesz spróbować też w pliku bios podmienić offset 0x60 na
00 00 FF F0 00 FF FF 0F 18 01 FF FF

Podmiana nic nie wniosła. Pracuje teraz na wersji 1.08 - podmieniłem, reset zrobiony - komunikat pojawia się - płyta wyłącza się.

#7 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez pawel80 17 września 2013, 13:51
Wychodzi na to że po wymianie chipsetu wsad biosu zmienił się i jest nie prawidłowy i teraz masz zablokowany ME Region.
Szkoda że przed wymianą nie zrobiłeś kopii.
W takim razie zdobądź sprawny bios i wsad kbc zgrany z takiej samej płyty.
Jest jeszcze opcja wgrania biosu intela do HM z pod systemu ale narazie nie mogę tego znaleźć nie ma mnie w serwisie ;-)

#8 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez amorphe 18 września 2013, 09:02
Próbował kolega flashować spod DOSa dwuetapowo ?
Tzn. najpierw "BIOS.BAT" a następnie od razu po restarcie "BIOSME.BAT".
Taki opis znalazłem w źródle (ostatni post) : http://www.notebook1.ru/forma1/viewtopi ... 3&start=30

Na marginesie - mam taką płytę, ale programatorem z forum nie mogę odczytać kostki EN25F32-100HIP.

#9 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 18 września 2013, 10:42
amorphe napisał(a):Próbował kolega flashować spod DOSa dwuetapowo ?
Tzn. najpierw "BIOS.BAT" a następnie od razu po restarcie "BIOSME.BAT".
Taki opis znalazłem w źródle (ostatni post) : http://www.notebook1.ru/forma1/viewtopi ... 3&start=30

Na marginesie - mam taką płytę, ale programatorem z forum nie mogę odczytać kostki EN25F32-100HIP.

Tak, z automatu nie ma innej możliwości.
A możesz przeczytać U31 MX25L3205 ( 4MB) i zamieścić wsad lub drugą kostkę U18 (128 KB) ?

Żeby było ciekawiej - jeżeli użyje dwa razy komendy biosme.bat i nie dokończę procedury czyli zmienię z pod dos wsad EC ale nie zmienię wsadu BIOS np: EC v1.23 a BIOS v 1.16 - płyta działa - do pierwszego odłączenia zasilania 19V.

#10 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez amorphe 18 września 2013, 11:16
Drobna korekta w oznaczeniu płyty - to LA_5891P, ale PEW71.
Za zamieszanie przepraszam. Jeśli bin z U31 (tutaj siedzi 25x10) nadal potrzebny, to umieszczam poniżej.

25X10BVNIG.rar

#11 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez pawel80 18 września 2013, 11:36
Sprawdź może te wsady nie wiem od jakiej dokładnie płyty go mam :frustry:
Tyle że jest to od Acera 5742ZG
5742zg.7z

#12 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 18 września 2013, 12:56
amorphe napisał(a):........... Jeśli bin z U31 (tutaj siedzi 25x10) nadal potrzebny, to umieszczam poniżej.

Dzięki za wsad - niestety to samo .

pawel80 napisał(a):Sprawdź może te wsady nie wiem od jakiej dokładnie płyty go mam bo zapomniałem spisać :frustry:
Tyle że jest to od Acera 5742ZG

I tutaj jest jeszcze ciekawiej .
Paweł to jest wsad do Acer Aspire 5742G V1.19 , bios Ati VER012.020.000.030.037586.
Po wgraniu (wgrywałem programatorem EC plus bios), resecie RTC, płyta startuje na cztery razy, za czwartym razem pojawia się obraz ale nie pojawia się żadne logo ( acer itp.) tylko od razu kursor który zamraża się w lewym górnym rogu ale nie ma komunikatu o błędnym "ME FW" przechodzi do bootowania.

Jeżeli chce wejść do Biosu i po starcie naciskam F2, płyta startuje na dwa razy ( pierwszy start pobór 0,50A - 2sekundy, potem drugi normalny czyli znowu mam kursor i po chwili informację o błędzie update ME FW.

Jeżeli zrobię reset CTRL-ALT-DEL, płyta resetuje się - startuje na dwa razy i wyświetla błąd update.

Tak samo reaguje na klawiaturę wewnętrzna jak i usb.

Tak samo się zachowuje po odłączeniu zasilania ( 19V) czyli startuje mi na dwa razy, jeżeli nie dotknę klawiatury nie ma błędu - dotknięcie i błąd się pojawia.

Niestety wyłącza się po 4`57" w każdym przypadku.

#13 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez pawel80 18 września 2013, 13:15
Spróbuj może wgrać z pod DOS wsad ze strony ale innym programem do flashowania, tak żeby usuną całą zawartość bios.
Lub może za pomocą procedury przywracania BIOS.

1. Putting the NEW70123.fd file as NEW70X64.fd on a USB 4GB stick I had lying around. I used the tool linked in the first post to find out what the name of the file on the USB stick should be.
2. Pulling out the battery and power cable.
3. Holding FN-Esc while putting the power cable back.
4. While still holding FN-Esc, pushing the power button.
5. Released FN-Esc after a few seconds.

Zapożyczone z tej Stronki.
Brak mi już więcej pomysłów :frustry:

#14 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 18 września 2013, 14:59
Fajnie Paweł bo to kolejna wskazówka, płyta inaczej reaguje na FN plus ESC, ładnie zaczyna procedurę - wetylator wchodzi na pełne obroty po 3 sekundach koniec - nie widzi żadnego portu usb ani karty.

Coraz bardziej skłaniam się do wymiany KB, w końcu ten mikro-kontroler jest odpowiedzialny za procedurę flash oraz konsole odzyskiwania biosu.

Wymieniłem KB - to samo .
Czary z mleka.

#15 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 19 września 2013, 11:20
Walki ciąg dalszy :
Po wymianie KB nie ma żadnej poprawy.
Przeczepiłem się wątku że po dosowym wykonaniu komendy bios.bat - płyta pracuje normalnie.

Wgrałem wsad do kości EC plus bios, następnie pod dosem zrobiłem bios .bat i na działającej płycie wyssałem wsady EC i bios.
Porównując jest jednak wiele zmian - może ktoś to ogarnia i podpowie mi którą cześc biosu zablokować nadpisać - zastanawiam się nad pozbawieniem płyty możliwości nadpisywania zawartości kości ( jeszcze nie mam pomysłu jak to zrobić ale to jest obecna idea).

Programatorem wsady wrzucone:

Programowane Programatorem.rar

Przeczytane w czasie pracy po komendzie w DOS - bios.bat.

Wyciągniete w czasie pracy.rar

#16 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez R2D2 19 września 2013, 12:48
Sprawdź ten plik.

#17 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez pawel80 19 września 2013, 13:34
Można jeszcze spróbować wgrać z pod systemu Intel Management Engine Firmware.
Ale jest małe ale do Emachine (Acer) nie mogę namierzyć.

#18 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez delp 19 września 2013, 14:26

#19 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez grisza69 19 września 2013, 23:07
R2D2 napisał(a):Sprawdź ten plik.

Na Twój wsad płyta reaguje brakiem komunikatu, jeżeli w czasie zamrożenia kursora wcisnę klawisz pojawia się fail ale przy następnym włączeniu nie ma go, na linii GPIO33 cały czas jest stan niski - dalej 4,57.

#20 Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez R2D2 20 września 2013, 07:38
Stan niski na GPIO33 jest wymuszany tranzystorem Q39 ?
Spróbuj tą linię podciągnąć do "+" zasilania HM55.

i jeszcze jeden plik :

Re: Emachines New70 La_5891P cykliczne restarty.

przez Google Adsense [BOT] 20 września 2013, 07:38