Laptop trafił do mnie z uszkodzonym mostem HM55, po wymianie mostu płyta działa dokładnie 4 minuty 57 sekund i następuję wyłączenie.
Przeprogramowałem wsady biosu i ec zarówno plikami ze strony producenta jak i dostępnymi miedzy innymi z zasobów forum.
Resetowałem RTC, nie resetowałem, odpalałem bez baterii itd.
Po zaprogramowaniu kości płyta startuje, pokazuje logo E a następnie kursor zawiesza się w lewym rogu a po 8 sekundach ukazuje się napis:
"ME FW Update Failed, please try again ! " ,po zniknięciu komunikatu płyta normalnie bootuje dochodzi do pulpitu.. etc, ale działa 4`57".
Jeżeli zrobię flash biosu z pod DOS-a mogę komendą BIOS.BAT doprowadzić do zniknięcia komunikatu i płyta działa normalnie, można włączać, wyłączać, nie ma żadnych problemów.
Wyłapałem w logach takie błędy :
1 Błąd ogólny:
Error 9259: Internal error (Could not determine FW features information)
2 Błędy ME Info :
Intel(R) MEInfo Version: 6.0.30.1202
Error 9258: Communication error between application and Intel(R) ME module (FW Update client)
Pomimo tych błędów płyta działa.
Problem wraca po odpięciu zasilania. Pojawia się komunikat i znowu ograniczenie 4`57".
Co zrobiłem:
-wstawione dwa różne mosty.
-wymieniona bateria RTC
-wymienione kości zarówno bios jak i ec
-sprawdzone linie od RTC
Znalazłem w schemacie taką informacje i nie za bardzo wiem jak ja interpretować:

Zamieszczam również oryginalne wsady przeczytane po uruchomieniu płyty bez żadnych modyfikacji:
Wsady były czyszczone, wgrywany był inny ME region ale to nie przyniosło żadnego efektu.
Wykluczam termikę, układy są zimne - płyta pracuje prawidłowo rozpoznaje każde urządzenie można aktualizować bios z poziomu Windowsa ale to nie przynosi żadnych rezultatów.
Zastanawiam się nad podmianą KB (ene KB9260F D3).
Co pominąłem albo gdzie popełniam błąd?
Przeprogramowałem wsady biosu i ec zarówno plikami ze strony producenta jak i dostępnymi miedzy innymi z zasobów forum.
Resetowałem RTC, nie resetowałem, odpalałem bez baterii itd.
Po zaprogramowaniu kości płyta startuje, pokazuje logo E a następnie kursor zawiesza się w lewym rogu a po 8 sekundach ukazuje się napis:
"ME FW Update Failed, please try again ! " ,po zniknięciu komunikatu płyta normalnie bootuje dochodzi do pulpitu.. etc, ale działa 4`57".
Jeżeli zrobię flash biosu z pod DOS-a mogę komendą BIOS.BAT doprowadzić do zniknięcia komunikatu i płyta działa normalnie, można włączać, wyłączać, nie ma żadnych problemów.
Wyłapałem w logach takie błędy :
1 Błąd ogólny:
2 Błędy ME Info :
Intel(R) MEInfo Version: 6.0.30.1202
Error 9258: Communication error between application and Intel(R) ME module (FW Update client)
Pomimo tych błędów płyta działa.
Problem wraca po odpięciu zasilania. Pojawia się komunikat i znowu ograniczenie 4`57".
Co zrobiłem:
-wstawione dwa różne mosty.
-wymieniona bateria RTC
-wymienione kości zarówno bios jak i ec
-sprawdzone linie od RTC
Znalazłem w schemacie taką informacje i nie za bardzo wiem jak ja interpretować:

Zamieszczam również oryginalne wsady przeczytane po uruchomieniu płyty bez żadnych modyfikacji:
| 106 emachines.rar |
Wsady były czyszczone, wgrywany był inny ME region ale to nie przyniosło żadnego efektu.
Wykluczam termikę, układy są zimne - płyta pracuje prawidłowo rozpoznaje każde urządzenie można aktualizować bios z poziomu Windowsa ale to nie przynosi żadnych rezultatów.
Zastanawiam się nad podmianą KB (ene KB9260F D3).
Co pominąłem albo gdzie popełniam błąd?
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.