• pavillion g6, artefakty po zalaniu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez hakunamatata 1 lipca 2013, 16:28
Witam.

Pavillion g6, płytkę podam jutro.

Kolega wlał w nowiutkiego g6 sporo piwa. Niestety próbował go używać bez mycia. Laptop zalany jest punktowo po całej płycie, przy cpu, przy kbc, w okolicy gniazda zasilania obustronnie. Laptop pracuje poprawnie, wszystko działa występują jednak artefakty graficzne po załadowaniu win8, w biosie nic, podczas ładowania nic.

Płytę myłem 3x, dwa razy alkoholem do czysta bez powodzenia, następnie detergentem, potem sprężarka, następnie ponownie kąpiel w alkoholu i wygrzewanie na preheaterze.

Cały czas bez zmian. Okolice gpu i ramu nie są zalane, nie ma tam śladów wilgoci.

Czy takie zachowanie może wynikać z uszkodzenia zasilania, no braku filtracji napięcia? Widziałem kilka kondensatorów z niepewnymi stykami. Wolałbym nie podnosić układów, o ile nie będzie już wyjścia.

Pozdrawiam.

Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2013, 16:28

#2 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez iras72 2 lipca 2013, 22:44
Witam, artefakty może także powodować CPU, ostatnio tak miałem, wymyj dokładnie podstawkę i procesor.

#3 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez hakunamatata 4 lipca 2013, 11:58
Myłem płytke kolejny raz już z moczeniem w wodzie destylowanej włącznie. Nic nie pomaga, płytka pójdzie do przelutowania i podmiany gpu, zobaczymy.

#4 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez adam1114 4 lipca 2013, 12:15
Często alkohole bardzo słabo rozpuszczają takie rzeczy jak piwo, herbata z cukrem itp, najlepiej było by tą płytę wrzucić do myjki z specjalnym płynem.

#5 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez hakunamatata 4 lipca 2013, 12:22
Myłem ją też w destylacie z detergentem, myjki niestety jeszcze nie posiadam. Trafiłem po lupą na kilka niepewnych kondensatorów, czy mógłym poprosić o wycinki schematu w okolicach pu13(za co on odpowiada?), pq11, pq44 ?

#6 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez adam1114 4 lipca 2013, 12:26
No właśnie chodzi o to, że jak płyn ci podeschnie pod elementem, to bardzo trudno go wymyć, przeważnie wtedy się odlutowuje element. Poza tym określ platformę do schematu.

#7 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez hakunamatata 26 sierpnia 2013, 10:47
Koledzy, nie mogłem sobie poradzić z tą płytą, więc kupiłem drugą.

Kupiłem DaoR33MB6F0 rev:f, płyta bez grafiki.

Złożyłem laptopa, kropki są dalej. Pamięć jest inna, więc zostaje uszkodzony układ gpu w procesorze, mam rację ? Siedzi tu i3-312M, nie mam zamiennika na podmiankę.

Jaki procesor mogę kupić na tą płytę ? (i3)

#8 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez iras72 26 sierpnia 2013, 10:52
i3, i5, i7 kwestia ile kasy na to masz, podgrzej rdzeń procesora, na jakiś czas powinno pomóc, będziesz miał pewność, że to jego wina. A matrycę inną podstawiałeś?

#9 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez hakunamatata 26 sierpnia 2013, 10:56
Nie, ale bez matrycy na vga mam to samo. Zanim nie wskoczy sterownik jest git, w biosie, w ubuntu podczas ładowania w biosie. Po sterowniku są kropeczki. Czyli muszę tylko znaleźć i3 z grafiką, bo chyba nie każdy ma ?

#11 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez hakunamatata 26 sierpnia 2013, 11:01
Fajnie, skończą się czasy padających układów :)

#12 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez shao 26 sierpnia 2013, 11:05
hakunamatata napisał(a):Fajnie, skończą się czasy padających układów :)

Nowa generacja Ultraboków wymusza na Intelu montowanie CPU na BGA więc będzie jeszcze gorzej :)
Ale to taki off, przepraszam.

#13 Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez hakunamatata 27 sierpnia 2013, 11:14
Kupiłem Intel Core i3 350M i niestety nie działa, brak obrazu nie kręci się wentylator. Jaki procek kupić do tej płyty ?

Re: pavillion g6, artefakty po zalaniu

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2013, 11:14
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).