English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du)
  • Lenovo Legion Y530 - Nie ładuje baterii, nie działa na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Legion Y530 - Nie ładuje baterii, nie działa na baterii


przez najdzik 3 września 2020, 14:07
Witam
Trafił mi się Legion Y530 na płycie NM-B701 Rev: 1.0
Laptop działa normalnie na zasilaczu, ale nie ładuje baterii i nie działa na samej baterii
W systemie pokazuje że bateria jest naładowana ale po odłączeniu zasilacza laptop się wyłącza
Podstawiłem drugą 100% sprawną baterię ale efekt ten sam

Z pomiarów wynika:
- brak napięcia baterii na stykach po podłączeniu pod płytę
- układ BQ24780S zasilany poprawnie
- rezystor na n.28 układu BQ ma poprawną wartość 10ohm
- dioda przed w/w rezystorem sprawna
- jest komunikacja z baterią, chargerem i KBC (n.5 i n.11 BQ oraz n.115 i n.116 KBC)
- mam połączenie między n.27 układu BQ a gniazdem baterii
- klucze na wejściu bez przebić
- klucze w układzie ładowania bez przebić
- charger podmieniony ale bez efektu
- ACN i ACP - po równo 20V
- SRP i SRN - po równo 0,86V
- BATDRV - 0,84V

Gdzie szukać przyczyny braku ładowania, bo mnie już skończyły się pomysły.

Dlaczego nie mam napięcia baterii po podłączeniu jej pod płytę??

Re: Lenovo Legion Y530 - Nie ładuje baterii, nie działa na baterii


przez Google Adsense [BOT] 3 września 2020, 14:07

#2 Re: Lenovo Legion Y530 - Nie ładuje baterii, nie działa na baterii


przez Vogelek23 26 września 2020, 21:25
Jakie napięcie do masy masz na rezystorze pomiarowym PR201 z podłączoną samą baterią (dowolny pin)? Jakie napięcie do masy masz na n. 25 chargera, gdy podłączysz ładowarkę? Czy na n. 27 (PHASE) występuje wtedy przebieg impulsowy, czy jest tylko stałe napięcie 0,86V?

Re: Lenovo Legion Y530 - Nie ładuje baterii, nie działa na baterii


przez Google Adsense [BOT] 26 września 2020, 21:25

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: clops35, Google [Bot] i 5 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.