Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: Laptop ACER A315-51-52TW po zalaniu nie uruchamia się
przez Google Adsense [BOT] • 24 stycznia 2020, 20:16
#64 Re: Laptop ACER A315-51-52TW po zalaniu nie uruchamia się
przez terabajt • 24 stycznia 2020, 23:35
No właśnie na PL2 jest zwarcie.
Po podniesieniu cewki od strony kondensatora mam 2.54 OHM. Zrobiłem próbę zwarciową i grzeje się układ ALC255. Zdjąć go i ponawiać próbę zwarciową? Czy jeżeli okaże się, że to on robi zwarcie, to czy mogę uruchomić płytę bez tego układu? Czy wymienić i dopiero uruchamiać?
Po podniesieniu cewki od strony kondensatora mam 2.54 OHM. Zrobiłem próbę zwarciową i grzeje się układ ALC255. Zdjąć go i ponawiać próbę zwarciową? Czy jeżeli okaże się, że to on robi zwarcie, to czy mogę uruchomić płytę bez tego układu? Czy wymienić i dopiero uruchamiać?
#66 Re: Laptop ACER A315-51-52TW po zalaniu nie uruchamia się
przez terabajt • 26 stycznia 2020, 21:31
Więc tak:
Grzał się kolejno (i kolejno zdejmowałem):
1. ALC255
2. tranzystor obok ALC255 - oznaczony 54B2H (raczej G524B2T11U)
3. Tranzystor obok USB 3.0 oznaczony 54B2H (raczej G524B2T11U)
4. Układ INTERSIL 95829A
5. Tranzystor oznaczony KJ7ZY ( czy to ten : 2N7002K ?)
Po zdjęciu tych elementów na padzie cewki mam 13 KOhm.
Co teraz? Podmieniać wszystkie elementy i sprawdzić czy powinienem coś jeszcze sprawdzić?
EDIT//
W oczekiwaniu na transport podzespołów na podmianę z chin (strasznie wolno to idzie) chciałbym jeszcze podpytać o dwie sprawy:
1. Czy w module baterii w zaznaczonym miejscu powinien być jakiś element? (bateria AP16M5J)

2. Gdzie można zakupić takie diody LED ?

Grzał się kolejno (i kolejno zdejmowałem):
1. ALC255
2. tranzystor obok ALC255 - oznaczony 54B2H (raczej G524B2T11U)
3. Tranzystor obok USB 3.0 oznaczony 54B2H (raczej G524B2T11U)
4. Układ INTERSIL 95829A
5. Tranzystor oznaczony KJ7ZY ( czy to ten : 2N7002K ?)
Po zdjęciu tych elementów na padzie cewki mam 13 KOhm.
Co teraz? Podmieniać wszystkie elementy i sprawdzić czy powinienem coś jeszcze sprawdzić?
EDIT//
W oczekiwaniu na transport podzespołów na podmianę z chin (strasznie wolno to idzie) chciałbym jeszcze podpytać o dwie sprawy:
1. Czy w module baterii w zaznaczonym miejscu powinien być jakiś element? (bateria AP16M5J)

2. Gdzie można zakupić takie diody LED ?

Re: Laptop ACER A315-51-52TW po zalaniu nie uruchamia się
przez Google Adsense [BOT] • 20 kwietnia 2020, 15:05