• HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

przez DooMEL 30 czerwca 2022, 19:12
laptop model: HP Pavilion 15 au158nr
Płyta: dag34amb6d0 rev:D
KBC: IT8987E BXS

Hey mam po zalaniu laptopa, padła matryca, bateria spuchła, upaliły się wszelkiego rodzaju tasiemki od USB czytnika kart itd.

Wszystko powymieniałem laptop generalnie startuje wszystko wydaje się być sprawne poza klawiaturą.... raz zadziała raz nie (podając jakieś dziwne znaki "/`6" ) wymieniłem klawiaturę i mam ten sam efekt i co gorsza losowo nieraz działa bez żadnego problemu. Losowo włącza się podświetlanie klawiatury, chyba że klawiatura zadziała poprawnie to i podświetlanie reaguje na przycisk jak należy...

teraz zgłupiałem czy dostałem wadliwą klawiaturę czy dalej coś jest nie tak z płyta główną? Ogólne oględziny nie wskazują na usterki, wszystkie elementy w obrębie KBC poprawiłem luty, korozji nie stwierdziłem

-touchpad działa poprawnie
-ładowanie baterii działa poprawnie
-laptop startuje normalnie, bez błędów w menadżer urządzeń
-wentylator działa poprawnie
-temperatury w normie

macie jakieś pomysły co dalej sprawdzić? wymienić kolejną klawiaturę czy KBC?
PS jak w ogóle sprawdzić poprawność układu KBC?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

przez Google Adsense [BOT] 30 czerwca 2022, 19:12

#2 Re: HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura  [ROZWIĄZANY]

przez yasiu83 1 lipca 2022, 12:02
Cześć. Dwa kondensatory na środku złącza klawiatury nie wyglądają najlepiej, sprawdź je i najlepiej wymień.

#3 Re: HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

przez baner81 1 lipca 2022, 12:32
Czy zdjąłeś KBC żeby zobaczyć czy coś się tam nie zadziało? Często wygląda że jest wszystko ok, a pod KBC są powyżerane ścieżki.

#4 Re: HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

przez DooMEL 1 lipca 2022, 13:00
Dziękuję za podpowiedź.
Poprawiłem luty na kondensatorach i jak na razie odpaliła od strzała (nie wymieniłem bo nie wiem jakie może ktoś wie jakie to są?)
Obrazek
Obrazek

baner81 napisał(a):Czy zdjąłeś KBC żeby zobaczyć czy coś się tam nie zadziało? Często wygląda że jest wszystko ok, a pod KBC są powyżerane ścieżki.

nie ściągałem KBC bo laptop naprawdę wydaje się być sprawny (poza tą klawiaturą), tym bardziej że KBC też poprawiałem luty i wygrzewałem. Poprawiłem luty kondensatorów przy złączu klawiatury jak pisał yasiu83 i na razie jest OK, testuje się

#5 Re: HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

przez matic 2 lipca 2022, 11:11
DooMEL napisał(a):(nie wymieniłem bo nie wiem jakie może ktoś wie jakie to są?)
The values of all capacitors near the keyboard connector are the same - 220pF/50V, package 0402.

#6 Re: HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

przez DooMEL 7 lipca 2022, 09:44
hey, wracam z wiadomościami... na chwile obecną wydaje się być OK. Randomowo robię testy klawiatury odpala się za każdym razem poprawnie, podświetlanie nie świruje.

Nie wiem jak Ty się na tych fotkach dopatrzyłeś yasiu83 ale pomogło :)

Wszystkim dziękuję za podpowiedzi temat do zamknięcia laptop działa poprawnie.

Re: HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura

przez Google Adsense [BOT] 7 lipca 2022, 09:44