#1 HP Pavilion 15 au158nr po zalaniu losowo działa lub nie klawiatura
przez DooMEL • 30 czerwca 2022, 19:12
laptop model: HP Pavilion 15 au158nr
Płyta: dag34amb6d0 rev:D
KBC: IT8987E BXS
Hey mam po zalaniu laptopa, padła matryca, bateria spuchła, upaliły się wszelkiego rodzaju tasiemki od USB czytnika kart itd.
Wszystko powymieniałem laptop generalnie startuje wszystko wydaje się być sprawne poza klawiaturą.... raz zadziała raz nie (podając jakieś dziwne znaki "/`6" ) wymieniłem klawiaturę i mam ten sam efekt i co gorsza losowo nieraz działa bez żadnego problemu. Losowo włącza się podświetlanie klawiatury, chyba że klawiatura zadziała poprawnie to i podświetlanie reaguje na przycisk jak należy...
teraz zgłupiałem czy dostałem wadliwą klawiaturę czy dalej coś jest nie tak z płyta główną? Ogólne oględziny nie wskazują na usterki, wszystkie elementy w obrębie KBC poprawiłem luty, korozji nie stwierdziłem
-touchpad działa poprawnie
-ładowanie baterii działa poprawnie
-laptop startuje normalnie, bez błędów w menadżer urządzeń
-wentylator działa poprawnie
-temperatury w normie
macie jakieś pomysły co dalej sprawdzić? wymienić kolejną klawiaturę czy KBC?
PS jak w ogóle sprawdzić poprawność układu KBC?

Płyta: dag34amb6d0 rev:D
KBC: IT8987E BXS
Hey mam po zalaniu laptopa, padła matryca, bateria spuchła, upaliły się wszelkiego rodzaju tasiemki od USB czytnika kart itd.
Wszystko powymieniałem laptop generalnie startuje wszystko wydaje się być sprawne poza klawiaturą.... raz zadziała raz nie (podając jakieś dziwne znaki "/`6" ) wymieniłem klawiaturę i mam ten sam efekt i co gorsza losowo nieraz działa bez żadnego problemu. Losowo włącza się podświetlanie klawiatury, chyba że klawiatura zadziała poprawnie to i podświetlanie reaguje na przycisk jak należy...
teraz zgłupiałem czy dostałem wadliwą klawiaturę czy dalej coś jest nie tak z płyta główną? Ogólne oględziny nie wskazują na usterki, wszystkie elementy w obrębie KBC poprawiłem luty, korozji nie stwierdziłem
-touchpad działa poprawnie
-ładowanie baterii działa poprawnie
-laptop startuje normalnie, bez błędów w menadżer urządzeń
-wentylator działa poprawnie
-temperatury w normie
macie jakieś pomysły co dalej sprawdzić? wymienić kolejną klawiaturę czy KBC?
PS jak w ogóle sprawdzić poprawność układu KBC?