• HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez K3m0Ta 24 czerwca 2025, 16:42
Witam.
Mam prośbę o nakierowanie na przyczynę problemu. Płyta LA-D704P po wyczyszczeniu nie wykazywała żadnych zwarć. Podłączyłem ją i reaguje na przycisk. Ale pobór prądu zatrzymuje się na wartości 0,03A.
Przeprogramowałem BIOS i płyta zaczeła się uruchamiać. Potestowałem ją systemem z USB. Podłączałem kolejne podzespoły testując po drodze czy płyta wstaje. W końcu poskładałem całego laptopa i testowałem kilka dni.
Dzisiaj znowu laptop nie chce się załączyć. Zdarza się że uruchamia się kilka razy pod rząd, po kilku/kilkunastu krotnym wciśnięciu power. Jednak w większości przypadków pobór prądu zatrzymuje się przez ok 20 sekund na wartości 0,03A i spada do 0,004A.
Jak zdarzy się że laptop się uruchomi to pracuje normalnie i to nawet kilka godzin.
Poniżej stan przed czyszczeniem płyty.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez Google Adsense [BOT] 24 czerwca 2025, 16:42

#2 Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez Vogelek23 24 czerwca 2025, 19:30
K3m0Ta napisał(a):Poniżej stan przed czyszczeniem płyty.
Zamieść zdjęcia płyty PO czyszczeniu (zwłaszcza fragmenty, pokazane na zdjęciach 4 i 5).

#3 Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez K3m0Ta 25 czerwca 2025, 10:10
Dzień dobry.
Poniżej zamieszczam zdjęcia aktualne.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Te fragmenty nosiły ślady zalania.

#4 Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez Vogelek23 25 czerwca 2025, 13:27
Wymień zaznaczony na czerwono rezystor (16,2kΩ, 1%). Jego uszkodzenie może powodować blokowanie się płyty (obwód pomiaru temperatury).
Obrazek

#5 Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez K3m0Ta 25 czerwca 2025, 18:08
Wymieniłem rezystor na wskazany. Niestety nie ma zmiany, nadal pobór po wciśnięciu power zatrzymuje się na 0,03A.
Wróciła mi dzisiaj kamera i widzę że ponadprzeciętnie grzeje się PU2 i PQ8 po wciśnieciu power. Zanim pobór spadnie o 0,004A to temperatura układów dochodzi do 45*C.
PQ8 Obrazek
PU2 Obrazek

#6 Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez Vogelek23 26 czerwca 2025, 13:50
Zmierz rezystancję do masy na cewce PL8.

#7 Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez K3m0Ta 26 czerwca 2025, 15:54
Na PL8 rezystancja do masy wynosi 160Ω. Podobnie jak na tożsamej 3VALWP PL9. Żadna cewka, anie zworka nie ma zwarcia do masy.

Re: HP 250 G5 BDL50 LA-D704P po zalaniu. Losowo się uruchamia.

przez Google Adsense [BOT] 26 czerwca 2025, 15:54