• DV9000 DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DV9000 DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez benchmarek 31 sierpnia 2010, 22:36
Komputer resetuje się w kółko załącza się na około 5 sekund po czym wyłącza się na 2 sek. Po podgrzaniu MCP komputer za którymś razem wystartował ale pojawiły się białe pasy skośne na obrazie i zawiesił się. Dokonałem wymiany układu MCP67M-A2 na nowy, efekt był taki że komputer dalej się restartował tak jak na początku. Mostek podczas lutowania nie uległ przegrzaniu ani innym tego typu zdarzeniom. Po konsultacji na tutaj forum dokonałem kolejnej wymiany MCP też na nowy efekt jest dokładnie taki sam jak za pierwszym razem.

Karta post wskazuje że komputer uruchamia się, płyta wyłącza się nie zawsze na tym samym kodzie bo jeśli np wsadzę 2 moduły ram to sprawdzanie pamięci trwa dłużej i dochodzi do 82 a z jednym ramem do D2 tak jakby wyłączała się po określonym czasie. Jeżeli zdemontuje pamięć to zatrzymuje się na kodzie 26 i nie wyłącza się (SIC!).

Częstotliwość oscylacji wszystkich kwarców OK!
Napięcia względem masy

Pl 11 1,2 V
Pl 8 1,2 V
PL 3 1,2V
PL 12 1,8V
PL 13 0,6V przez cały czas
PL 15 5V przez cały czas
PL14 3,3 V przez cały czas

Bardzo proszę o pomoc.

Re: DV9000 DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Google Adsense [BOT] 31 sierpnia 2010, 22:36

#2 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Usunięty Użytkownik 1038 1 września 2010, 06:32
Masz nie dolutowany (uszkodzony) MCP. Pamiętaj, że ten scalak wykonuje zadania tak NB jak i SB. "Niedolut" którejś nóżki blokuje działanie całej płyty. Miałem przypadek gdzie AT2 po wymianie wstało, działało wszystko oprócz ATA i PCI-E. MCP potrafią uszkadzać się dziwnie.

jeśli np wsadzę 2 moduły ram to sprawdzanie pamięci trwa dłużej i dochodzi do 82 a z jednym ramem do D2

Potwierdza to moje domysły.

#3 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez benchmarek 1 września 2010, 18:23
Czy ktoś może wie co oznacza kod D2, w mojej liście kodów nie ma takiego.

#4 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Usunięty Użytkownik 1038 1 września 2010, 18:36
Proszę bardzo:

D2 - Nieznany błąd przerwania (Unknown interrupt error)

#5 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Paulusplu 1 września 2010, 18:46
MCP rzeczywiście płata figle i jest bardzo wrażliwy na przegrzanie.

NB: Czy podmieniałeś procesor na inny o mniejszej częstotliwości, np. 1.6-1.7Ghz - TL50, TL52 - coś ze słabszych?

#6 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Usunięty Użytkownik 1038 1 września 2010, 19:07
Fakt, miałem taki przypadek, gdy MCP nie "łykał" TK57 zaś wystartował na TL52, z tym, że na TK57 miałem brak POST - MCP zachowywał się jakby nie było procesora.

#7 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez benchmarek 1 września 2010, 19:37
"Dolutowałem" jeszcze raz MCP bez zmian dalej jest tak samo więc to nie kwestia lutowania. Podstawiałem TL60, TL50. Płyta wykazuje jakąś dziwną nadwrażliwość na okolicę socketu jak śruby radiatora cpu są słabiej przykręcone to nie rozpoczyna procedury POST. Płyta pod socketem wygląda jakoś dziwnie.

Obrazek

#8 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez eprom 1 września 2010, 19:54
Spróbuj w takim razie przegrzać delikatnie CPU socktet

#9 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez benchmarek 2 września 2010, 21:36
Niestety nie reaguje na grzanie socketu. Cały czas jest tak samo uruchamia się do D2 ten kod jest dłuższa chwilę i następnie jest wyłączenie i ponowne włączenie i cykl się zamyka.Tak jakby następny etap uruchamiania po D2 powodował wyłączenie.

#10 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez benchmarek 8 września 2010, 21:32
Przeprogramowałem bios, bez zmian. Czy może taki objaw dawać uszkodzenie KBC jak można sprawdzić poprawność jego funkcjonowania?

#11 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Paulusplu 8 września 2010, 21:37
benchmarek napisał(a):Przeprogramowałem bios, bez zmian. Czy może taki objaw dawać uszkodzenie KBC jak można sprawdzić poprawność jego funkcjonowania?

Przecież w pierwszym poście piszesz, że po podgrzaniu mostu płyta wstała, więc chyba tam należy szukać usterki.

#12 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Usunięty Użytkownik 1038 8 września 2010, 21:40
Nadal twierdzę, że masz problem z MCP. Miałem to samo na AT2, (notoryczny restart postu) - pomogła wymiana południa. U ciebie funkcje południa spełnia MCP - i to on w 90% jest winien za Twoje problemy.

#13 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez benchmarek 8 września 2010, 21:43
Tak tyle że mostek został wymieniony dwukrotnie na nowy co prawda 2007 ale nowy.

#14 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Usunięty Użytkownik 1038 8 września 2010, 21:47
Nie ma nowych sprawnych MCP (ja przynajmniej nie spotkałem nigdzie) - są próby aby przerobić MCP67M na MCP67MD, ale jeszcze nie potwierdzone do końca. Można przerobić na MV - ale ten sam problem (brak układów)

#15 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez yerzu 8 września 2010, 22:07
A stabilizatory, pracują ok oraz inne tranzystory sekcji zasilania (o ile są)? Mi się tu wydaje, że jest jakiś problem z zasilaniem i MPC się wyłącza. Na baterii dzieje się tak samo jak bez baterii na zasilaczu?

#16 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez zbyszek 8 września 2010, 22:10
@benchmarek, wymień MCP67 na inny (z innej serii), możliwe że montujesz nie działającą w tym laptopie serię, możliwe jest również uszkodzenie laminatu. Czy płyta nie wygięła się ani trochę podczas lutowania?

@tumpio, wydawało mi się że MCP67MD nie ma w sobie zintegrowanej grafiki.
Jakie próby przeróbki masz na myśli?

#17 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Usunięty Użytkownik 402 8 września 2010, 22:14
Ja z takimi płytami mam często do czynienia i jak dotąd nie wpadłem na pomysł dla czego płyta po wymianie MCP zachowuje się jak pęknięta. Dodam że jak nagnę to nawet udaje się wystartować. Bardzo się starałem przy montażu i w większości przypadków takie samo zachowanie. Inne wersje płyt można grzać kilka razy i chodzą bez problemu, a ta po lekkim wygrzaniu pada jak mucha, jak by się przelotki uszkadzały czy druk pękał.

#18 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez oneeye 8 września 2010, 22:22
MCP67D nie ma grafiki. Nie spotkałem jeszcze "serii" z identycznym oznaczeniem nie działającej w innym laptopie. Dlaczego więc most oryginalny potrafi płatać figle? Dlaczego na przykład zdjęty most z działającej płyty i wlutowany ponownie na ten sam pcb wykazuje problem z obsługą procesora? Na jednym działa bez zarzutu a na oryginalnym przestaje? Opisywałem już to w innym temacie. Z MCP67M były i będą problemy. Zastanawia mnie fakt dlaczego nie wypływają nowe układy, nawet w znikomych ilościach. Logicznym wytłumaczeniem może być na przykład fakt, że nVidia wycofała wadliwy produkt/serię z produkcji, a to co kupujemy to resztki tychże wadliwych serii. Serwisy zaś zamiast mostów wymieniają całe płyty. Ale to moje laickie domysły. Możliwe, iż faktycznie są bardzo delikatne i bijesz jednego za drugim.

Gdyby był problem z zasilaniem to po podgrzaniu by nie wstał, chyba że problem dotyczy właśnie padów na których to zasilanie występuje.

#19 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez benchmarek 9 września 2010, 10:31
To by znaczyło że nie chipsety są wadliwe tylko pcb pod te chipy, bo jeśli 2 kolejne chipy nie "chodzą". Co do "gięcia" pcb to obchodziłem się z płytą z największą ostrożnością, a co do temperatury to nie przekroczyła 235st C.

#20 Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez zbyszek 9 września 2010, 15:33
benchmarek napisał(a):Co do "gięcia" pcb to obchodziłem się z płytą z największą ostrożnością, a co do temperatury to nie przekroczyła 235st C.

Nie chodziło mi o sposób obchodzenia się z płytą. Czy jest ona nadal idealnie prosta?

@oneeye, tumpio miał na myśli MCP67MD wyglądający tak samo jak M i MV a nie MCP67D o którym wiadomo że na pewno nie ma w sobie grafiki.

Re: DV9815NR DA0AT2MB8H0 REV:H wyłącza się po chwili

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2010, 15:33