Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
czy wobec tego możesz udostępnić datasheet do tego chargera, nie mając właściwego lub schematu konkretnego inaczej tego nie ruszę dalej... nie moge znaleźć nic konkretnie dla takiego układu lub źle szukam
Nick:
Google Adsense [BOT]
Ranga:
BOT
Re: Re: Dell XPS 13 L322x płyta DAD13BMBCC1 REV: C unkown AC adapter
dzięki, rzeczywiście jasno napisane że ma być nisko. Ok wniosek taki że reszta pomiarów wydaje się w normie chyba... Można by spróbować z diodą jeszcze...
Na wlutowanej diodzie pomiar pokazał mi między pinem 3 a 2 i 1 napięcie 1,2V (dioda 1UW) może ten pomiar coś podpowie, ale tu może się okazać, że nieprawidłową pracę zobaczyłbyś dopiero pod oscyloskopem. Jak masz 1UW, to zamiennikiem jest np. PESD5V0U2BT. Oczywiście ręki nie dam uciąć, że to jest też u Ciebie problemem.
między wskazanymi pinami u mnie jest napięcie ok 1,9V. Jak można by to zmierzyć na oscyloskopie bo akurat mógłbym mieć dostęp przez kilka dni? Nie miałem okazji podłączać do tej pory pod oscyloskop zasilacz della. Jak rozumiem dobrze to powinienem zobaczyć wyraźne skoki coś jak na filmikach 1-wire pod oscyloskopem tak?
Jakie masz oznaczenie na diodzie? Ktoś wrzucał w jednym z wpisów, że dość długo stabilizowało się napięcie na diodzie i to już nie pozwalało na identyfikację zasilacza. Nowa dioda szybko się stabilizowała i wykrywało zasilacz. Ciężko będzie mi znaleźć ten wpis.
Jutro podam konkretne oznaczenie. Podmieniłem na diodę z innej płyty della podobną i to samo. Pod oscyloskopem nie widać żadnych inpulsów - wygląda że nawet nie próbują zagadać chyba że coś źle mierze - sprawdzałem na tej zasadzie że do diody pin nr 3 wlutowałem sobie kawałek przewodu i zapiąłem sondę a masę do masy. Przed diodą na n nr 3 pq17 również tak sano chyba że coś źle mierze to proszę o ewentualne naprowadzenie.
/// EDIT Po wymianie chargera komunikacja wróciła, wróciła detekcja zasilania, pojawiło się ładowanie oraz wróciła wydajna praca jednostki. Jeszcze wkradła się druga usterka która musiała dodatkowo utrudniać gdyż okazał sie jeszcze uszkodzony przewód zasilania do gniazda - pin raz na kilka przegięć przewodu rozłączał co mogło fałszować niektóre pomiary.
Nick:
Google Adsense [BOT]
Re: Dell XPS 13 L322x płyta DAD13BMBCC1 REV: C unkown AC adapter
Użytkownicy przeglądający ten dział: tekort i 3 gości
_______________________________ Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia. Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.