• Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez danielb406 9 września 2023, 13:23
Witam. W tytułowym laptopie wyświetla się błąd dotyczący TPM. W Biosie nie ma opcji dotyczących TPM. Na jednym z zagranicznych forum ktoś miał taki problem i po jego naprawieniu podobno nie można aktualizować biosu, bo będzie to samo, lecz nie wiem jak to się zakończyło, nie znam szczegółów. Kilka wsadów pobierałem, lecz dotąd tylko jeden mój oryginalny odpala laptopa, na resztę jest brak reakcji, żadna dioda - zupełnie nic. Wrzucam mój wsad bios, może ktoś coś poradzi...
CPU: I5 7440HQ
Karta graficzna zintegrowana

Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2023, 13:23

#2 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez ctro 9 września 2023, 14:48
Masz fizycznie obsadzony chip TPM na płycie, czy jest emulowany w BIOS?
Często downgrade do wersji przed aktywacją TPM rozwiązuje problem przez jego zamaskowanie.
Przeważnie kończu się na wymianie chipa.

#3 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez danielb406 9 września 2023, 14:56
Próbowałem cofnąć się z biosem na 2 sposoby, z windowsa, jak i poprzez usb (F12 -> aktualizacja bios), niestety blokuje mi instalację mimo, iż opcję w biosie przestawiłem dotyczącą update/downgrade. Gdzie szukać tego chipa? Mam płytę na części podobną

#4 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez ctro 9 września 2023, 22:17
UZ12 NPCT650JB2YX to układ TPM 1.2.
Wiem, że były próby poblokowania w najnowszych bios możliwości do powrotu do wersji bez aktywnego tpm. Masz najnowszy bios?
O 1 wersję niższy bios idzie, czy też nie?

#5 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez danielb406 10 września 2023, 07:34
Znalazłem ten układ na La-E152P z i7 na pokładzie. Czy mogę go normalnie podmienić i to w teorii ma działać z moim biosem plug&play? Nie da się przywrócić do wcześniejszego biosu, próbowałem na wcześniejszy, jak i na najstarszy z 2016, mam najnowszy obecnie na płycie.

#6 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez ctro 10 września 2023, 11:53
Zacząłbym od podmiany na bios z czystym ME i zobaczył jak maszyna się zachowa. Dopiero potem podmienić układ, ale ze zdemontowanym dyskiem.

#7 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez danielb406 15 września 2023, 18:58
Dałem do zrobienia wsad odnośnie TPM'a i zostało to naprawione. niestety pojawił się inny problem niezwiązany z poprzednim defektem. Obraz na matrycy zaczął skakać na boki, klatkować po czym zgasł. Podmiana matrycy, taśmy nic nie zmieniły, pojawia się podświetlenie jedynie. Na VGA obraz jest normalnie. Żeby się upewnić do do biosu wgrałem stary bios na chwilę i nic to nie zmienia, obraz jest tylko na zewnętrznym źródle. Od czego zacząć pomiary?

#8 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect  [ROZWIĄZANY]

przez ctro 15 września 2023, 22:46
Wcześniej obraz nie klatkował, jak widniał komunikat o problemie z TPM?
Zobacz rejony BIOS, czy nic nie jest urwane albo przesunięte, jeśli kość była wylutowywana i programowana przez inny serwis.

Sprawdź gniazdo matrycy, czy jest czyste i nic nie wpadło. Możesz je prewencyjnie przelutować.
Cewki od CPU/GPU możesz.zmierzyć.

#9 Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez danielb406 16 września 2023, 07:03
Tak, przelutowanie gniazda pomogło :) Bios przez Internet wysyłałem.

Re: Dell Latitude 5580 La-E151p rev 1.0 (A00) - La-e151p TPM not detect

przez Google Adsense [BOT] 16 września 2023, 07:03