• DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

przez kzibi 1 sierpnia 2025, 12:44
Witam !
Laptop dell Service Tag: 5BWVHQ3 ma orginalną klawiaturę bez podświetlenia. Klawiature działa ok. Orginalnir jest tam model 637Y9 (wg. strony dell'a)
Klient chce wymienić na typ z podświetleniem.
Przez moje ręce przeszło już 5 różnych zamienników rzekomo przeznaczonych do tego modelu.
Żaden podłączony pod złacze klawiatury nie działa - brak reakcji na jakikolwiek przycisk.
Fizyczna różnica dotyczy ułożenia w palmreście przicisków Enter i Backslash/Pipe - wersji z podświetleniem Enter jest poziomy a Backslash nad nim, w wersji obecnie zamontowanej Enter jest pionowy a Backslash przed nim u dołu.

Diagnostyka dell w teście nie pokazuje błędów. W biosie pojawiają się opcje związane z podświetleniem.
Co robie nie tak. Może coś mi umyka, bo zaczyna wątpić , że wszyskie te zamenniki nie działają.
Czy potrzebne są jakieś dodtakowe działania ?
Proszę o pomoc.

--Edit --
Tak na logikę, to może chodzi o wsad EC (MEC1515) z matrycą klawiatury. NIestety nie mam pojęcia jak to można by zrobić. Wsad ma zgrany i mogę udostępnić, jesli ktoś mógłby coś poradzić

Re: DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

przez Google Adsense [BOT] 1 sierpnia 2025, 12:44

#2 Re: DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

przez carrneiro 2 sierpnia 2025, 10:11
Może głupie pytanie ale czy nowa klawiatura ma taśmę BL? Do osobnego złącza 4pin.

#3 Re: DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

przez kzibi 2 sierpnia 2025, 19:25
Oczywiście , że tak i oczywiście wszystkie zamienniki mają takie złącze.
A to co pisałem, że w bios pojawiają się opcje związane z obsługą podświetlenia, wydaje się dowodzić , że EC rozpoznaje i uaktywnia taką funkcję, ale ...
1. nie działają ŻĄDNE przyciski na klawiaturze
2. podczas startu, nie podświetla się klawiatura

Sprawdziłem nawet jedną z klawiatur testerem i podświetliłem z zasilacza lab . - wszystko wydaje się ok.

Zastanawiam się , czy potrzebne jest jakieś oprogramowanie serwisowe, aby zmienić programowo typ podłączonej klawiatury albo wersje z podświetleniem wymagają innego wsadu do EC.

Przeglądam teraz udostępnione w sieci biosy i wsady EC z modeli tej płyty (LA-L246A) i zastanawiam się,,czy wgranie takiego wsadu coś pomoże. Nie wiem czy to dobry trop (rzecz jasna ServiceTag będzie fałszywy)?

#4 Re: DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

przez tekort 4 sierpnia 2025, 11:17
Nie raz podmieniałem już klawiaturę czy w Dell czy Lenovo na taką z podświetleniem gdy go nie miała i nigdy nie miałem z tym problemów. Nie potrzebujesz żadnej modyfikacji wsadu KBC czy BIOSu dla obsługi podświetlenia - każdy sprzęt praktycznie ma już na płycie gniazdo na KBBL, a tamtędy idzie tylko napięcie dla diód wewnątrz klawiatury. Sugeruje zakupić cały oryginalny palmrest z oryginalną klawiaturą Dell i podświetleniem, a nie samą klawiaturę.

#5 Re: DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

przez kzibi 4 sierpnia 2025, 12:25
Dzięki.
Zaczynam myśleć podobnie. Szkoda czasu na ciągłe testy.
Poczekam kilka dni, może ktoś coś podpowie.
Jak nie to zamknę wątek.

Re: DELL Inspiron 15 3511 GDM50 LA-L246P rev.1.0(A00) - upgrade klawiatury

przez Google Adsense [BOT] 4 sierpnia 2025, 12:25