• Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D0 REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D0 REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

przez RobertD 4 grudnia 2019, 14:16
Witam, laptop i platforma jak wyżej.

Most PCH - SR2C4

Czyszczenie regionu Intel ME - brak zmian.

Mam dwa identycznye laptopy obok siebie, z jednego zgrałem oba wsady. Następnie wyczyściłem region i wgrałem do kości, poskładałem laptopa ale mimo to efekt ten sam, wyłącza się po 30 minutach. Czyściłem region kilkoma wersjami wszystkimi znanymi mi sposobami i efekt ciągle ten sam. Zmieniałem wersję regionu i dalej nic. Teraz pytanie do doświadczonych serwisantów;

Pytanie 1.

Czy spotkaliście się z zbrickowanym mostem PCH SR2C4? Pytam, bo laptop przyszedł po innym serwisie i zastanawiam się czy mogli wgrać zły region i w ten sposób uszkodzić most i nic mi nie pomoże jak jego wymiana bo np. po wyczyszczeniu w biosie nie koniecznie zgrywa się z zawartością PCH.
Pytanie 2.

Czy komukolwiek udało się kupić dobre sito do tych mostów?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
R.

Re: Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D0 REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

przez Google Adsense [BOT] 4 grudnia 2019, 14:16

#2 Re: Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D) REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

przez sebastiank 4 grudnia 2019, 16:13
RobertD napisał(a): Czyściłem region kilkoma wersjami wszystkimi znanymi mi sposobami i efekt ciągle ten sam
- jakimi metodami? (powinien działać FIT, z pozostałymi może być problem). Start płyty z wyczyszczonym ME był dłuższy lub wystąpił dodatkowy reset płyty?
Próbowałeś zaprogramować sprawdzonym wsadem w czystym ME?

W kwestii sita - w przypadku mojego trzeba poprawić niektóre kulki, ale nie ma dramatu.

#3 Re: Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D) REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

przez psikus123 4 grudnia 2019, 19:50
Jaki jest procesor?

#4 Re: Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D) REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.  [ROZWIĄZANY]

przez SoA 5 grudnia 2019, 14:53
Zapoznaj się z tym tematem. Miałem podobny problem dopiero wymiana SR2C4 na NOWY (nie NEW BULK, czyli z innej płyty) rozwiązała sprawę. Jest wiele informacji, że te modele mostków używane nie chcą działać dłużej niż 30 min nawet po wyczyszczeniu regionu

dell-xps-9550-la-c361p-wylacza-sie-po-30min-t57050.html

#5 Re: Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D) REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

przez RobertD 5 grudnia 2019, 15:12
Procesor to i7-6700HQ.

Żadnym z wersji FIT które posiadam nie mogę otworzyć tego wsadu. Może to tutaj jest problem? Korzystam z wersji 11.8.50.3460.

Wersja ME jaką chce wyczyścić: 11.0.0.1197 taka też była w laptopie który działał w 100 procentach i osobiście zgrywałem wsady.

Wersja ME wgrana przez kogoś do kośći: 11.0.17.1002

FIT wyrzuca mi to:

Warning: Could not set "GbE Read Access" to: 0x00000008, reverting to previous/default value: 0xFFF
Warning: The ME FW image loaded has been pulled from a previously booted system. Some FW settings will not be allowed to be changed.
Error 11: [CsmeBinaryGen] Buffer offset out of bounds.
Error 8: [BinActions] Failed to update image buffer offset.
Error 17: [CsmeBinaryGen] Error calling decomposition actions. data
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. data
Error 22: [CsmeBinaryGen] Error decomposing class. BiosRegionData
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. BiosRegionData
Error 22: [CsmeBinaryGen] Error decomposing class. RegionData
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. RegionData
Error 22: [CsmeBinaryGen] Error decomposing class. FlashLayout
Error 16: [CsmeBinaryGen] Error Decomposing attribute. FlashLayout
Reverting to default configuration.

Wszystkie jakie pobrałem z czystym regionem wsady ten sam efekt.

Wrzucałem region ręcznie, wrzucałem przy pomocy analyzera, każdy FIT jaki mam wyrzuca mi błędy na wszystkich wsadach które posiadam do tego modelu laptopa.

SoA - dziękuje za informacje. Prawdopodobnie idę w dobrym kierunku i jest tak jak podejrzewam, uszkodził się klientowi bios, trafił do serwisu gdzie wgrali inną wersję ME regionu bez jego wyczyszczenia laptop zaczął się uruchamiać ale pojawił się problem z 30 minutami i obecnie bez wymiany PCH się nie obejdzie, ale na ten moment mimo wszystko pomęczę jeszcze tą płytą w celach naukowych za przyzwoleniem klienta. Bardzo irytuje mnie fakt, że żadnym z dostępnych mi wersji FIT nie mogę otworzyć wsadu...

#6 Re: Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D0 REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

przez RobertD 20 stycznia 2020, 11:53
Temat rozwiązany.

Po zakupie fabrycznie nowego układu SR2C4 i jego montażu laptop nie wyłącza się już co 30 minut.

Powiem jeszcze, że zamówiłem 2 układy SR2C4 typu BULK od dwóch różnych dostawców i obydwa posiadały zwarcie na linii 1.05V.

Po montażu laptop uruchamia się 3 razy i po 3 razie daje obraz. (ogólnie norma ale może ktoś o tym nie wie)

Podsumowując:

Układy typu BULK - nie zawsze są sprawne
Układy typu BULK SR2C4 - mosty PCH niekoniecznie pozwolą na zmianę regionu - w innych słowach nie zareagują na wgranie czystego regionu do wsadu BIOS tak więc przy wyłączaniu po 30 minutach przy mostach SR2C4 podmiana na nowy powinna rozwiązać problem.

Re: Dell 15 7559 - DAAM9AMB8D0 REV :D - Wyłącza się po równych 30 minutach.

przez Google Adsense [BOT] 20 stycznia 2020, 11:53