• Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Greg974 14 lutego 2020, 20:59
Witam
Problem z laptopem jest bardzo podobny jak w tym wątku
acer-aspire-e5-575-plyta-dazaamb16e0-rev-e-martwy-t57124.html
Napięcie Vin pulsuje od 3,4- 4 V laptopa nie można włączyć .Po podaniu z zasilacza na PR213 napięcia 19V wszystko działa
Laptop włącza się jest obraz na ekranie pobór prądu około 0,9A. Więc raczej wszystkie obwody za PR213 są ok. Podmieniłem PU5 podmieniłem PQ22 posprawdzałem kondensatory nigdzie nie ma zwarcia. Tranzystory PQ20 ,21 nie mają zwarć .

Laptop ten działał póki nie padła bateria natomiast w tej chwili mierząc napięcie na stykach akumulatora nap. = 0. Czy to napięcie powinno tam być cały czas czy np jest włączane dopiero po podłączeniu do płyty?
Po rozebraniu akumulatora mierząc napięcie na ogniwach jest 15,4V więc ogniwa są ok.
Czy ten laptop może działać bez akumulatora czy do poprawnego działania potrzebuje sprawnego akumulatora i nie ruszy bez niego (byłoby to dziwne) a ja niepotrzebnie doszukuję się problemu?? gdyż podanie około 15V na złącze akumulatora również powoduje włączenie się laptopa

Pozdrawiam
GB

Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 14 lutego 2020, 20:59

#2 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Vogelek23 15 lutego 2020, 00:16
Greg974 napisał(a):Napięcie Vin pulsuje od 3,4- 4 V laptopa nie można włączyć .Po podaniu z zasilacza na PR213 napięcia 19V wszystko działa
Proszę zmierzyć napięcia do masy na:
- bramce i źródle PQ22 (AON6414AL),
- n. 4, 5, 6, 24 i 28 układu PU5 (BQ24780S).

#3 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Greg974 15 lutego 2020, 10:22
PQ22 G i S napięcie zmienia się od 3,4V -4 V
PU5
n.4 - 3,4- 4V
n.5 - 0V
n.6 - 2,65
n.24 - 6V
n.28 -19,34V

#4 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Vogelek23 15 lutego 2020, 14:36
Zmierz rezystancję między G i S tranzystora PQ22. Najlepiej podstaw nowy tranzystor.

Greg974 napisał(a):n.5 - 0V
n.6 - 2,65
n.24 - 6V
n.28 -19,34V
Tutaj na n. 5 powinien być stan wysoki, bo ACDET jest powyżej 2.4V - może to wskazywać na uszkodzony BQ24780S.

#5 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Greg974 17 lutego 2020, 15:15
Rezystancja G - S 438 kΩ tranzystor jak wcześniej pisałem podstawiony na nowy PU5 też był wymieniony na nowy.

#6 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Vogelek23 17 lutego 2020, 18:49
Zewrzyj dren ze źródłem PQ22, podłącz zasilacz serwisowy (nie podłączaj baterii) i sprawdź, czy płyta będzie się uruchamiała normalnie. Sprawdź przy okazji, czy zasilacz nie ma ustawionego ograniczenia prądu.

#7 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Greg974 19 lutego 2020, 20:28
Po zwarciu D z S wszystko działa można włączyć i wyłączyć laptopa na bramce pojawia się wtedy 24,5 V ? :o
Po podłączeniu akumulatora zaświeca się dioda ładowania ale akumulator nie jest ładowany pobór prądu z zasilacza około 10mA na złączu akumulatora 3 i 4 jest 3,2V na złączu 7,8 - 0,2 V z tym że akumulator jak pisałem wcześniej prawdopodobnie ma padniętą elektronikę

#9 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Greg974 27 lutego 2020, 21:23
Wracając do tematu : Podmieniłem U5 tym razem zakupiłem u innego sprzedawcy i niestety brak efektów laptop zachowuje się dokładnie tak samo jak pisałem wyżej. Natomiast ,
jeżeli w momencie włączania na chwilę zrobię zwarcie między D i S PQ22 laptop działa bez zwory
Pytanie moje jest takie BQ24780 jest w 2 wersjach Bq24780 i 24780S niestety tej drugiej wersji nigdzie nie udało mi się dostać u większości sprzedawców stan = 0 być może tu jest problem ?

#10 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 28 lutego 2020, 02:25
Greg974 napisał(a):Pytanie moje jest takie BQ24780 jest w 2 wersjach Bq24780 i 24780S niestety tej drugiej wersji nigdzie nie udało mi się dostać u większości sprzedawców stan = 0 być może tu jest problem ?
Te układy nie są ze sobą zamienne, musisz zastosować oryginał z końcówką S. Mogę wysłać Ci taki układ w cenie 20zł/szt + 10zł koszty wysyłki z UK (przesyłka ubezpieczona do 100zł, dostawa do 5 dni roboczych) - jeśli się zdecydujesz, napisz do mnie na PW.

#11 Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Greg974 16 marca 2020, 13:53
Witam ponownie
Na początku Vogelek23 dziękuję bardzo za przesyłkę.
Garść podsumowania jak wygląda sytuacja . Okazało się,że to jednak nie była to wina układu BQ24780 , że laptopa nie można włączyć winne okazały się kondensatory PC133 i PC136 dopiero po ich wymianie laptop włączył się po podłączeniu zasilacza .Chciałbym podkreślić że kondensatory te nie miały zwarcia a pomiar miernikiem wskazywał prawidłowe wartości pojemności co było powodem błędnej diagnozy podmieniłem na nowe laptop zaczął się uruchamiać . Natomiast po uruchomieniu laptopa i odpaleniu systemu okazało się , że strasznie grzeje się płyta w okolicy złącza VGA po sprawdzeniu okazało się że układ RTD2166 ma zwarcie na zasilaniu na tę chwilę układ został wylutowany z płyty ... że tak powiem nie jest on niezbędny na tę chwilę . Zakupiłem również nowy akumulator ale niestety jest jeszcze jakiś problem. Otóż po podłączeniu nowego akumulatora mruga pomarańczowa dioda (1sek ON/1sek Off) po naciśnięciu przycisku power zamruga 5 razy i zgaśnie laptop nie włącza się po podłączeniu zasilacza zaświeca się pomarańczowa dioda ale akumulator nie jest ładowany (pobór prądu 10mA)ale można włączyć/wyłączyć laptopa tzn pojawia się tylko podświetlanie matrycy ekran jest czarny .Natomiast bez akumulatora na ekranie pojawia się ikonka i napis No Bootable Device. Więc wygląda to jakby bios był blokowany przez akumulator. Akumulator nie jest oryginalny jest to zamiennik firmy Mitsu. Czy po wymianie aku trzeba dokonać jakiejś zmiany w biosie ?Czy raczej jest to kiepski zamiennik?

Pozdrawiam

Re: Acer Aspire E5-575, płyta DAZAAMB16E0 Rev: E, nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 16 marca 2020, 13:53