• Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p

przez Stani 10 stycznia 2018, 16:13
Laptop jak w temacie i płyta AHL50/ABL52 LA-C701P Rev:1.0. Bateria RTC miała 0V więc wymieniłem na drugą ale oczywiście pomierzyłem zachowanie się podłaczonej i napięcie na baterii zaczęło szybko spadać czyli zwarcie. Po oględzinach płyty okazało się, że wystrzelony był układ RTL8166. Napięcie zasilające +3V_LAN (pin 23) miało zwarcie do masy oraz napięcie +1.05V_LAN_REGOUT (pin 24) też zwarte do masy. Prąd pobierany przez chwilę 200mA i po kilkunastu sekundach 0mA. Oznaczenia napięć wziąłem z R62 bo też ma RTL8166. Patrzałem również na LA-A994P.
Po wylutowaniu 8166 zwarcie na pin 24 ustąpiło ale na pin 23 (+3V_LAN) jest nadal. Ponieważ nie znalazłem nawet płatnych schematów potrzebowałbym informacji gdzie wytwarzane jest napięcie +3V_LAN. Prawdopodobnie ten układ ma zwarcie. Może ktoś wie. Nie znalazłem na płycie układów takich jak na schematach, które podałem wyżej. Próbę zwarciową będę robił w ostateczności.

Re: Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p

przez Google Adsense [BOT] 10 stycznia 2018, 16:13

#2 Re: Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p

przez areq20 10 stycznia 2018, 20:49
Czy ta gałąź jest zwarta do zera? Dlaczego próbę zwarciową w ostateczności? Dasz 1-2V i już wiesz co zwiera. Może akurat jest to jakiś kondensator. Szkoda czasu na szukanie w ciemno.

#3 Re: Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p

przez matic 10 stycznia 2018, 21:38
Stani napisał(a):Ponieważ nie znalazłem nawet płatnych schematów potrzebowałbym informacji gdzie wytwarzane jest napięcie +3V_LAN.
According to Quanta R62 schematic the "+3V_LAN" is connected to "+3VLANVCC", which is generated from "+3VS5". I belive that, it is the same in your case.

Obrazek Obrazek

In your case it is probably bad all of the chips, which are supplied from "+3VLANVCC".

#4 Re: Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p  [ROZWIĄZANY]

przez cezaro2 11 stycznia 2018, 11:43
Stani napisał(a):Bateria RTC miała 0V więc wymieniłem na drugą ale oczywiście pomierzyłem zachowanie się podłaczonej i napięcie na baterii zaczęło szybko spadać czyli zwarcie.
W.g. mnie szkoda czasu dla "pacjenta" - 99% zwarcie w obwodzie RTC - hybryda uszkodzona.

#5 Re: Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p

przez Stani 11 stycznia 2018, 14:16
areq20 napisał(a):Czy ta gałąź jest zwarta do zera? Dlaczego próbę zwarciową w ostateczności? Dasz 1-2V i już wiesz co zwiera. Może akurat jest to jakiś kondensator. Szkoda czasu na szukanie w ciemno.
cezaro2 napisał(a):
Stani napisał(a):Bateria RTC miała 0V więc wymieniłem na drugą ale oczywiście pomierzyłem zachowanie się podłaczonej i napięcie na baterii zaczęło szybko spadać czyli zwarcie.
W.g. mnie szkoda czasu dla "pacjenta" - 99% zwarcie w obwodzie RTC - hybryda uszkodzona.

Temat do zamknięcia.
Wykonałem próbę zwarciową już przy napięciu 1V i prądzie 0,6A (prąd dość niski bo spadek na przewodach) grzeje się hybryda czyli zgodnie z tym co napisał cezaro2 uszkodzona hybryda.

Re: Zwarcie w HP 15-AC płyta LA-C701p

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2018, 14:16