Laptop jak w temacie i płyta AHL50/ABL52 LA-C701P Rev:1.0. Bateria RTC miała 0V więc wymieniłem na drugą ale oczywiście pomierzyłem zachowanie się podłaczonej i napięcie na baterii zaczęło szybko spadać czyli zwarcie. Po oględzinach płyty okazało się, że wystrzelony był układ RTL8166. Napięcie zasilające +3V_LAN (pin 23) miało zwarcie do masy oraz napięcie +1.05V_LAN_REGOUT (pin 24) też zwarte do masy. Prąd pobierany przez chwilę 200mA i po kilkunastu sekundach 0mA. Oznaczenia napięć wziąłem z R62 bo też ma RTL8166. Patrzałem również na LA-A994P.
Po wylutowaniu 8166 zwarcie na pin 24 ustąpiło ale na pin 23 (+3V_LAN) jest nadal. Ponieważ nie znalazłem nawet płatnych schematów potrzebowałbym informacji gdzie wytwarzane jest napięcie +3V_LAN. Prawdopodobnie ten układ ma zwarcie. Może ktoś wie. Nie znalazłem na płycie układów takich jak na schematach, które podałem wyżej. Próbę zwarciową będę robił w ostateczności.
Po wylutowaniu 8166 zwarcie na pin 24 ustąpiło ale na pin 23 (+3V_LAN) jest nadal. Ponieważ nie znalazłem nawet płatnych schematów potrzebowałbym informacji gdzie wytwarzane jest napięcie +3V_LAN. Prawdopodobnie ten układ ma zwarcie. Może ktoś wie. Nie znalazłem na płycie układów takich jak na schematach, które podałem wyżej. Próbę zwarciową będę robił w ostateczności.