• Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Donlucka2 17 czerwca 2014, 18:21
Witam,

Wymieniłem klientowi płytę główną w dell e5520 na nową.
Chciałem zmienić mu servicetag na oryginalny jednak wszelkie programy do tego asset svtag które znalazłem na stronie DELL`a nie potrafią sobie z tym poradzić.
Wszystko jest za stare.

Proszę o pomoc jak to zrobić.

Pozdrawiam

Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Google Adsense [BOT] 17 czerwca 2014, 18:21

#2 Re: zmiana ServiceTAG w DELL e5520

przez Vogelek23 17 czerwca 2014, 20:03
Nie prościej będzie wygenerować sticker z kodem kreskowym, zawierającym nowy ServiceTag i nakleić w widocznym miejscu na spodzie obudowy? Skoro laptop trafił do Ciebie, zapewne jest już po gwarancji producenta. W przypadku zaś bliżej niesprecyzowanej kontroli sprzętu, wystarczy klientowi adnotacja o wymianie płyty ze zmianą ServiceTag'a w serwisowej karcie naprawy.

#3 Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Donlucka2 18 czerwca 2014, 00:18
witam,

dzięki za odpowiedź.
Sądziłem że softwarowa zmiana service taga będzie szybsza. Znalazłem kilka aplikacji w sieci od dell`a jednak do starszych modeli.

Na forum w dziale download jest jakiś soft ale nie mam do niego dostępu. (nie wiem czy to to samo co znalazłem już w sieci)

Nie generowałem nigdy stickera nie mam z tym doświadczenia, ale mogę spróbować.
Podmiana service taga wydawała mi się najszybsza i bez kombinowania (numer wtedy zgada się ze wszystkim co ma już klient) .

#4 Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Vogelek23 18 czerwca 2014, 01:00
Donlucka2 napisał(a):Nie generowałem nigdy stickera nie mam z tym doświadczenia, ale mogę spróbować.
No nie żartuj - wygenerować kod kreskowy dowolnym generatorem online (np. kreseczki.pl) i wydrukować na papierze samoprzylepnym to chyba nie jest aż tak karkołomne zadanie...?

Donlucka2 napisał(a):Podmiana service taga wydawała mi się najszybsza i bez kombinowania (numer wtedy zgada się ze wszystkim co ma już klient) .
Tak naprawdę to podmiana ServiceTag'a jest kombinowaniem, zaś płyta oprócz tego ma swój unikalny numer seryjny, który nie jest taki sam, jak miał klient. Dlatego powtórzę, że nie ma żadnego racjonalnego powodu, dla którego miałbyś zmieniać ServiceTag nowej płyty.

Załóżmy dla porównania, że w samochodzie wymieniasz silnik - czy na nowym silniku nabijasz numery starego? Oczywiście, że nie, bo to w końcu nadal ten sam samochód.

#5 Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Donlucka2 18 czerwca 2014, 16:53
Vogelek23 napisał(a):No nie żartuj - wygenerować kod kreskowy dowolnym generatorem online (np. kreseczki.pl) i wydrukować na papierze samoprzylepnym to chyba nie jest aż tak karkołomne zadanie...?

Oczywiście że tyle potrafię ;) myślałem że jest jakiś inny magiczny sposób na to i otrzymuje się taki sticker.

Ta zmiana service taga to też tak trochę z ciekawości i drążenia tematu.
Sticker już przygotowany, ale odbiór laptopa mam dopiero w piątek więc może jeszcze pokombinuje.

Jeśli by mi się udało coś zrobić to opiszę co i jak :)

Vogelek23 napisał(a): czy na nowym silniku nabijasz numery starego? Oczywiście, że nie, bo to w końcu nadal ten sam samochód.

Tutaj jest chyba faktycznie sedno problemu. Tak czy tak Komputer nie posiada już gwarancji producenta, a legalność płyty mam potwierdzoną fakturą zakupu.

Dzięki wielkie :)
Pozdrawiam

-- Dodano: 18 czerwca 2014, 22:21 --

no więc wracam :)

generalnie znalazłem coś takiego :

The other approach is to locate the necessary eeprom chip on the
motherboard and short the necessary pins in order to reset the chip,
this will blank the service tag and allow you to set a new one. This option requires a good knowledge of taking dell laptops to bit's.
If you sign up to their DCSE site you can get good materials there

pin 3 i 6 ale nie znalazłem tego zastosowanego w e5520 , ale szukam dalej :

#6 Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Vogelek23 18 czerwca 2014, 23:04
Donlucka2 napisał(a):generalnie znalazłem coś takiego:
(...)
pin 3 i 6 ale nie znalazłem tego zastosowanego w e5520
Nie będę pisał, do czego odnosi się ten opis, ale na pewno nie do zmiany jakichkolwiek numerów płyty. Naprawdę, daj sobie spokój z tym ServiceTag'iem, jeśli nie chcesz wykończyć nowej płyty.

#7 Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Donlucka2 22 czerwca 2014, 19:43
witam ponownie :)
hardware`owo nie będę raczej męczył tego service taga (przynajmniej narazie) bo laptop już pojechał.
Ale szykuje mi się kolejny dell tym razem n7010 i tak samo zmiana płyty głównej, tym razem komp kupiony na dalszą odsprzedaż.

Płyta również używana więc temat servicetaga nadal mnie interesuje :) bardziej z upartości niż potrzeby, (ale dobra okazja żeby czegoś się pouczyć)

Kolejne wykopki to SmMfgCfg
Asset.com and asset.exe will no longer work with UEFI BIOS. They will be replaced with SmMfgCfg32/64.exe and PlatTags.exe / PlatformTags32/64.exe.

◦SmMfgCfg32/64.exe

■ Set System Tag data
■ Set EPPID (system board tag, service tag and version) data
■ Existing factory tool that is already being used.
■ Only used in Dell factory environment and NOT for customer use.

wersja 16 bitowa już u mnie, może ma ktoś 64 ?

#9 Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Donlucka2 21 lipca 2014, 12:31
Witam.

Wszystko fajnie tylko że tutaj już jest UEFI, szukałem już na temat wejścia w MF, jakieś kombinacje były jednak żaden sposób nie zadziałał.

Pozdrawiam.

Re: Zmiana ServiceTAG w DELL Latitude E5520

przez Google Adsense [BOT] 21 lipca 2014, 12:31
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).